Cytuj:
Rozbuduj zdanie.Nie umiem rozmawiać z kimś kto urywa w pół zdania.Napisz o co chodzi.Ja jestem głupi cep oderwany siekierą od kierownicy.Ze mną musisz pisać po polsku
Wydawało mi się, że to Ty przerwałeś wpół zdania. Po kolei więc:
Twierdzisz, że jeśli kierowca jedzie
Cytuj:
na warsztat ,serwis ( bez ładunku ) to wystarczy samo PJ.
cytując jednocześnie trochę prawa
Cytuj:
Ustawa o Transporcie Drogowym
Cytuj:
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
(...)
6) odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:
a) w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,
b) z miejsca zakupu lub odbioru;
Dla jasności: zacytowałem tylko część dotyczącą sprawy, o którą mi chodzi.
Dalej: mateusz-snk pyta Cię jeszcze raz:
Cytuj:
Czyli mam rozumieć jezeli pracodawca wykonuje przejazd do warsztatu bez zaladunku bądz odbiera gdzies pojazd nie musi posiadać badań ani KW?
Znów potwierdzasz, że tak:
Cytuj:
Do/Z warsztatu - nie musi.
Jeśli " odbiera " gdzieś auto - musi.
Ponieważ, jak zacytowałeś, w przypadku m.in. doprowadzenia auta do warsztatu kierowcy nie obowiązują ograniczenia z pkt. 1 (spełnienie warunków wiekowych), pkt. 5 (wymóg kwalifikacji wstępnej i okresowej) oraz pkt. 6 (wymóg szkolenia okresowego), grzecznie przecież Cię zapytałem:
Cytuj:
W związku z tym co zrobić z punktami 3 i 4 ust. 1 art. 39a ustawy, którą cytowałeś?
Przypomnę, że pkt. 3 mówi o badaniach lekarskich, a pkt. 4 o psychologicznych.
Reasumując: po prostu nie rozumiem twego toku myślenia: twierdzisz, że do jazdy do/z warsztatu kierowca/przedsiębiorca nie musi mieć badań lekarskich, psychologicznych oraz kwalifikacji wstępnej, ale jeśli "odbiera" (cokolwiek to ma znaczyć) pojazd - musi.
OK, teraz mój tok myślenia. Posłużę się może cytatami odpowiednich aktów prawnych.
Coś o badaniach lekarskich:
Cytuj:
Art. 39j.
1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
Drugie coś o psychologicznych:
Cytuj:
1. Kierowca wykonujący przewóz drogowy podlega badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.
No i przy okazji coś o obowiązkach przedsiębiorcy:
Cytuj:
Art. 39m.
Wymagania, o których mowa w art. 39a–39l, stosuje się odpowiednio do przedsiębiorcy lub innej osoby osobiście wykonującej przewóz drogowy.
Cóż to jest ten "przewóz drogowy?
Cytuj:
Art. 4. (...)
6a) przewóz drogowy – transport drogowy lub niezarobkowy przewóz drogowy, a także inny przewóz drogowy w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 561/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 marca 2006 r. w sprawie harmonizacji niektórych przepisów socjalnych odnoszących się do transportu drogowego oraz zmieniającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 3821/85 i (WE) 2135/98, jak również uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 3820/85 (Dz. Urz. UE L 102 z 11. 04. 2006, str. 1), zwanego dalej „rozporządzeniem (WE) nr 561/2006”;
Zacytowania wymaga teraz wyjaśnienie pojęć transport drogowy:
Cytuj:
Art. 4. (...)
3) transport drogowy – krajowy transport drogowy lub międzynarodowy transport drogowy; określenie to obejmuje również: a) każdy przejazd drogowy wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do działalności gospodarczej, niespełniający warunków, o których mowa w pkt 4,
b) działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa przy przewozie rzeczy;
A pkt. 4 o czym mówi?
Cytuj:
Art. 4. (...)
4) niezarobkowy przewóz drogowy – przewóz na potrzeby własne – każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:
a) pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników,
b) przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi,
c) w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego – rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane, wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin,
d) nie jest przewozem w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług turystycznych;
Dodajmy jeszcze, jak rozumie "przewóz drogowy" rozporządzenie 561/2006/WE. Artykuł 4.:
Cytuj:
a) „przewóz drogowy” oznacza każdą podróż odbywaną w całości lub części po drogach publicznych przez pojazd, z ładunkiem lub bez, używanym do przewozu osób lub rzeczy;
W świetle powyższego, ja te całe zagadnienie rozumiem tak:
Kierowca/przedsiębiorca, nieważne jaki transport wykonuje prowadząc pojazd do warsztatu, jest zwolniony ze spełnienia ograniczeń wiekowych i wymogów dotyczących kwalifikacji oraz badań okresowych, nie jest jednak zwolniony z obowiązku posiadania aktualnych badań lekarskich i psychologicznych. Nie potrafię również znaleźć powiązania między twoją tezą, która mówi, cytuję jeszcze raz:
Cytuj:
Do/Z warsztatu - nie musi.
Jeśli " odbiera " gdzieś auto - musi.
Dlatego uprzejmie proszę o dalsze wyjaśnienia, bo twoja odpowiedź sprzed paru postów, cytująca początek Ustawy o Transporcie Drogowym, niczego mi nie wyjaśniła.