Cytuj:
Cytuj:
Jak wyżej. Kat C upoważnia jedynie do ciągania przyczepy lekkiej.
Na samym B możesz ciągnąc małą przyczepkę do 750 kg dopuszczalnej masie całkowitej .
To trochę bardziej skomplikowane ...
Obecne przepisy:
1 - samo B zezwala na ciągnięcie "przyczepy lekkiej". Dopuszczalne DMC takiego zestawu to 4250kg;
2 - samo B zezwala na ciągnięcie "przyczepy". Dopuszcalne DMC takiego zestawu to 3500kg, oraz dochodzą tu kombinacje związane z masami pojazdu holującego i przeczepy (gubie się w tym
);
3 - wdg. nowej ustawy:
Cytuj:
Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
...
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
Rzeczony ust.2, co by miał nie oznaczać, sformułowany jest tak:
Cytuj:
2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.
Borys