Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 sie 2011, 22:40

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Magnum

Witam wszystkich potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu skrzyni biegów w Magnum skrzynia B18 mianowicie skrzynia działała bez zarzutów pewnego dnia podczas jazdy zostały tylko 2 biegi 3 i 7 nic nie zgrzytneło po zjechaniu na bazę były dalej 3 i 7 na następny dzień wchodziły wszystkie biegi przez około 4 godzin jazdy i to samo 3 i 7 tym razem już się nie naprawiło proszę o pomoc co może być przyczyną z góry dziękuję pozdrawiam

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2684463
Samochód: Pogotowie Techniczne/Warsztat

Pod skrzynią od tyłu masz mały siłownik odkręć od niego lekko rurkę z powietrzem i zobacz co się bedzie działo.
Prawdopodobnie dolny wałek się zacina i dlatego masz taki problem,

Czy nie jest tak że gdy wyciągniesz wsteczny lub "c" i wrzucisz inny bieg niz 3 lub 7 to skrzynia przez chwilkę za zgrzyta??

Sprawdź najpierw to co napisałem.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Renault Magnum

Ja bym zasugerował żeby sprawdzić wybierak ten który idzie od lewarka do skrzyni ale interesuje Cię tylko ta część przy samej skrzyni. Dochodzi do z lewej strony i tam lubi się wycierać i nie wkłada biegów.
Kolega miał już 2 razy taką przypadłość i trzeba było wymienić.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: volvo, renault

kolega KO_DIAG ma rację co do niewracającego wałka od " wstecznego" . Przyczyna może być jeszcze jedna. Zawiesił się kostka rozdzielacza powietrznego na górze skrzyni biegów. Trzeba sprawdzić czy po fizycznym wyłączeniu biegu lewarkiem, w rurce powietrznej idącej na dół skrzyni biegów ( pod wałem napędowym ) jest powietrze. Ma nie być nic, ani minimalnego syczenia.

Po za opisanymi biegami 3 i 7 jest jeszcze kilka połówek na innych biegach - ale nie pamiętam których.
pozdrawiam
'

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]