Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 paź 2011, 13:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.

Jestem nowy, a zarejestrowałem się tu właśnie po to aby dowiedzieć się paru rzeczy na temat prawa jazdy. W różnych miejscach piszą różne rzeczy, różni ludzie mówią mi różne rzeczy - sam już nie wiem co jest prawdą a co nie :shock: Dlatego:

Czy aby rozpocząć kurs na prawo jazdy C, C+E muszę odczekać rok po zdaniu na kat. B?
Czy muszę najpierw zdać C aby zrobić C+E? Jeszcze jakiś czas temu rozumiałem to w ten sposób że na C+E robię jednocześnie i C i naczepę/przyczepę :roll:
Jakie są mniej/więcej koszty aby mieć już prawko z wbitym C+E?
Jakie są jeszcze warunki aby móc jeździć na zestawie ciągnik + naczepa?

Najlepiej gdyby ktoś w punktach opisał co po kolei muszę zrobić i ile to mniej więcej kosztuje ;) ja już się w tym wszystkim nieco pogubiłem dlatego szukam pomocy na forum. Z góry THX

Post Wysłano: 27 paź 2011, 14:08

Cytuj:
Czy aby rozpocząć kurs na prawo jazdy C, C+E muszę odczekać rok po zdaniu na kat. B?
Nie.
Cytuj:
Czy muszę najpierw zdać C aby zrobić C+E?
Tak.
Cytuj:
Jakie są mniej/więcej koszty aby mieć już prawko z wbitym C+E?
Ceny są różne w różnych miejscowościach, ale uśredniając:

- kat. C - 2000 zł
- kat. C+E - 2000 zł
- Kwalifikacja Wstępna - 2500 - 3000 zł
- Egzaminy, badania lekarskie przed kursem prawa jazdy, wydanie dokumentu ok 600 zł
- Karta kierowcy właściwie już niezbędna - ok. 185 zł
- ADR - ok 700 zł (nie jest niezbędny)
Cytuj:
Jakie są jeszcze warunki aby móc jeździć na zestawie ciągnik + naczepa?
Przekonasz się szukając pracy.

Przygotuj sobie co najmniej 8000 zł.

Post Wysłano: 27 paź 2011, 14:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Ok. Na wielu stronach ośrodków szkolenia widzę wpis "Kurs na przewóz rzeczy - 700 zł" - czyli to nie jest mi potrzebne, a jedynie oprócz prawa jazdy - kwalifikacja wstępna, czy dobrze rozumiem? I powyżej 21 roku życia nie muszę robić "Kwalifikacji wstępnej pełnej", a jedynie "Kwalifikację wstępną przyśpieszoną" i to już jest wszystko co potrzebne aby jeździć zawodowo.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ;)

Post Wysłano: 27 paź 2011, 15:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

Cytuj:
Ok. Na wielu stronach ośrodków szkolenia widzę wpis "Kurs na przewóz rzeczy - 700 zł" - czyli to nie jest mi potrzebne, a jedynie oprócz prawa jazdy - kwalifikacja wstępna, czy dobrze rozumiem? I powyżej 21 roku życia nie muszę robić "Kwalifikacji wstępnej pełnej", a jedynie "Kwalifikację wstępną przyśpieszoną" i to już jest wszystko co potrzebne aby jeździć zawodowo.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ;)

Tak, kurs na przewóz rzeczy nie jest potrzebny. Trzeba zrobić kwalifikacje wstępną pełną jeżeli ma się do 21 lat. Powyżej 21 roku życia wystarczy kwalifikacja wstępna przyśpieszona. Oczywiście można w wieku do 21 lat zrobić KW przyśpieszoną ale wtedy możesz pracować z ograniczeniami dmc, Tak jak byś miał C1 bądź C1E.
Do tego potrzebujesz jeszcze psychotesty i orzeczenie o braku przeciw wskazań do wykonywania zawodu.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]