Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 lis 2011, 12:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam,
zapraszam do zadawania pytań. Pomogę jeśli będę potrafił.
Na początek macie tu kilka trudniejszych , według mnie:)
Pogrubiłem poprawne.

Jakie wymagania musi spełniać przedsiębiorca świadczący usługi spedycyjne?
a) Posiadać licencję międzynarodową na przewóz rzeczy
b) Przepisy nie przewidują żadnych dodatkowych wymagań
c) Posiadać licencję na krajowy przewóz rzeczy

Co to jest SAD?
a) dokument ADR
b) dokument celny
c) dokument spedycyjny

Ile może maksymalnie pracować z nadgodzinami kierowca w tygodniu:
a) 48h
b) 60h
c) 58h
UWAGA! Chodzi tu o czas pracy, a nie o czas jazdy na tydzień (56h)!

Jakich przewozów dotyczy Konwencja Bazylejska?
a) Przewozów kabotażowych
b) Przewozów kombinowanych
c) Kontroli przemieszczania i usuwania odpadów niebezpiecznych

Zapraszam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kilka kolejnych pytań na KW:

Jaki odstęp od poprzedzającego pojazdu powinien zachować kierujący pojazdem w tunelu, podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego?
a) 3 metry
b) 5 metrów
c) 8 metrów

Kiedy należy pobierać dane z karty kierowcy?
a)gdy kończy się termin ważności karty
b)7 dni przed pójściem na urlop
c)10 dni przed zwolnieniem lekarskim

Dane z karty pobiera się co 28 dni , ale również, gdy kończy się jej ważność.

Czy kierowca może pozostawić pojazd na pasie awaryjnym na autostradzie bez włączonych świateł awaryjnych lub pozycyjnych?
a) Tak, ale pod warunkiem, że ustawi trójkąt ostrzegawczy 100 metrów za pojazdem
b) Nie
c) Tak

Aby postój na autostradzie był zgodny z przepisami muszą być włączone awaryjne (lub pozycyjne) i trójkąt wystawiony 100m za pojazdem.

Czy przewoźnik drogowy może zawiesić wykonywanie transportu drogowego?
a) nie
b) tak, na 12 miesięcy
c) tak, na 24 miesiące

Czy pracodawca ma obowiązek zrekompensowania kierowcy skrócony tygodniowy odpoczynek ?
a) tak
b) przepisy tego nie regulują
c) nie
( tygodniowy z 45h do 24h – tak, przed końcem trzeciego tygodnia po skróceniu, razem z innym co najmniej 9h odpoczynkiem ; dzienny z 11h do 9h – nie )

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5459900

Mam pytanko co do KW, dziś kącze ostatnia godz wykładów, czekam zapewne do stycznia na egzamin, i teraz kilka pytań:

1. co będzie jeśli nie zdam egzaminu? narazie egzamin będzie w grupie więc egzamin wyjdzie po jakieś 50 zł na głowę, ale jeśli ktoś obleje, to albo czeka na następną grupe gdzie też nie wiadomo kiedy ona będzie, lub sam płaći 1000 zł i ma poprawke ?

2. Jak wygląda egzamin ? egzaminatorzy leją na to ile osób zda ? pomagają ? jakie są statystki zdawalności ?

3. Czy testy wszyscy mają takie same czy może są jakieś grupy lub każdy inne ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam,
Ad1.
To zależy jak umawiałeś się z ośrodkiem , na pewno nie zrobią egzaminu tylko dla Ciebie. Ponadto nie możesz przenosić sie na egzamin do innego ośrodka.W większości zdaje się z następną grupą.

Ad.2
Do egzaminu może przystąpić max. 20 osób. Oficjalnych statystyk nie ma , ale z tego co wiem to około 90% zdeje. Komisje są różne w różnych województwach, a ich zadanie polega wyłącznie na rozłożeniu kartek i sprawdzeniu po wszystkim odpowiedzi z szablonem.

Ad.3
Pytania są zwykle takie same tylko w innej kolejność, tak jakby były dwie lub trzy grupy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Aha no to fajnie wielkie dzięki, a co do przenoszenia się do innego ośrodka, podobno w Lublinie nie można, muszę zdawać w tym ośrodku w którym zaczołem kurs :/, mam nadziję że zdam a pytam tylko na wszelki wypadek, bo tak głupio zdać prawko mieć już C+E, i nie szukać pracy tylko czekać rok na następna grupe aby podejść do egzaminu :/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Spoczko,
niestety nasz kochany Ustawodawca nie przewidział możliwości przenoszenia się pomiędzy ośrodkami:)
także w całej Polsce tak jest, że zdaje się egzamin tylko w ośrodku, w którym się robiło kurs.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

jak masz robotę nagraną to lepiej tego tysiaka czasem odżałować :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Takie drogie macie poprawki? :shock: Ja w necie na stronach kilku ośrodków widziałam, ze poprawka egzaminu ok 200zł :shock:

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 124 200D

1000zł to jest koszt komisji egzaminacyjnej. zazwyczaj rozklada sie na wiekszą ilość zdających, czasem pokrywa go ośrodek szkolenia. Nie mniej jednak jak komuś sie spieszy to jest możliwość sciągnięcia komisji tylko dla niego za taką opłatą.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak mnie zainspirowaliście:), że aż sprawdziłem dokładnie:
Ustawa o transporcie drogowym Tekst ujednolicony na 01.09.2011
Art. 39b pkt.8.
Za przeprowadzenie testu członkom komisji, przysługuje wynagrodzenie, którego koszt ponosi ośrodek szkolenia.

oraz

ROZPORZĄDZENIE MIN. INF. 2010 r.
Załącznik 4
WYSOKOŚĆ WYNAGRODZENIA CZŁONKÓW KOMISJI EGZAMINACYJNEJ:

Przewodniczący komisji 400zł
Członek komisji 300zł

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzisiaj się u siebie dowiadywałam w ośrodku, fakt, 1000zł to koszt całej komisji, która składa się z 3 osób. U nas koszt pierwszego egzaminu jest już wliczony w całość kwoty za KW. Zdziwiłam się, bo już od kilku osób słyszałam, że ich w ośrodku straszyli, że poprawka to koszt 1000zł, ani mniej ani więcej. Czyli jak ktoś jest niedoinformowany, to OSK zedrze z niego tysiaka za poprawkę, nawet jeśli na egzamin pójdzie w grupie powiedzmy 5 osób (czyli np. z drugą turą, która pisze po raz pierwszy). I będzie tłumaczył, że to cena za poprawkę od łebka, a nie za komisję od całości. Cwane! :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tak mnie zainspirowaliście:), że aż sprawdziłem dokładnie:
Ustawa o transporcie drogowym Tekst ujednolicony na 01.09.2011
Art. 39b pkt.8.
Za przeprowadzenie testu członkom komisji, przysługuje wynagrodzenie, którego koszt ponosi ośrodek szkolenia.
Czyli z tego wynika że mogę iść do ośrodka i zrobić im awanture dlaczego to my mamy bulić za egzamin ???

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czyli z tego wynika że mogę iść do ośrodka i zrobić im awanture dlaczego to my mamy bulić za egzamin ???
Jest napisane, że koszty wynagrodzenia komisji pokrywa ośrodek,więc chyba powinni sobie to jakoś wliczać w cenę kursu, a na pewno nie robić tak, że chcesz poprawkę to płać tysiaka.
1000 zł to płaci ośrodek za cały egzamin niezależnie od liczby osób ( dwóch członków komisji po 300zł i przewodniczący 400zł) + jakieś tam koszty orgaznizacyjne.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Jest napisane, że koszty wynagrodzenia komisji pokrywa ośrodek,więc chyba powinni sobie to jakoś wliczać w cenę kursu, a na pewno nie robić tak, że chcesz poprawkę to płać tysiaka.
1000 zł to płaci ośrodek za cały egzamin niezależnie od liczby osób ( dwóch członków komisji po 300zł i przewodniczący 400zł) + jakieś tam koszty orgaznizacyjne.
Zaraz zaraz w mojej grupie jest 30 osób każdy z nas zapłaćił 3 tys za kurs, egzamin kosztuje 1000 zł, i tą kwote podzielą na 30 osób, wyjdą tam grosze, ale jeśli ktoś nie zda i będzie chciał ponownie pisać to albo musi czekać na inna grupe i potem znowu rozkładają ta kwote na ilość osób albo prosi ośrodek o wezwanie komisji specjalnie dla niego i wtedy płaci 1000 zł. I niestety skoro jest taka ustawa że to ośrodek płaći za egzamin to na egzaminie który będę miał 15 grudnia poruszę to sprawe bo to jest beszczelne robienie człowieka w balona :/

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Tylko tak często jest atrakcyjna cena kursu, człowiek się zapisuje a potem co ?? Dużo kosztów ukrytych typu wykup materiałów do nauki, opłata za egzamin, opłata za korzystanie z czegoś tam. Stara zagrywka...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tylko tak często jest atrakcyjna cena kursu, człowiek się zapisuje a potem co ?? Dużo kosztów ukrytych typu wykup materiałów do nauki, opłata za egzamin, opłata za korzystanie z czegoś tam. Stara zagrywka...

W sumie to ten kurs kosztuje 3800 zł, a my płaciliśmy 3000 zł wieć ośrodek zszedł z ceny, 800 zł zostaje w kieszeni lepsze to niż nic, dlatego też może robią nam egzamin z naszej kieszeni, co do materiałów to dostaliśmy tylko książki, do tego miałem 2 godz symulator i powiem że to nie ma nic wspólnego z prawdziwą jazda ale po 2 godz pytałem czy mogę jeszcze pojezdzić :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dla mnie to w ogóle ceny tej KW są mocno podejrzane :P Nie mam pojęcia ile OSK płaci np dla kierowca.pl za możliwość korzystania z ich szkolenia online. Z własnego doświadczenia powiem tak, pytałam w OSK gdzie robiłam C i teraz kończę CE za ile dla mnie będzie KW - no cena do dogadania. Wspomniałam o akademii jazdy - sprawdzili cenę, zeszli do ich poziomu. Ale w sumie nie chciało mi się jeździć do Radomia klikać ten kurs cały, bo wydam dużo na tankowanie samochodu, poszłam tam, gdzie mój chłopak robił - no owszem, po znajomości mieli dla mnie ofertę z 5800 na 4000, ale jak wspomniałam o akademii jazdy, to ponarzekali na ich system itd. i sami zaoferowali ich cenę :P Czyli w sumie w 5 minut zeszli z 5800 na 3500, czyli tyle ile kosztuje KWP (którą po znajomości można robić na kursie za 2800 :P ) :lol: W cenie kursu jest już egzamin. Badania + psychotesty płatne dodatkowo. Ale mimo wszystko jeszcze im się opłacało robić za 3500 KW 280h. A największe zaskoczenie dla mnie w tej KW 280h robionej przez kierowca.pl to to, że zakres materiału jest identyczny jak na KWP, czyli klika się tyle samo slajdów :shock:
I weź tu bądź człowieku mądry i wyszkolony, jak to takie wałki wychodzą w trakcie. Gdzie te 280h ja się pytam? :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bo te wszystkie kursy szkolenia itp to jest jeden wielki pic na wode, aby kase wyrwać od ludzi !!!! :/ :/ :/ :/ :/

Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, 15:33 przez concretny, łącznie zmieniany 1 raz.

Tak jest wszędzie, każda szkoła, nawet publiczna, nie jest nastawiona na kształcenie, a zarabianie.

Nie pozostaje nic innego jak samemu powiększać swoją wiedzę.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Hehe, a co Ci z tej wiedzy, skoro wiesz wszystko, ale nie masz papieru. A jeśli chcesz papier, to musisz zapłacić. Myślę, że teraz w cenie są idioci, lub po prostu amatorzy. Nie mają pojęcia o temacie, od A do Z poprowadzą go "szkolenia" wymagane ustawowo i później tacy specjaliści są na rynku. Bo nie jest ważne ile człowiek wie, ale ile papierów zrobił i ile kursów skończył.

Podziękowania dla powyższych. Nie myślałem o targowaniu się, ale jak będę robił KW do D, to zastosuję tę taktykę. Ale fakt, ceny są wyjątkowo zawyżone. Jedyne koszta w KW to szkolenie praktyczne i licencja na program i nie sądzę, żeby to kosztowało ok. 5000zł/os. (Szczecin). Największa część to teoria przy komputerze, a komputer nie zeżre prądu na takie pieniądze.

Za okresówkę w lipcu zapłaciłem 750zł. 5 dni po około 2-3 godziny przed komputerem. Wyjątkowo drogi ten prąd jest w OSK.