Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 cze 2011, 17:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam
byłem ostatnio u okulisty zbadał mi wzrok na tablicy oraz na takim specjalnym urządzeniu, właśnie co tym urządzeniem sprawdzał?
wyszło oko bez korekcji: lewe 0,5 prawe 0,4
z korekcją lewe 1,0 prawe 1,0
astygmatyzm jakis wyszedł
co ciekawe równo rok temu badałem wzrok to wyszlo lewe -1,0D i prawe -1,0D a po korekcji lewe i prawe 0,00D
co o tym sądzicie?
aha i zabronil mi robic dalsze kat tz C+E i D a mialem A, B, C bezterminowo (C robione rok temu bezterminowo) to napisal ze mam jezdzic w okularach kat ABC i ze nie moge robic kolejnych

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7261507
Samochód: Scania R420

co znaczy z korekcja i bez? rozumiem ze chodzi o okulary lub soczewki, zrob sobie operacje laserowa i bedzie po problemie, a tak na powaznie, jesli nie masz widzenia obuocznego ani w okularach ani bez, robionego na stereometrze, takie trzy patyki to ciezko bedzie. ale to sie robi na psychotestach, zwykly lekarz ci niewiele powie, jesli stereometria wychodzi zle w okularach czy bez, to niestety nie bedziesz smigal jako zawodowy, chyba ze zrobisz sobie operacje laserowa.

przewóz rzeczy - sierpień 2009
karta kierowcy - marzec 2011

Użytkownik

Użytkownik

no bez jaj ale rok temu mialem -1d na obu oczach i wszystkie prawka bezterminowe a teraz mam 0,4 i 0,5 to ile diopri? no i nie moge robic zadnych kat a kat abc mam jezdzic w brylach
ja tam nigdy nie mialem okularów w rękach jestem zalamany

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5995409
Samochód: E220 Coupe

Przez rok mogło się coś zmienić przecież. Ja mam nadwzroczność i astygmatyzm ale nieduże, noszę okularki i w nich wyniki mam lepsze niż niektórzy normalnie widzący. Na przestrzeni lat widzę progres tych wad, niewielki ale co 5 latek zmieniam szkła.Prawko bezterminowe, dopuszczenie do robienia kolejnych kat pj. Moim zdaniem idź do okulisty, jak przepisze okularki to zakup je i wtedy śmignij na badanie. Skoro masz coś z oczami to czy jeździsz czy nie trzeba to leczyć/kontrolować.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH13

Tez mam astygmatyzm i tez mnie straszyli słowami typu: "Panie ! Z Pana to kierowcy nie będzie".
A prawda jest taka, ze wszystko zalezy od tego do jakiego lekarza się pójdzie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Zmień tego "weterynarza". Jeśli masz te -0,5 i - 0,4, to prawie nie jest wada. Ja mam -3,5 prawe, -2,5 lewe, obecnie to się praktycznie nie zmienia i żadnych przeciwwskazań, prawka bezterminowo, psychotesty bez problemów. Wszystko zależy od tego czy lekarz jest normalny, czy jest fiutem.

Użytkownik

Użytkownik

jakie -0,4 i -0,5 widze ze tutaj nie którzy nie czytają ze zrozumieniem

mam kat A, B, C
C robiłem rok temu wiec przez kursem musialem isc do lekarza i okulista przepisal mi recepte i na niej napisal -1,0 oko lewe i prawe w Diopriach i tylko tyle bez żadnych astygmatyzmu itp i uzyskalem bezterminowe A, B i C mam bezterminowe
no wlasnie teraz zapisując sie do osk na kat c+e uslyszałem ze nie zapiszą mnie dopóki nie przyniose im orzeczenia od lekarza wiec znów poszedłem zapłąciłem 220pln (rok temu tez tyle samo) no i jak mnie okulista badał to sie przeraził i mnie napieprzał wpisał w karcie lewe 0,4 i prawe 0,5 krótkowzroczność ale nie jest to w diopriach (w diopriach 0D to idealne oko a tutaj podobno 1,0 to ideał a ja mialem 0,4 i 0,5 właśnie ile to diopri?) no i jakis astygmatyzm mi wpisał a badał wzrok na tablicach, badał pole widzenia, daltonizm i patrzył sie do oczów przez taka maszynę ja w niej widziałem jakis obrazek no i po badaniu powiedział ze zadnej kat nie moge juz robic kazał wyjąć prawko i wpisał w karcie ze nie moge mieć innych kategorii a kat A, B, C jazda w okularach, o co z tym chodzi jak mam na prawko bezterminowe?

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7261507
Samochód: Scania R420

gosciu, przeczytaj caly temat ale ze zrozumieniem. bo ci wszystko jasno chlopaki wyjasnili.

przewóz rzeczy - sierpień 2009
karta kierowcy - marzec 2011

Użytkownik

Użytkownik

przeczytalem i nic nie kumam
wychodzi z tego ze 0,4 i 0,5 to jakas straszna wada pewnie ponad -3D i ze nie nadaje sie wcale na kierowce dziwne ze rok temu nikt problemów nie robil

Użytkownik

Użytkownik

myśle ze ten lekarz czekał na koperte...
a tak na powaznie idź do innego okulisty i potwierdź bądź zaprzecz wyniki badań.

Użytkownik

Użytkownik

ale ktos jest w stanie powiedziec mi ile to jest 0,4 i 0,5 w diopriach? i ile -1D to ile w skali dziesiętnej? 0D=1,0 to wiem a dalej? -1D=0,9???????

Dodam ze jak spr mi wzrok rok temu to pomieszczenie bylo idealnie naswietlone przez słońce od południa i jeszcze światła sie świeciły i jednym okiem odczytywałem przedostatnią linijke z ostatnią mialem problem ale jak nie zasłaniałi mi oka tz dwoma to spokojnie mogłem przeczytać najmniejszą linijkę a ostatnio to jak facet mi badał to nawet światła sie nie świecily i żaluzje zaslonięte tak ze tablica byla w dosyc ciemnym pomieszczeniu on ją podświetlał odpowiednie cyfry ale nic to mi nie dało bo i to nie widziałem wg mnie dlatego ze było ciemno

Ale jak wykrył u mnie astygmatyzm jak rok takiego czegoś nie miałem to nie wiem?!

No i jak mi moze nakazac jazdy w brylach jak A, B, C mam bezterminowo?

Użytkownik

Użytkownik

Co to jest 0,4 i 0,5 i ile wynosi w dioptriach to okulista lepiej wyjaśni niż my.
Astygmatyzmu wczoraj nie było a dziś jest i nic w tym niemożliwego - ewolucja, proces starzenia, wpływ czynników zewnętrznych - ten sam okulista może potwierdzić.

Użytkownik

Użytkownik

ale czy moze okulista zabronic robienia dalszych kat a kat abc nakazac jezdzic w okularach jak mialem bezterminowe?

Użytkownik

Użytkownik

Zapewne może - po to się robi badania, żeby wykluczać tych, którzy się ze względów zdrowotnych nie nadają.
Ja noszę okulary i mam bezterminowe pj, jedno z drugim się nie gryzie a że wyszło po roku to nie ma znaczenia.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Faktem jest, że ten kto się uprze to przejdzie 10 badań aż przejdzie je. Bo trafi na lekarza "odpowiedniego". To smutna prawda.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Moim zdaniem w ogóle nie powinieneś się przejmować. Ja np. mam wadę wzroku, nosiłem okulary, ale były dla mnie nie wygodne, więc nie noszę. Na kat. B za "pozytywne" badanie zapłaciłem 50zł i w PJ mam terminowe na 10 lat, na samym dole na odwrocie mam wpis 01.06, który upoważnia mnie do noszenia okularów, lub też soczewek. Tak więc w razie kontroli policja czy inspekcja nic nie może Tobie zarzucić, ale na wszelki wypadek możesz wozić w schowku okulary. Soczewek Ci nie sprawdzą, zresztą nie mają prawa, chyba że z lekarzem, albo w jakiś inny potwierdzony sposób.
Robiąc kat. C powiedziałem Pani doktor, że później będę robił C+E, więc niech tam od razu wpisze na dwie kategorie. Napisała to samo i wzięła 100zł. Jak odbierałem PJ na C+E też mam wpisane na dole na odwrocie 01.06
Ogólnie zrobiłem na początku błąd, bo powinienem od razu jej powiedzieć, żeby było bez żadnej wady, ale zrobię tak, jak za 10 lat będę wymieniał prawko. Zresztą to jest bez różnicy, od tego roku każdy, czy z wadą, czy bez ma terminowe prawo jazdy.
Ja mam teraz 18 lat, Ty pewnie też jesteś w moim wieku, więc wcale się nie załamuj. Akurat takie rzeczy można ominąć.
Nie wiem jak jest z KW, tam też są jakieś zadania i badają rozróżnianie kolorów, ale to już później tylko z górki. :wink: Głowa do góry panie kolego :D

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Zresztą to jest bez różnicy, od tego roku każdy, czy z wadą, czy bez ma terminowe prawo jazdy.
Kolego nie wprowadzaj w błąd, terminowe prawka wchodzą od 2012r.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Aha, to sorki, i dzięki za poprawkę :wink:

Użytkownik

Użytkownik

jakie terminowe prawo jazdy mozecie to rozwinąć?

a czy to prawda ze niedlugo jakies kat jakie? będzie mozna zdawac później np nie od 18 a od 21 lat?

No właśnie byłem dzisiaj u okulisty i wiecie co? nie mam zadnego astygmatyzmu a wade mam -1D czyli 0,9 na obu oczach a wczesniej mialem 0,4-0,5 czyli jakies -3 - -5D? dzisiaj okulista kazala mi czytac w świetnie naswietlonym pomieszczeniu i światła byly zapalone i 2 oczami przeczytalem ostatnią linijke a 1 przedostatnią ostatnią ledwo a jak tamten lekarz mnie badał to bylo ciemno jak zaprzeproszeniem w d. i ledwo co przeczytalem te najwieksze linijki, smiechu warte...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Widzisz kolego, nie ma czym się przejmować. :wink:

Co do terminowości PJ, to np. jeżeli masz wadę wzroku przydzielają je na 10 lat.