Cytuj:
Witam, potrzebuje informacji na temat najlepszych interfejsów diagnostycznych dla samochodów ciężarowych (MAN, Scania, Volvo, Daf) i mile widziane tez naczepy, sprzęt budowlany/rolniczy które dostępne są na rynku dla zwykłego śmiertelnika, bo mam wrażenie ze te co maja ASO nie są dostępne w normalnej sprzedażny (chyba ze się mylę).
Najlepszy interfejs diagnostyczny powinien byc uniwersalny, tzn. obslugiwac wszystkie ciezarowki dostepne na rynku lub ich wiekszosc, cos takiego nie istnieje a jesli jest napewno niespelni "wszystkich" twoich oczekiwan pokladanych w tym urzadzeniu.
Firmy dbaja o swoje interesy i wola abys naprawial twoje pojazdy w ich servisach, ale w koncu jestes klientem i masz prawo kupic sprzet do diagnostyki wlasnej ciezarowki lub jesli masz warsztat i chcesz rozszerzyc swoja dzialalnosc na diagnostyke elektroniki.
Niestety nie jest to tanie
, oto przykladowa strona z tego typu sprzetem
http://www.truckdiag.eu/, do tej pory spotkalem sie tylko z testerem Scania VCI2 plus oprogramowanie, znajomy to ma na wlasne potrzeby i przy kwocie okolo 150 pounds za jednorazowa diagnoze (tyle wola service za podpiecie sie do gniazda OBD II i zczytanie usterek) jest to sensowne rozwiazanie.
Cytuj:
Wiem ze zakup samego sprzętu nic nie da jeżeli osoba obsługująca to nie będzie wiedzieć co robi i tutaj moje drugie pytanie, czy w Polsce dostępne są kursy lub chociaż odpowiednia literatura która mogłaby wyjaśnić kwestie nie zawarte w instrukcjach?
Nie wiem jak inne testery ale np. ten Scanii sprzedawany jest razem podrecznikami obslugi w formie Pdf w kilku jezykach.