Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 12 gru 2012, 17:37

Użytkownik

Użytkownik

witam, mam obecnie 20lati chce zostać kierowcą zawodowym
Mam prawko kat B i C
mam wade wzroku astygmatyzm
recepta:
okol lewe i prawe -1,00Cyl cylinder w polu sfera nie mialem nic wpisane i jakies katy 170 i 1st

Takie okulary mialem przepisane rok temu jak robilem prawko kat C, jednak ich nie wykupiłem.

Czy taka wada wzroku eliminuje mnie jako kierowce zawodowego? słyszałem ze astygmatyzm eliminuje, chcialbym sobie zrobic niedlugo na przyczepy prawko i niewiem co z tym fantem zrobić:(

czy to prawda ze dawniej kierowcą mógłbys tylko ten co ma sokoli wzrok? a okularnicy byli eliminowani? a jak ktos juz mial bryle to mógł jezdzic tylko za dnia?

Czytalem rozporządzenie to tam wymagana jest ostrosc 0,8 i 0,5 (oko lepsze i gorsze) ja mam 0,4 i 0,5 jak mi lekarz wpisywał na karcie czyli mniej.

Post Wysłano: 12 gru 2012, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Ja mam - 0,5 na jednym oku, na drugim wszystko good.
Rok temu na badaniach wstępnych do pracy kobitka mi powiedziała, że w zasadzie mogę nie nosic okularów.
Aha, też mam astygmatyzm.
Przy badaniach do prawa jazdy nie miałem praktycznie nic konkretnego w sprawie zbadania wzroku, na kwalifikacje to babka nawet na mnie nie spojrzała, podpisała kwitek i wszystko w temacie.

Post Wysłano: 12 gru 2012, 21:14

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW

Ludzie, czy wy chcecie na drogach kierowców ze słabym wzrokiem ?

To woła o pomstę do nieba !!

Chcesz jeździć ? zrób korekcje wzroku

Kat. D - 2012

Post Wysłano: 12 gru 2012, 21:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:

Człowieku, jak dla Ciebie wada -1 powinna skutkowac eliminacją z jazdy to ja nie mam pytań. :lol:

Post Wysłano: 12 gru 2012, 22:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:

Przemilczę to brak słów na takich zawodników.

Co do tematu nie martw się kolego ja mam -0,5 w jednym i drugim oku, wykryli mi to jak zatrudniałem się do pracy. W orzeczeniu mam wpisana jazda w szkłach korekcyjnych. Prowadzę autokary turystyczne i liniowe. Chociaż pamiętam w gabinecie jak lekarka mówiła że gdybym szedł na "TIR-y" to by to olała jednak skoro mam wozić ludzi to mam mieć okulary. Wykupiłem i powiem Ci że jakoś lepiej mi się jeździ w nich, szczególnie w nocy na autostradach pewniej się czuje w okularkach a wady strasznej jakiejś nie mam.
Pozdrawiam i życzę zrealizowania celów związanych z jazdą 8)

Post Wysłano: 13 gru 2012, 8:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

panowie, o dpouszczeniu do prawa jazdy, a później do zawodu kierowcy decyduje lekarz okulista.

nasze wszelkie dywagacje są pozbawione sensu.

dla jednego wadą wzroku może być zez, lekka krótkowzroczność, dalekowzroczność (większość ludzi ją ma w wieku powyżej 45-50 lat).
dla innych wadą wzroku jest brak oka.

pojęcie "słaby wzrok" jest tak abstrakcyjne, jak "duży samochód". dla jednych był duży Fiat, dla innych duże samochody jeżdżą w Australii.

Post Wysłano: 13 gru 2012, 17:20

Użytkownik

Użytkownik

sprostowanie
ja nie mam krótkowzrocznosci bo by byla moc w polu sfera w polu sfera mam wpisane ---- czyli brak
a w polu cylinder mam wpisane -1,00 i w drugim oku tez -1,00 no i stopnie w 1 oku 170 a w drugim 1st
czyli wady jako takiej nie mam tylko sam astygmatyzm bo mam przepisane okulary cylindryczny -1,00
A ostrość moja bez korekcji wynosi 0,4 i 0,5 (na zawodowe prawko trzeba min 0,8 i 0,5, a na osobówki min ostrosć to 0,5)

Słyszałem od zawodowych kierowców ze dawniej nie mozna bylo miec wady tak? a osoby z okularami byli eliminowane, a jak ktos juz sie nabawił w wade to mógł jezdzic jedynie za dnia, dlaczego jesli okulary korygowaly wade?

Obecnie mam prawko B i C i jak robilem badania na kat C to lekarz okulista mi zabronił robienia prawka C+E, D, D+E i powiedzial ze jezdząc osobówką MUSZE miec okulary a zawodowym kierowcą byc nie moge, z tymi badaniami poszłem do lekarza co wydawał zaświadczenie a ten lekarz mi wydał kartke bez przeciwskazań tak ze obecnie prawko kat BC mam bez szkiel, nie jest w prawku wpisane ze musze nosic okulary.

pozdrawiam

Post Wysłano: 14 gru 2012, 1:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2447799
Samochód: MAN TGX XXL, Hyunday Sonata IV

Temat jest krótki idziesz na badania lekarskie mówisz że chcesz zrobić badania bo chcesz zrobić prawo jazdy na kat C+E i tam masz badanie wzroku i jeśli on ci nie napisze żadnych przeciwskazań to możesz śmiało iść na kat C+E i być zawodowym kierowcą a jesli ci wpisze przeciwskazania i że nie możesz jeździć to niestety ale nie będziesz zawodowym kierwcą i taka rada nie słuchaj się zbytnio tych starych kierwoców bo oni to jeszcze pamietają pierwsze Star-y także idź do lekarza i tyle

Post Wysłano: 14 gru 2012, 12:09

Plus od razu po tym należy zrobić psychotesty - nie ma takiego wymogu, ale dla pewności, żeby śmiało już robić a potem na minę nie trafić.

Post Wysłano: 14 gru 2012, 13:40

Użytkownik

Użytkownik

pytam się Was czy astygmatyzm eliminuje z zawody kierowcy?
takie badania to o d... mozna sobie wsadzic na kat C jak mnie badal okulista to przeczytalem z polowe tablicy wiecej nie odczytam no i powiedzial ze ok ze nie musze jezdzic w okulach mino ze wada wzroku jest

A szczerze powiedziawszy jak jade osobówką w nocy, lub po zmroku to jade z duszą na ramieniu, w dzien jest ok

Czytalem w ksiązsce na kurs kat C ze sie powinno odczytac w nocy tablice rejestracyjna (podswietlaną) z min 20m czy to prawda? bez jaj ale w nocy z 20m to ja nie odczytam tablicy rejestracyjnej, ba nawet w dzień przy idealnej pogodzie tablice rejestracyjną odczytam z jakis 10 no moze max 15m ale nie dalej.

Post Wysłano: 14 gru 2012, 16:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Te badania odpowiedzą ci na wszystko bo lekarz będzie wiedział o twojej chorobie i on ci wypiszę że albo możesz albo nie

Post Wysłano: 14 gru 2012, 16:23

Użytkownik

Użytkownik

ok a za komuny naprwde tak bylo ze wady byly wykluczone? a w okularach tylko mozna bylo jezdzic w dzien?

Post Wysłano: 14 gru 2012, 19:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie panikuj dostaniesz receptę na okulary i normalnie będziesz mógł jeździć.

Post Wysłano: 14 gru 2012, 20:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie przejmuj się tym co było patrz to co jest teraz a teraz wszystko się da załatwić tylko to trochę kosztuje :wink:

Post Wysłano: 14 gru 2012, 20:24

Użytkownik

Użytkownik

a Panowie okularnicy czy wy bez okularów mozecie jezdzić?
obecnie noca to ja sie boje jezdzic autem bo mi sie swiatla rozdwajaja ,w dzien ok widze dobrze

ile moga kosztowac orientancyjnie okulary?

Post Wysłano: 14 gru 2012, 22:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

za okularki dobre dasz 300zł i jeśli dostaniesz zalecenie od lekarza to musisz je mieć podczas jazdy bo jak nie to mandat ;)

Post Wysłano: 15 gru 2012, 13:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
a Panowie okularnicy czy wy bez okularów mozecie jezdzić?
obecnie noca to ja sie boje jezdzic autem bo mi sie swiatla rozdwajaja ,w dzien ok widze dobrze

ile moga kosztowac orientancyjnie okulary?
Kolego jak mi lekarz przepisał to mówiłem kupie ale jeździć nie będę tylko aby mieć w razie kontroli. A raz się przejechałem i powiem Ci że pewniej się czuje w okularkach szczególnie w nocy własnie na autostradach. W dzień to mało kiedy jeżdżę w okularkach ale w nocy oczy mi się nie męczą i jest lepiej.
Co do ceny wszystko zależy od tego jakie oprawki sobie wybierzesz bo to kluczową rolę odgrywa. Ale ja za szkła z antyrefleksem i w miarę spoko oprawkami zapłaciłem coś chyba około 450 zł. Dostałem też kartę na wyrobienie drugich gratis więc też sobie wyrobiłem na wypadek gdybym te zostawił gdzieś w hotelu bo to różnie bywa. Pozdrawiam :)

Post Wysłano: 15 gru 2012, 17:14

Użytkownik

Użytkownik

jaki mandat? pokazcie mi w przepisach ze taki mandat jest za brak okularów...

No właśnie bylem w vision expres i jak facet mi zaspiewał 550zł to sie aż za głowe chwycilem i poszedłem do domu:D
Mama stłukła swoje -6 to na bazarze kupiła za 15zł i jest bardziej z nich zadowolona niz z tych od optyka
500 to ja nie dam, myśłałem ze w 100zł sie zamknie
ja tam nie chce bajerów w okularach tylko abym w nich widzial no i zeby te oprawki nie byly takie grube jak niektórzy mają tylko najlepiej nie widoczne

Post Wysłano: 15 gru 2012, 23:17

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW

Cytuj:
jaki mandat? pokazcie mi w przepisach ze taki mandat jest za brak okularów...
Poczytaj artykuł 87 i 92 Prawa o Ruchu Drogowym.

Nie widzę przeszkód, by policjant podczas kontroli potraktował brak okularów u kierowcy jako jazda bez uprawnień - 500zł.

Kat. D - 2012

Post Wysłano: 16 gru 2012, 0:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Te okulary z bazaru za 15 zł popsują ci tylko wzrok i wtedy nie będziesz mógł jeździć w 100% także twój wybór 15zł i brak wzroku czy 550zł wzrok i praca