Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 sty 2013, 21:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witajcie. Byłem na kolejnych rozmowach w kolejnych firmach i zaciekawił mnie bardzo rodzaj wynagrodzenia, mianowicie:
1600 brutto z haczykiem (najniższa krajowa) na "pełny etat" + 12gr za każdy przejechany km (w podwójnej) które są płacone niby jako dieta, a nie wypłata, więc na papierze zarabiam 1600 + diety (ale tylko słowne), i tutaj zapytanie, ponieważ na umowie bym miał tylko te 1600 więc w sumie nie mam w razie czego podstawy żeby się domagać o "dietę" Jak to działa, czy jest to zgodne z prawem?

Dodam że na kat b

http://s2.cargotycoon.pl/index.php?acti ... k&id=15206

Post Wysłano: 07 sty 2013, 22:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie musisz mieć w umowie napisane że należą się diety, bo to reguluje kodeks pracy

Raportuj posty jeśli łamia regulamin

Post Wysłano: 07 sty 2013, 23:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie musisz mieć w umowie napisane że należą się diety, bo to reguluje kodeks pracy

Chodzi mi o to, że moja wypłata za km ma być dawana jako dieta, więc na pewno w razie problemów nie wykłócę się o wysokość, powiedzmy że w miesiącu wyjdzie mi z km 2000zł a diet należeć mi się będzie 700, więc problem pozostanie w odzyskaniu 1300, po doświadczeniu w rożnymi wypłatami po prostu się boje

Post Wysłano: 08 sty 2013, 0:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kretek, spokojna głowa, jeśli firma uczciwa oni tak już mają obliczone że z tych km ktore robisz tak Ci wciągną w diety że powinieneś dostać całą kase, chodzi o to że diety są bez podatku i wynagrodzenie całe jest oficjalne, nie pod stołem.

Post Wysłano: 08 sty 2013, 1:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kretek, spokojna głowa, jeśli firma uczciwa oni tak już mają obliczone że z tych km ktore robisz tak Ci wciągną w diety że powinieneś dostać całą kase, chodzi o to że diety są bez podatku i wynagrodzenie całe jest oficjalne, nie pod stołem.
Dopiero zaczynam pracę jako kierowca na poważnie i nigdy do tej pory nie miałem diet, chociaż czytając kodeks pracy należał mi się niejednokrotnie.
Dużo pytam ojca o te wszystkie sprawy, ale sam wszystkiego nie jest do końca pewien, co kilka opinii to nie jedna ;>

Post Wysłano: 08 sty 2013, 1:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Chodzi mi o to, że moja wypłata za km ma być dawana jako dieta, więc na pewno w razie problemów nie wykłócę się o wysokość
Jakich problemów?
W sądzie na pewno uda się odzyskać
Cytuj:
, powiedzmy że w miesiącu wyjdzie mi z km 2000zł a diet należeć mi się będzie 700, więc problem pozostanie w odzyskaniu 1300, po doświadczeniu w rożnymi wypłatami po prostu się boje
Możesz się nie zgodzić na taka formę wynagrodzenia i nie podjąć w takiej firmie pracy.No chyba że Cię w jakiś sposób zmuszają.. ( pistolet przy głowie, szczują psami itp..)

Raportuj posty jeśli łamia regulamin

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]