Witam,
Jestem zainteresowany zakupem nowego samochodu ciężarowego. DMC 12 ton.
Zastanawiam się nad MANem TGL.
Chciałbym się dowiedzieć czy 220KM do samochodu który będzie latał raczej na 100 proc. solo wystarczy ?
Pozdrawiam
Miałem przyjemność jeździć tylko 240 konnym (solo) i nie ma żadnych problemów. To tylko 20 koni różnicy, także wydaje mi się, że nie ma tak wielkiej różnicy.
W wakacje sporo kilometrów po kraju nakulałem Manem tgl 240 z 8 biegową skrzynią, auto załadowane maksymalnie zbierało się spod świateł bez najmniejszego problemu, na pusto jak mu przycisnąć na prostej, to w fotel wciskało solidnie. Na pusto przy jeździe 85 km/h komputer pokazywał spalanie 15.4l/100 Na pełno mu wychodziło 20-22l.
Dzięki, czyli mam być spokojny że 220 kucy wystarczy do takiej ciężarówki...
A jeździł ktoś może MANem z takim silnikiem <TGL 12.220> ?
Jak z awaryjnością tego modelu ?
Dzięki, czyli mam być spokojny że 220 kucy wystarczy do takiej ciężarówki...
A jeździł ktoś może MANem z takim silnikiem <TGL 12.220> ?
Jak z awaryjnością tego modelu ?
tgl z 220 to dośc awaryjny silnik. Jest to taki sam silnik jak 180 ale dodana dodatkowa turbina. 220 jest również czterocylindrowa a nie tak jak 240 sześcio. W mojej okolicy jest firma która posiada ale się pozbywa własnie 220 ze względu na awaryjnośc tych silników ale moze tez być to spowodowane ze oni ciągają przyczepy i przez to silnik jest bardziej obciązony
Jeżdżę właśnie maniusiem tglem 12-240 powiem tak, zapakuje na niego nieraz maxymalnie i 13 ton 6 na auto i 7 na przyczepe, i powiem ci wiadomo 13 ton dużo jak na takie auto, spod swiateł czy ze skrzyżowania nie idzie rewelacyjnie, ale jak go rozbujam na trasie to leci 90 bez problemowo, a ty chcesz samą solówke 220 wiec spokojnie da sobie rade nawet 180 by poszedł i do dość żwawo
jeżdziłem tgl 8.220 oraz 12.240 z tandemami. Solówką 220 bez problemów polatasz, do tandema trochę słaba była. W przypadku tych dwóch silników jest różnica zaledwie 20 koni ale różnica jest znaczna
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 35 gości