Cytuj:
Możesz założyć także własna działalność o której wspomniałeś i świadczyć tacie usługi. W tym przypadku byłaby to usługa kierowania pojazdem. Wystawiasz np. jedną fakturę w miesiącu i płacisz najniższa stawkę ubezpieczenia przez 2 lata. W pełni legalne i bez zbędnych kosztów.
W przypadku transportu na potrzeby własne nie ma takiej możliwości - kierowca musi być zatrudniony w firmie na etacie.
Firmy posiadające transport na potrzeby własne działają na zupełnie innych zasadach niż typowe firmy transportowe (m. in. nie ma żadnych doradców, certyfikatów, licencji, baz, warsztatów itp, itd).
Podstawowe warunki są takie, że osoba kierująca pojazdem w takiej firmie musi być zatrudniona na etacie w owej firmie i nie ma opcji, że jakaś umowa o dzieło czy zlecenie (Wiem to, bo to SPRAWDZIŁEM osobiście a nie słyszałem od wujka czy dziadka - odszukałem odpowiednie przepisy i ich interpretację a także odbyłem trzykrotnie rozmowę z osobą z ITD).
Urlopówkę wystawia właściciel firmy lub osoba przez niego upoważniona. Obowiązują wszystkie przepisy dotyczące czasu pracy kierowcy. Jeśli zaś kierowanie pojazdem jest zadaniem dodatkowym a np. podstawową pracą jest operowanie koparką i kieruje się autem tylko przy jej przewożeniu z jednej budowy na drugą to też trzeba pilnować czasu pracy ale myślę, że ITD nie bardzo będzie w stanie sprawdzić jak długo się pracowało koparką zanim się wsiadło za kółko ciągnika.
Jak to jest w kwestii zatrudnienia przez najbliższego członka rodziny - nie wiem ale wydaje mi się, że też można to sprawdzić.