Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 211681
Samochód: Megane III GT, Mazda 323 for USA :)

witajcie,

sytuacja wygląda następująco. Mam dostać zatrudnienie (umowa o pracę prawdopodobnie od 1 stycznia) w firmie usługowej (dajmy na to w firmie "A") która ma transport na potrzeby własne, raczej więcej się robi 'innych prac' niż prowadzenia, ale wiadomo, własny transport musi być umowa o pracę.

To ma być moja pierwsza fucha jako kierowca.

Dziś dzwonił znajomy co ma firmę transportową (FIRMA "B"), jest opcja wyjazdu 2-5 stycznia w trasę jako 2-gi kierowca. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania (prawo, przepisy dotyczące kierowców itd) żebym w firmie "A" wziął urlop bezpłatny i pojechał w trasę w firmie "B" ??

Jeśli nie ma przeciwwskazań, Rozumiem że firma "A" wystawia mi urlop, na czas mojej nieobecności dla ciągłości papierów wystawiają mi zgodnie z WE 561/2006 na ten czas papierek, i tu pytanie, urlop bezpłatny zaznaczyć jako urlop wypoczynkowy czy jako 'czas wolny' ??

będę wdzięczny za opinie kogoś kto wie więcej w tej sprawie ode mnie ;)

pozdrawiam
soko

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

trochę to dziwne: zatrudniasz się 1.01 a od 2.01 bierzesz urlop.

jeżeli w samochodach są tachografy alanogowe wystawienie zaświadczenia o niekierowaniu jest możliwe, ale ja niczego takiego bym nie zrobił z prostej przyczyny: w okresie na jakie wystawiam zaświadczenie mogło być jakieś zdarzenie, a ja poświadczm nieprawdę.
dla pracownika, który zatrudnia sie jednego dnia, a drugiego bierze urlop nikt chyba czegoś takiego nie zrobi.

jeżeli w samochodach są tachografy cyfrowe i Ty użyłeś swojej karty w czasie urlopu, wystawienie będzie fałszerstwem, które wyjdzie podczas pierwszej kontroli.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl, ciesze się że napisałeś.

a to nie jest tak, że firma w której mam umowę, dokumentuje moją nieobecność u nich, a ja mam możliwość zrobienia z tym czasem wolnym co chcę? Wiadomo, obowiązuje mnie niejako w całości, czas pracy kierowców, godziny, odpoczynki itd/p. Tak aby zachować wszelkie limity i ograniczenia?

Jednak z tego co piszesz wynika, że kierowca (nie wiem być może inne prace również? (nie pracowałem nigdy na etacie) nie może w żaden sposób oficjalnie w trakcie 'wolnego' pracować w innej firmie?

nie biorąc pod uwagę terminów które podałem a propo daty zatrudnienia, a wyjazdu w innej firmie, tutaj mam specyficzną sytuację, jeśli w przyszłości będę nadal zatrudniony w firmie "A" nie ma możliwości aby zgodnie z prawem, z czasem pracy itd., itp. wziąć wolne, i kierować pojazdem w innej firmie np "B"?

Będąc na usługach na własnej działalności pewnie mógłbym(?) ale wtedy niezgodna z prawem byłaby moja jazda w firmie posiadającej transport na potrzeby własne...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

oczywiście, że kierowca może dorywczo lub incydentalnie pracować w innej firmie, jednak na ten okres musi mieć albo ksero tarczek, albo dane z cyfrowego tacho pojazdu jakim jeździł w czasie urlopu.

jednak pracodawcy patrzą na to niechętnie. wykorzystujesz czas pracy dla kogoś innego, możesz mieć w tym czasie wypadek, kolizję, mandat, które to sytuacje mogą mieć wpływ na Twoje możliwości (punkty). zawsze istnieje możliwość, że ten który potrzebuje Cię na chwilę będzie potrzebować Ciebie na stałe.

poza tym kierowca ma wgląd w zlecenia firmy, pewne informacje związane z klientami itp. jeżeli kierowca musi zrobić coś takiego (okazja dodatkowego zarobku w momencie przestoju w macierzystej firmie), to zazwyczaj nie chwali się tym w firmie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w tej konkretnej sytuacji mam jechać na tacho cyfrowym
czyli w takim wypadku nie wystarczą mi dane zapisane na karcie kierowcy z auta mojego 'tymczasowego pracodawcy', niezbędny w tym wypadku jest udostępnienie danych przez tegoż pracodawcę zapisanych na tacho w jego aucie?

a co z dokumentami WE w takim wypadku? wspominałeś prędzej o poświadczeniu nieprawdy jeśli wystawią mi WE urlop, a ja będę jeździł gdzie indziej?

WE w takim wypadku nie wystawia się, a pracodawca (ten stały) musi posiadać w aktach dokumentujących ostatni rok pracy potrzebny do kontroli tak jak wspomniałeś bądź też ksero tarczek od pracodawcy tymczasowego, lub też zapis danych ściągnięty z tacho?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wtedy w końcu nie pojechałem. jednak sytuacja uprawdopodabnia się na ten weekend.

Pracuje w firmie "A" przewóz na potrzeby własne. Jeżdżę rzadko, nie mają nic przeciwko wyjazdowi z innej firmy. Kurs w podwójnej obsadzie 3-4 dni.

Jak wygląda sytuacja przy takim wyjeździe z papierami? Muszę mieć 28 dni wstecz od mojego pracodawcy (umowa o pracę) tj. tarczki, na karcie wiadomo są dane, i zaświadczenia zgodnie z WE? No bo przecież nie wziąłem się z księżyca i jeżdżę (rzadko bo rzadko ale papiery są)

Dajmy na to mam wyjechać o dzieło z "B" o g. 16 w piątek, do której godziny muszę mieć urlopówkę (jeśli muszę?) od "A" ? Czy np ostatnia w CZW do 15 (inna praca na zaświadczeniu) a wkładając kartę do tacho w "B" wbić pauzę od 15 w czw do momentu wyjazdu?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kartę urlopową może wystawić Ci i pracodawca A i pracodawca B, nikt na drodze nie będzie tego sprawdzał.
nawet lepiej gdy zrobi to pan B, bo wejdź w skórę kontrolującego: facet jedzie autem pana B, a urlopówka jest wystawiona przez pana A, który nie jest właścicielem, ani użytkownikiem pojazdu.

ruszasz o godzinie 16:15 to urlopówka musi być do 16:15

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
kartę urlopową może wystawić Ci i pracodawca A i pracodawca B, nikt na drodze nie będzie tego sprawdzał.
nawet lepiej gdy zrobi to pan B, bo wejdź w skórę kontrolującego: facet jedzie autem pana B, a urlopówka jest wystawiona przez pana A, który nie jest właścicielem, ani użytkownikiem pojazdu.

ruszasz o godzinie 16:15 to urlopówka musi być do 16:15
w mojej ocenie nie ma znaczenia kto wystawi urlopówkę, jednak zgodnie z przepisami każdy pracodawca musi być poinformowany o zatrudnieniu w kolejnej firmie.
pracodawcy wystawiają zaswiadczenia tylko do czasu kiedy"dysponują" pracownikiem czyli jak ruszasz o 15 to do 15 zaświadczenie musi ci wystawić dotychczasowy pracodawca (A), potem wszystkim bedzie sie zajmować nowy pracodawca (B) i po zakończeniu pracy dla niego (tego drugiego (B) otrzymasz od niego zaswiadczenie do kiedy byłeś w "jego" dyspozycji.

jak zaznaczam to jest moja ocena choć kierujący może to wszystko zrobić samodzielnie wpisując odpowiednie dane do tachografu cyfrowego lub zakreślając odpowiednie pola z tyłu tarczki tachografu analogowego - ważne jest by była ciągłość zapisów i kierujący mógł się "wylegitymować " co robił ze swoim czasem.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

stały wczoraj krokodyle to podjechałem.

Moj pracodawca wystawia papier do g. 04:00 (do wyjazdu z drugiej firmy)

pracę w drugiej firmie na czas bycia dyspozycyjnym dla nich w tym wypadku mam akurat zapis na karcie kierowcy, po powrocie wywiązałem się z umowy wobec firmy "B" zakończyłem pracę i od tego momentu mój pracodawca wystawia mi dalsze zaświadczenia.

Zapomniałem jedynie zapytać, czy w trasę dla firmy "B" biorę ze sobą tarczki/zaświadczenia z firmy "A"?
Sądzę jednak że w kolejnym takim wypadku właśnie tak zrobie.
Teraz na wyjeździe jednak miałbym problem, bo Firma w której byłem wystawiła mi jeden papier że w ciągu 28 dni wstecz miałem wolne, co prawdą byłoby w przypadku kierowcy który nigdzie nie pracuje.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7290975
Samochód: scania R420

Witam kolegów, to jest mój 1 post a więc a jak ma się sprawa, że pracuje w wodociągach gdzie jesteśmy zwolnieni z użytkowania kart kierowców i tachografów, gdzie pracuję tylko do godziny 1,5 a po godzinie 15 i na urlopach chce u szwagra dorobić parę złotych na umowę zlecenie i tam już muszę używać KK. Jak to się ma do tych przepisów?

Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, 16:57 przez DamLen, łącznie zmieniany 1 raz.
Interpunkcja!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

luxio spokojnie możesz jeździć. A jako kto jesteś zatrudniony w wodociągach? Może masz tylko dodatek za prowadzenie pojazdu.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Wyciąg z rozporządzenia :
Cytuj:
Artykuł 4
Maksymalny tygodniowy czas pracy
Państwa Członkowskie podejmą środki niezbędne w celu zapewnienia, że:
a) średni tygodniowy czas pracy nie może przekraczać 48 godzin. Maksymalny
tygodniowy czas pracy może być przedłużony do 60 godzin jedynie wówczas, gdy w
ciągu czterech miesięcy nie została przekroczona średnia 48 godzin na tydzień. Art. 6
ust. 1 akapit czwarty i piąty rozporządzenia (EWG) nr 3820/85 lub, w miarę potrzeb,
art. 6 ust. 1 akapit czwarty Umowy AETR mają pierwszeństwo przed niniejszą
dyrektywą w zakresie, w jakim odnośni kierowcy nie przekraczają 48 godzin średniego
tygodniowego czasy pracy w ciągu czterech miesięcy;
b) czas pracy dla różnych pracodawców jest sumą godzin pracy. Pracodawca w drodze
pisemnej prosi odnośnego pracownika wykonującego pracę w trasie o wykaz czasu
przepracowanego dla innego pracodawcy. Pracownik wykonujący pracę w trasie
powinien dostarczyć taką informację na piśmie.
Ze szczególnym podkreśleniem litery "b".

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7290975
Samochód: scania R420

w wodociagach jestem zatrudniony jak operator koparki- kierowca samochod jezdzi od wielkiego dzwonu i to po okolo 30km na dzien :lol: a tak pozatym to jestem taki upchaj dziura gdzie brakuje kogos do roboty to mnie tam gonia

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]