Cytuj:
(...) Ale od 8 lat pracuję za biurkiem i mam tego serdecznie dosyć.(...)
O potrzebnych pieniądzach kolega nevesu już Ci napisał. Zapytaj także w twoim Urzędzie Pracy, zapewne mają dotacje lub oferują zrobienie PJ i KW za publiczne pieniądze. Musiałbyś się chyba wtedy raczej zarejestrować jako bezrobotny najpierw...
Cytuj:
Mam ochotę robić coś co lubię i oddać się temu w pełni.(...) I czy warto czy małżeństwa wtedy nie przestają istnieć ?
Moje ma się dobrze. Kwestia podejścia, miłości, odpowiedzialności i zaufania obojga partnerów. Mimo tego, że nie byliśmy razem prawie 2 lata, a i teraz nie jesteśmy ze sobą codziennie, nic złego się nie dzieje. Nie musisz wyjeżdżać w trasy w systemie 4/1 lub 6/2 (mowa o tygodniach), sporo moich kolegów jeździ na krajówce lub bliskiej międzynarodówce i bywa w domu prawie co weekend, niektórzy prawie codziennie. I nie narzeka, zawsze te 3-4 tys. "na rękę" dają radę wyciągnąć.
Małżeństwa rozpadają się nawet wtedy, gdy małżonkowie codziennie widują się w domu. Jak się ma coś rozpaść, to się rozpadnie, a szukanie wymówek pt.: "bo Ciebie nigdy nie ma w domu" jest śmieszne. Oczywiście jest zawsze kwestia kompromisu i zdrowego myślenia - wiadomo, że ludzie w rozłące po prostu odzwyczajają się od siebie, dlatego ważny jest chociażby częsty kontakt telefoniczny. Kontakt cielesny można jakoś nadrobić, bezpośredniej rozmowy nigdy
Jeśli jednak wybierzesz pracę, gdzie nie będzie Cię w domu tygodniami - bądź wyczulony na własną tęsknotę i uwagi żony, że to za długo... Pieniądze, to nie wszystko w życiu. Dzieci też muszą mieć ojca.
Kończę, bo zaraz się zacznie robić temat o przetrwaniu jako kierowca+mąż+ojciec, a nie o zawodzie jako takim
Jest tylko jedna uwaga, którą chciałbym tu przekazać: jestem kierowcą, lubię swoją robotę i cieszę się, że robię to, co lubię