Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 13 lut 2013, 12:45

Użytkownik

Użytkownik

Mam takie pytanie.
Na codzień pracuję NIE jako kierowca, jednak posiadam wszystkie uprawnienia i dokumenty potrzebne do wykonywania zawodu kierowcy.

Od czasu do czasu trafia mi się u znajomego wyjazd na umowę-zlecenie na konkretny kurs, np. jeden kurs na miesiąc jak jakiś kierowca zachoruje albo ma urlop.

Pytanie takie, jak należy dokonać poprawnie wpisu manualnego jak np. odstęp między kursami (umowami) był miesiąc ?? Normalnie wpisać: inna praca ??
Umowa zlecenie jest na jeden dzień lub na konkretnie jeden kurs a normalnie pracuję na umowę o prace w całkiem innej firmie i NIE jako kierowca

Post Wysłano: 13 lut 2013, 13:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a jakie to ma znaczenie? czy wpiszesz inna praca, czu wolne nie ma znaczenia. Kto będzie się tym przejmował, jeśli faktycznie masz umowe na jeden dzień, czysta kartę, zero tarczek.

Post Wysłano: 13 lut 2013, 14:00

Użytkownik

Użytkownik

Zastanawiam się tylko jeszcze nad tym, w razie kontroli jak udowodnić co robiłem wcześniej i że nie pracuję jako kierowca i to jest dorywczy wyjazd ?
Bo przecież równie dobrze dzień wcześniej mogłem jeździć w innej firmie na tacho analogowym a tarczka poszła do kosza...e
Chodzi mi tylko i wyłącznie o kontrole na drodze pod względem czasu prowadzenia pojazdu.
Czas pracy kierowcy mnie nie obchodzi to wiem, ale za to obowiązuje mnie czas prowadzenia pojazdu.

Post Wysłano: 13 lut 2013, 16:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dla mnie sprawa jest praosta, skoro nie pracowałeś to co masz udowadniać? trzeba mieć 28dni wstecz, ale skoro Ty nie pracowałeś jako kierowca to co masz mieć? skoro wypisuje zaświadczenie o zatrudnieniu to tam jest data zatrudnienia, więc wg mnie to rozwiązuje problem.

Post Wysłano: 13 lut 2013, 19:16

Użytkownik

Użytkownik

Przy umowie - zlecenie chyba nie wypisuje się zaświadczenia o zatrudnieniu bo nie ma zatrudnienia.
No właśnie, a inspektor tak na słowo mi uwierzy że kilka dni temu nie jeździłem w innej firmie ?

Post Wysłano: 15 lut 2013, 21:42

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1

Cytuj:
Przy umowie - zlecenie chyba nie wypisuje się zaświadczenia o zatrudnieniu bo nie ma zatrudnienia.
No właśnie, a inspektor tak na słowo mi uwierzy że kilka dni temu nie jeździłem w innej firmie ?
Chyba musi, skoro nie jeździłeś to jak ewentualnie udowodni, że jeździłeś?

Post Wysłano: 16 lut 2013, 3:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10467084
Samochód: Volvo FH 500

Powiem tak jeśli chodzi o KK to owszem wpis manualny należy zrobić przy czym nie ma znaczenia czy będzie to czas wolny czy inna praca najważniejsze jest aby było udokumentowane ze nie prowadziłeś wtedy pojazdu. Czy inspekcja będzie się czepiać? Nie, najwyżej inspektor zapyta co za inna prace wykonywałeś. Natomiast nie ma możliwości udowodnić Ci, że jeździłeś innym pojazdem. Bo nawet jeśli jeździłeś samochodem z tacho analogowym a tarczek nie masz przy sobie specjalnie to na jakiej podstawie inspektor uzna ze mówisz nieprawdę?

Jeśli o papiery chodzi to nie ważne jaka umowa musisz mieć wszystko to co wymagają przepisy czyli zaświadczenie wystawiane przez firmę również, chyba ze masz wbity kod 95 w PJ.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]