Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 mar 2012, 21:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9460747
Samochód: SCANIA R620

Koledzy ja mam takie pytanie ,ponieważ w środę zdaje Kat. C i chciałbym się dowiedzieć jak jest ze światłem STOP i światłami przeciwmgłowymi.Chodzi o to gdy wylosuje światła przeciwmgłowe to czy mam zapalić przednie i tylne czy tylko przednie i jeżeli wylosuje światło STOP to jak mam je sprawdzić . Zdaje na M.A.N TGL 12.240 .

Post Wysłano: 05 mar 2012, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Przednie i tylne jeśli takie pojazd posiada, co do świateł stop ty naciskasz na hamulec i prosisz egzaminatora o sprawdzenie czy te światła się pala z tyłu :wink:

Filmy z tras

Post Wysłano: 05 mar 2012, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Przeciwmgłowe zawsze jest powiedziane które (sprawdź czy pojazd jest w ogóle wyposażony w przednie, w Szczecinie nie mają). A co do STOPu, zapytaj egzaminatora czy może sprawdzić, kiedy naciśniesz i krzyknie Ci czy działa ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 05 mar 2012, 21:39

Jeśli chodzi o światła stopu to jednak lepiej zawsze poprosić żeby on nacisnął bo to Ty masz sprawdzić działanie świateł a nie egzaminator. Jak trafisz na skrupulanta to może się przyczepić a po co sobie minusować zanim do auta wsiądziesz.

Post Wysłano: 05 mar 2012, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Jeśli chodzi o światła stopu to jednak lepiej zawsze poprosić żeby on nacisnął bo to Ty masz sprawdzić działanie świateł a nie egzaminator. Jak trafisz na skrupulanta to może się przyczepić a po co sobie minusować zanim do auta wsiądziesz.
Przy każdej kategorii sprawdzałem na egzaminie STOP i po tekście "czy mógłbym skorzystać z pana pomocy przy sprawdzeniu świateł stopu" zawsze szedł spojrzeć na lampy, nigdy do auta.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 05 mar 2012, 21:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: Opel

U mnie mówili, żeby poprosić egzaminatora o naciśnięcie pedału. Sami mamy ocenić czy światła działają :wink:

Post Wysłano: 05 mar 2012, 22:06

Cytuj:
Cytuj:
Przy każdej kategorii sprawdzałem na egzaminie STOP i po tekście "czy mógłbym skorzystać z pana pomocy przy sprawdzeniu świateł stopu" zawsze szedł spojrzeć na lampy, nigdy do auta.
No widzisz a ja sam byłem świadkiem jak zdający poprosił o sprawdzenie świateł stop a egzaminator na to ze skrzywionym wyrazem twarzy "to ja mam sprawdzić działanie świateł czy pan ?". Na dzień dobry zjebka, stres i po palcu już miał egzamin z głowy. Poprawnie to zdający ma sprawdzić działanie świateł. Zresztą, każdy sam płaci za egzamin i jego sprawa co zrobi.

Post Wysłano: 05 mar 2012, 22:10

Użytkownik

Użytkownik

No to możesz oblać za jeden i drugi sposób.Na wszelki wypadek weź na egzamin gaśnicę 6-cio kilową.Można położyć na pedał hamulca.Nawet jeżeli się nie przyda,to możesz powiedzieć,że jesteś zapalonym strażakiem OSP.Bo to wiadomo kiedy będzie się paliło ?

Post Wysłano: 05 mar 2012, 22:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Ewentualnie jak zdajesz na MANie TGL możesz wlaczyc test świateł i wyjść na zewnątrz i osobiście sprawdzić czy światła stop rzeczywiście się palą :mrgreen:

Tak na poważnie każdy egzaminator omawia zadania egzaminacyjne przed wykonaniem tych zadań i zawsze można sie zapytać co w tej sytuacji mamy zrobić. Mnie egzaminator pytał na egzaminie w jaki sposób możemy sprawdzić światła stopu to mu odpowiedziałem że przy pomocy drugiej osoby ewentualnie samemu w porze nocnej naciskając na hamulec widzimy w lusterku czy palą się światła stop obie odpowiedzi są prawidłowe. Na egzaminie C+E ja włączyłem światła a egzaminator sprawdzał czy się palą w przyczepie a egzamin zaliczyłem jako jedyny z całej grupy :wink:

Filmy z tras

Post Wysłano: 06 mar 2012, 11:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

podczas egzaminu egzaminator może polecić sprawdzić jedne światła, ale jeżeli chodzi o przeciwmgłowe, to określi czy przednie czy tylne. bo są to dwa oddzielne światła.

co do świateł "stopu", mówisz tak:
"panie egzaminatorze, aby sprawdzić światła hamowania STOP potrzeba jest mi druga osoba, czy mógłby pan albo nacisnąć pedał albo sprawdzić światła."
we Wrocławiu egzaminatorzy częściej wybierają naciskanie, aby sprawdzić, czy egzaminowany wskazuje odpowiednie światła.
wtedy trzeba mu powiedzieć: "proszę nacisnąć środkowy pedał!" nie pedał hamulca, ale środkowy, bo będziesz mógł sprawdzać światła prosząc o pomoc laika i on może nie wiedzieć który to pedał hamulca.
jeżeli powiesz "pedał hamulca" to we Wrocławiu zdarzają się egzaminatorzy, którzy wtedy naciskają pedał sprzęgła i włączają światła pozycyjne i wtedy kicha.

natomiast gdy my naciskamy pedał musimy czekać na wyraźny sygnał egzaminatora, że światła są OK.

Post Wysłano: 20 mar 2012, 0:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No widzisz a ja sam byłem świadkiem jak zdający poprosił o sprawdzenie świateł stop a egzaminator na to ze skrzywionym wyrazem twarzy "to ja mam sprawdzić działanie świateł czy pan ?". Na dzień dobry zjebka, stres i po palcu już miał egzamin z głowy. Poprawnie to zdający ma sprawdzić działanie świateł. Zresztą, każdy sam płaci za egzamin i jego sprawa co zrobi.
Poprawność wymagałaby też umieć włączyć te światła, a nie tylko sprawdzić czy się świeci. Sam byłem świadkiem jak dziewczyna na egzaminie (kat. B), usilnie próbowała uruchomić światło STOP przez wciskanie sprzęgła. :/

Post Wysłano: 20 mar 2012, 10:33

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4628636

Cytuj:
jeżeli wylosuje światło STOP to jak mam je sprawdzić
w szkole mój kumpel nauczycielowi odpowiedział że "zanim pedał odbije to wyskoczy i sprawdzi.., nie muszę chyba mówic jakie były tego "konsekwencje", a tak na poważnie, to poproś instruktora o naciśnięcie...

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]