Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 kwie 2012, 21:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11904505
Samochód: Golf III

Witam. Jak w temacie. Pragnę się dowiedzieć z jakimi kosztami trzeba się liczyć (+/-), aby zrobić prawo jazdy C+E i kwalifikację wstępną. Konkretnie interesują mnie ceny z Krakowa, no ale jak ktoś wrzuci z innych miast to też nic się nie stanie.

Licze na Waszą pomoc ;)

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 22:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Wnioskuję że masz już C a jesli masz to np.
Rolminex kurs C+E 1750zł
OES kurs C+E 1649zł
Formula 1600zł

Rolminex/Strychalski Kwalifikacja Wstępna pełna 3900zł
OES 3500zł

To są takie czołowe szkoły jazdy w Krakowie.

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 23:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ano tak, nie napisałem ;) C nie mam...
Ale dzięki za odpowiedź. Teraz wiem że 8 klocków trzeba szykować lekko na wszystko :)

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 23:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

C 2000
C+E 2000
KW przyspieszona 2500
Robisz przyspieszona poniewaz nikt nie sprawdzi podczas kontroli cy masz przyspieszona czy pelna wiec wybor jest latwy

Post Wysłano: 25 kwie 2012, 23:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9711942
Samochód: Vectra C GTS

Kolego jestem na świeżo bo tydzień temu zakończyłem wszystko czyli C,E KW,
Podam na przykładzie Siedlec.
Kategoria C 1800 zł + 80 badania, egzamin 160 zł
Kategoria E 1700 zł ( 1600 jeśli robiłeś C ), egzamin 195zł
KW przyśpieszona 3000 zł + badania, psychotesty 120 zł
Odbiór prawa jazdy 84,50
Karta kierowcy ( chyba 160 zł)

Wszystko zdane za pierwszym razem.
Doliczając dojazdy na naukę całkowity koszt wyniósł ok 8 tysięcy złotych.

Pozdrawiam

KW - jest
Karta kierowcy - w trakcie

Post Wysłano: 26 kwie 2012, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

eryq92 Jak to nie sprawdzi? Napisz coś więcej bo właśnie mam zaczynać KW pełną a wiadomo przyśpieszona tańsza :D Skąd masz takie wiadomości?

Kolego u Strychalskiego w Krakowie jest promocja że KW przyśpieszona coś koło 1800zł tylko musisz być zameldowany nie w Krakowie tylko gdzieś dalej, ale zameldowanie to nie problem jest ;)

Post Wysłano: 26 kwie 2012, 15:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Podczas kontroli może i nie sprawdzi, a może sprawdzi. W razie podejrzeń może skontaktują się z Twoim WK i sprawdzą, na podstawie jakiego świadectwa masz 95.
Poza tym, raczej firma Cię nie zatrudni, a w razie wypadku masz pojechane.

Post Wysłano: 26 kwie 2012, 17:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Podczas kontroli może i nie sprawdzi, a może sprawdzi. W razie podejrzeń może skontaktują się z Twoim WK i sprawdzą, na podstawie jakiego świadectwa masz 95.
Poza tym, raczej firma Cię nie zatrudni, a w razie wypadku masz pojechane.
1. Podejrzen nie beda miac bo skoro WK wydal prawko to wszystko musi byc zgodnie z przepisami
2. Zatrudnia Cie poniewaz masz wszystkie dokumenty (ja sie nawet tym nie przejmuje poniewaz mam kilka znajomych firm a do 21 lat nie brakuje mi duzo)
3. W razie wypadku patrz pkt 1
4. Jesli wolisz wylozyc 5000 zamiast 2500 to powodzenia
5. Polska ma tak chory system prawny ze przejdzie to bez zadnego "ale ..."
6. Jesli nie widziales nigdy kontroli kierowcy zawodowego to nie siej paniki

Post Wysłano: 26 kwie 2012, 18:26

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
1. Podejrzen nie beda miac bo skoro WK wydal prawko to wszystko musi byc zgodnie z przepisami
Mogą mieć. Jeśli Cię wyczują, że kombinujesz, mimo, że masz 95, to raczej nie będzie dla nich problemem skontaktowanie się z WK, żeby podali im na jakiej podstawie posiadasz świadectwo kwalifikacji.
Cytuj:
2. Zatrudnia Cie poniewaz masz wszystkie dokumenty (ja sie nawet tym nie przejmuje poniewaz mam kilka znajomych firm a do 21 lat nie brakuje mi duzo)
Zatrudnia Cię, ale masz uprawnienia na 7,5/12t, a on Cię puszcza na 40t. Też będzie miał problem przy kontroli.
Cytuj:
Oj nie. Mając przyśpieszoną i dopuszczenie do 7,5/12t nie masz prawa jechać zarobkowo 40t. W razie wypadku masz problem z ustawy o transporcie i pewnie z kodeksu pracy (nie masz uprawnień na dane stanowisko), a to już się chyba liczy w tysiącach.
Cytuj:
Czy wolę, czy nie, to inna sprawa. Przepisy są ustalone i jak ich nie przestrzegasz, to odpowiadasz Ty, a nie ja za Ciebie.
Cytuj:
5. Polska ma tak chory system prawny ze przejdzie to bez zadnego "ale ..."
No i...? Masz 20 lat i jeszcze Cię to dziwi? Trzeba się przyzwyczaić.
Cytuj:
6. Jesli nie widziales nigdy kontroli kierowcy zawodowego to nie siej paniki
To również jest inna sprawa, czy widziałem, czy nie. Funkcjonariusze Policji, ITD i kilku innych służb mają pełny dostęp do bazy Centralnej Ewidencji Kierowców, więc jak będą chcieli, to Cię zlustrują tak, że wszystko Ci wypomną. Przy tym licząc kolejne sumy do mandatu. Jeden podejdzie do tego bardziej rzetelnie, a inny mniej. Jak to w życiu bywa. Jeden przy rutynowym dmuchaniu nawet nie weźmie od Ciebie dokumentów, a drugi przetrzepie Ci cały samochód i zabierze dowód za przepaloną postojówkę.

Post Wysłano: 26 kwie 2012, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

Ty odbierasz to w taki ja w inny sposob, kazdy inaczej to odbierze.
Zrobilem przyspieszona bo tak doradzili mi panowie ktorzy na codzien zajmuja sie KW i mysle ze 10 miesiecy ktore zostaly mi do 21 urodzin przejezdze bez problemow

Post Wysłano: 26 kwie 2012, 20:40

Cytuj:
mysle ze 10 miesiecy ktore zostaly mi do 21 urodzin przejezdze bez problemow
Tego nie możesz być pewny.

Pełnej KW nie opłaca się poprostu robić, chyba, że ktoś ma robotę po znajomości czy z rodziny. Wchodząc na rynek pracy po raz 1, ma 1% szans, że ktoś go posadzi na 40t zestaw. Ludzie którzy mają po 30 lat, nie mogą znaleźć roboty bez doświadczenia. 20 latek ma kategorię B w najlepszym wypadku od 2 lat a Ty uważasz, że ktoś mu da zestaw pod opiekę. Nie wystarczy mieć papiery, trzeba mieć jeszcze poukładane w głowie w odpowiedni sposób. Moźe ktoś ma a może nie. Ja zawsze uważałem i nadal uważam, że do tej roboty trzeba dorosnąć.
Ktoś powie, że nie każdy młody człowiek jest nieodpowiedzialny, ok zgadzam się. Jednak oprócz odpowiedzialności trzeba jeszcze umieć dobrze jeździć, radzić sobie z autem w zimie, mieć podejście do ludzi, wiedzieć jak się zachować w pewnych sytuacjach.
Wszystkie moje wywody prowadzą do jednego. Warto sobie odpuścić marnowanie pieniądzy za cenę realizacji bezsensownych marzeń. Lepiej spokojnie poczekać do 21 lat. O studiach już nie będę pisał bo mnie zjecie ale i tak nie rozumiem niektórych ludzi :lol:

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 19:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
mysle ze 10 miesiecy ktore zostaly mi do 21 urodzin przejezdze bez problemow
Tego nie możesz być pewny.

Pełnej KW nie opłaca się poprostu robić, chyba, że ktoś ma robotę po znajomości czy z rodziny. Wchodząc na rynek pracy po raz 1, ma 1% szans, że ktoś go posadzi na 40t zestaw. Ludzie którzy mają po 30 lat, nie mogą znaleźć roboty bez doświadczenia. 20 latek ma kategorię B w najlepszym wypadku od 2 lat a Ty uważasz, że ktoś mu da zestaw pod opiekę. Nie wystarczy mieć papiery, trzeba mieć jeszcze poukładane w głowie w odpowiedni sposób. Moźe ktoś ma a może nie. Ja zawsze uważałem i nadal uważam, że do tej roboty trzeba dorosnąć.
Ktoś powie, że nie każdy młody człowiek jest nieodpowiedzialny, ok zgadzam się. Jednak oprócz odpowiedzialności trzeba jeszcze umieć dobrze jeździć, radzić sobie z autem w zimie, mieć podejście do ludzi, wiedzieć jak się zachować w pewnych sytuacjach.
Wszystkie moje wywody prowadzą do jednego. Warto sobie odpuścić marnowanie pieniądzy za cenę realizacji bezsensownych marzeń. Lepiej spokojnie poczekać do 21 lat. O studiach już nie będę pisał bo mnie zjecie ale i tak nie rozumiem niektórych ludzi :lol: [/size]
Nie rozumiem Cię... Realizacja bezsensownych marzeń? Czekanie do 21 lat? Z tymi studiami to też nie wiem o co chodzi...

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Heheh, zaczeło się od tego ile co kosztuje, a teraz będzie czy się opłaca.. Coś w życiu trzeba robić, a iść i marnować 5 lat na studia żeby potem w Maku robić, to też się mija z celem ;P

Wole cygańskie życie z którego są jakieś pieniądze niż Maka i 1200 brutto miesięcznie...

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Heheh, zaczeło się od tego ile co kosztuje, a teraz będzie czy się opłaca.. Coś w życiu trzeba robić, a iść i marnować 5 lat na studia żeby potem w Maku robić, to też się mija z celem ;P

Wole cygańskie życie z którego są jakieś pieniądze niż Maka i 1200 brutto miesięcznie...
Z tym cygańskim życiem to bez przesady :D Ale jeśli to lubisz to czemu nie.
Właśnie skończyłem szkołę i po maturze robię prawo jazdy.

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 20:12

Cytuj:
Nie rozumiem Cię... Realizacja bezsensownych marzeń? Czekanie do 21 lat? Z tymi studiami to też nie wiem o co chodzi...
Wiesz, mało kto mnie tu rozumie i jakoś się przyzwyczaiłem :lol: Mam takie swoje teorie i fiolozofie, że na wszystko jest czas. Cóż każdy jest kowalem swojego losu a że nie wszystkim się chce kuć to ich sprawa.

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 20:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Cytuj:
W ITD pracuja idioci, ktorzy nie wiedza jak mlodzi kombinuja? Jesli rodzaj KW jest w dostepnej im bazie to co za problem sprawdzic to przy kontroli malolata na zestawie?
Cytuj:
Chyba wujek ... normalny pracodawca nie bedzie nastawial glowy.
Cytuj:
Uwazasz, ze ubezpieczyciel nie sprawdzi Twoich uprawnien, zeby znalezc pretekst do odmowy wyplaty odszkodowania?
Uwazasz, ze prokurator nie sprawdzi Twoich uprawnien wykonujac swoje obowiazki?
Cytuj:
Prawo jazdy nie jest obowiazkowe.

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Po tym co napisał eryq zacząłem się poważnie interesować KW przyśpieszoną(mam 18lat), ponieważ u nas w okolicy jest spora promocja na KWP ale jakoś mi przeszło i wolę nie ryzykować. Przez 3 lata jazdy zawodowej może się bardzo dużo stać a lepiej nie prowokować losu ;) Czy dla tych 1500-2000 zł jest sens ryzykować? Miesiąc roboty więcej i jesteś w 100% na legalu, nie mówię tu o tym że uda się uniknąć kontroli ale w razie wypadku a jeszcze śmiertelnego to wtedy ty jesteś bez uprawnień jak kolega co ostatnio miał wypadek z autobusem i jednym słowem masz "prze...e".

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 21:46

Ludzie, na jakim wy świecie żyjecie ? Kto was zatrudni w takim wieku i posadzi was na zestaw albo choćby auto 12t ? Widzę, że wysoko niektórzy cenicie swoje umiętności za kółkiem. Samo B jeszcze jeszcze pachnie świeżością a wam się TIR marzy.
Cytuj:
Po tym co napisał eryq zacząłem się poważnie interesować KW przyśpieszoną(mam 18lat), ponieważ u nas w okolicy jest spora promocja na KWP ale jakoś mi przeszło i wolę nie ryzykować.
Nic dodać, nic ująć :lol:

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No przecież wiadomo że normalnie się do pracy nie dostaniesz... Jedyna opcja to ktoś znajomy, ja akurat mam taką opcje...

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 23:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No raczej kogoś kto ma 18 lat i prawko C+E np od miesiąca to nie ma opcji dostać się bez znajomości na jakiś zestaw ;) Jak ktoś ma możliwości to robi prawko i po znajomościach powoli zaczyna.Czasami ktoś kto ma 18 lat jest bardziej odpowiedzialny niż ktoś kto ma np.30, zależy od charakteru a umiejętności za kółkiem "dużego" to jak ktoś ma 50 lat i nagle mu się umyśli jeździć to już od zdania C+E jest wielkim driverem bo ma 50 lat? Bo coś mi się wydaje że niektórzy myślą że tylko wiek jest najważniejszy.