Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 lis 2013, 11:27

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
Piszę pracę dyplomową nt. transportu samochodowego materiałów niebezpiecznych.
Mógłby mi ktoś powiedzieć, jakie firmy są w stanie mi udzielić jakichkolwiek informacji na ten temat?
Dzwoniłam do kilku, niestety - " informacje są chronione", " nie ma takiej możliwości"
Jakieś propozycje, znajomości, namiary?
Z góry bardzo dziękuję

Post Wysłano: 05 lis 2013, 12:12

Dzwonienie może być mało wiarygodne. Spróbuj się postawić w miejscu przedsiębiorcy zajmującego się takimi przewozami. Skąd ma mieć pewność, że nie jesteś nasłana przez konkurencję, Urząd Skarbowy, ITD, Urząd Pracy, itp. Ja z pewnością, gdyby ktoś taki do mnie dzwonił, spławiłbym go w taki sam sposób, z jakim Ty się spotkałaś.
Wg mnie lepiej byłoby napisać maila, wysłać oficjalne pismo z załączoną kserokopią karty pracy dyplomowej. Zawsze, jak wyślesz, to wyglądasz na poważną osobę, a już tym bardziej, gdy poświęcisz parę zł i odwiedzisz firmy w promieniu 30, 40 km od Ciebie i osobiście naświetlisz temat. Samo wysłanie takiej karty wraz z pismem może również zaowocować propozycją spotkania, omówienia interesujących Cię tematów.
Doskonale rozumiem, na jakie problemy się natykasz, sam pisałem kiedyś pracę dyplomową z zakresu układów zasilania silników wysokoprężnych i pamiętam jakie trudności piętrzyli niektórzy producenci ciężarówek/silników. A to jedni przysłali coś na odczep się, inni z kolei odpisali lakonicznie, że nie współpracują ze studentami. Nie będę podawał nazw, by nie stawiać firmy w złym świetle. Owszem, trafiły się i takie, które przesłały obszerne materiały (serwisowe, reklamowe, itp.) ale sporo pracy i czasu mnie to kosztowało. Nie licząc tłumaczenia. Ale przecież chyba o to chodzi w pisaniu pracy dyplomowej, nieprawdaż?

A jakie firmy się zajmują przewozami ADR? Wystarczy przewertować Spis firm transportowych a z pewnością znajdziesz tam coś dla siebie.

[EDIT]

Pierwsze-lepsze z brzegu firmy specjalizujące się w przewozach ADR:

El-Trans: viewtopic.php?f=4&t=3996
AutoZAT: viewtopic.php?f=4&t=13358
Anneberg Transpol: viewtopic.php?f=4&t=901
Orlen Petro Tank: viewtopic.php?f=4&t=16630

Post Wysłano: 05 lis 2013, 16:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2982986
Samochód: Veicolo Italiano

Pawtrans z Poniatowej viewtopic.php?f=4&t=876
Grzegorz Kwiecień
Gaz-Trans http://www.gaz-trans.pl/

Przybliż swoje miejsce zamieszkania a na pewno ktoś z użytkowników podsunie jeszcze kilka firm. Jest ich z pewnością wiele bowiem niekoniecznie trzeba brać pod uwagę firmy SPECJALIZUJĄCE się w transporcie ADR.
Popatrz może na stacje paliw w okolicy (jakie koncerny paliwowe) one również wożą zaopatrzenie ciężarówkami pod swoim szyldem (BP, Statoil, D&D itp.).

Szeroko pojęty TRANSPORT - to część mojego życia

Post Wysłano: 06 lis 2013, 16:53

Użytkownik

Użytkownik

Jestem z okolic Radomska.
I niestety w pobliżu nie ma żadnej firmy, która by przewoziła ADR, a przynajmniej mi o takiej nie wiadomo.
Z napisaniem meila i załączeniem jakiś dokumentów potwierdzających moje słowa faktycznie jest dobrym pomysłem i wykorzystam go.
Dziękuję za linki i rady

Post Wysłano: 06 lis 2013, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Jaki ma być dokładnie tytuł pracy?

Masz wogóle jakieś pojęcie na temat transportu ADR?

transport w sztukach przesyłki, całpojazdowy,cysterny, LQ, klasa 1 lub 7 ?

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]