Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 sty 2013, 18:00

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Czy ktoś może korzystał z faktoringu i może polecić lub co ważne odradzić konkretną firmę?
Wstępne rozpoznanie w temacie poczynione, jednak suche fakty danych firm, banków to jedno, a praktyka jak to zawsze bywa - drugie. Być może ktoś miał styczność z tego typu usługami i może się wypowiedzieć.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 17 sty 2013, 19:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Jeżeli nie masz kilku sprawdzonych firm które zawsze płaciły na czas - to zapomnij o faktoringu ;(

To nie zabezpieczenie przed niepłaceniem przez klienta. Firma faktoringowa sprawdza kondycję finansową twoich klientów i po pozytywnym ich sprawdzeniu może wyrazić zgodę na faktoring.

Oni Ci wypłacają kasę wcześniej niż jest termin płatności fakturki od Twojego klienta - na poczet kasy z tej faktury. Oni wykładają swoją kasę - dając ją tobie. Klient Twój zamiast zapłacić Tobie, płaci im. I koło się zamyka.

Przy jednym, dwóch stałych klientach - może być ciężko ... A jeśli się zdarzały "poślizgi" w płatnościach, nie pójdą na to, bo oni nie są windykacją :( ...

Wg mnie usługa dla firm co mają dużo stałych klientów, z pewnym dopływem środków (to jest wtedy piękna sprawa) ...

Post Wysłano: 17 sty 2013, 20:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Z tego co mi tłumaczyli na studiach, a miałem osobny przedmiot o faktoringu, to jest to właśnie forma windykacji. Firma faktoringowa, wypłaca Tobie kasę z faktury potrącają swoją marżę i potem Twój kontrahent płaci im. Ale te przedmiot był na zasadzie 4xZ :)

Post Wysłano: 17 sty 2013, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

EDLER, w jednym zdaniu jest napisane to co ja napisałem w kilku.
Może i teoretycznie jest to forma windykacji, a na 4Z to się nie jeden przedmiot zrobiło :)

Kolega chciał wiedzieć, jak to wygląda w praktyce.
Ćwiczyłem temat faktoringu w takim zielonym banku na B - jak nie ma więcej jak 5 klientów, którzy stabilnie płacą - to zapomnij :)
Oni wolą mieć "czystą" sytuacją, niż ścigać potem klientów swoich klientów że, im nie wypłacają należności :) ...

Post Wysłano: 18 sty 2013, 13:50

Użytkownik

Użytkownik

Faktoring jest dość istotną formą zabezpieczenia. Klient nie płaci nam i mamy małe możliwości coś z tym robić ( kto miał takie problemy ten wie o czym piszę). Firma od faktoringu już ma dużo większe możliwości upupić takiego klienta więc i strach przed niepłaceniem jest większy.

Mam swoją firmę, która załatwiała mi faktoring. Jak będziesz chciał więcej info to podam Tobie numer na priv i sobie sprawdzisz co i jak:)

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]