Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 lut 2013, 17:36

Użytkownik

Użytkownik

Niby wszystko umiałem, ale:

Ciężarówka i znak 7t, a nasz ma np. 9, czyli wiadomo nie wjadę tam wychodzę z takiego założenia.

Natomiast instruktor wczoraj mówi tak, że można wjechąc jak jest tabliczka np 700 metrów tą drogą, okey to wiem, ale jak nie ma tabliczki to ze można wjechać, ale chwile bedzie trza bylo gdzieś skrecić bo dalej to bede ta tonazówka już, a dzisiaj mówi co innego, że tam gdzie znak dmc i ciężarówką z 5ton np a nasz ma 6, to nie wjedziemy bo nasz jest wiekszy no masa.

Teraz nic nie kapuje,

a no tak bo jak jest znak

Ciężarówka czyli DMC i na dole 7T a nasz ma 9, to tam nie wjedziemy, ale jak jest taka niebieska tablica informacyjna i jest napisane na niej ze w prawo, to będzie tam zakaz powyzej 7t czyli mozna w prawo tylko ze po iluś tam metrach bedzie trzeba bylo kierunek zmienić, bo dalej to nie pojedzie się bo jest tonazowy, takie buty?

Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 13:25 przez HARNAŚ, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego, używaj poprawnie swojego ojczystego języka...

Post Wysłano: 22 lut 2013, 20:21

Gdybyś tak troszeczkę jaśniej mógł - wrzuć zdjęcie znaku jaki Cię interesuje, bo pojawi się milion interpretacji.
A jeśli już nie możesz wrzucić zdjęcia to przynajmniej podaj oznaczenie znaku wg Kodeksu Drogowego (np. B-36)

Post Wysłano: 22 lut 2013, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

1. znaki informacyjne (niebieskie) informują o spodziewanym zakazie może być np. za 700 metrów (przykład)
2.znaki zakazu informują o zakazie ruchu pojazdów o DMC xxx ton(znak czarnej ciężarówki na białym tle otoczonej czerwoną obwódką pod ciężarówką jest wpisana waga xxx ton).
3.znaki zakazu informują o zakazie ruchu pojazdów o rzeczywistej masie przekraczającej xxx ton ( na białym tle wpisana waga xxx ton całość otoczona czerwoną obwódką)
poz 2,3 oba znaki okrągłe, pod tymi znakami może być też tabliczka z wpisaną wagą xxx ton i to teżbędzie ważne, wtedy na samym znaku nie będzie wpisanej wagi xxx ton.

znak z poz 2,3 powinny być poprzedzone znakiem informacyjnym że za ....metrów(kilometrów) będzie zakaz.
chyba rozróżniasz pojęcie Dopuszczalnej Masy Całkowitej i rzeczywistej masy całkowitej - gdzie przekroczenie podanej wartości zakazuje wjazdu na konkretną ulicę czy obszar.
jeżeli czegoś nie zrozumiałeś to ........... chyba trzeba wrócić do nauki przepisów.

Post Wysłano: 22 lut 2013, 21:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: opel

Jeżeli na znaku jest sama cyfra z literką T ( 12T np ) to dotyczy to pojazdów o RMC ( rzeczywista masa całkowita ) - znak B-18
Jesli jest auto i cyfra pod nim to dotyczy to aut o DMC ( dopuszczalna masa całkowita )
znak B-5
może czas otworzyć kodeks i poczytać ?

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Post Wysłano: 22 lut 2013, 21:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
może czas otworzyć kodeks i poczytać ?
ta uwaga to do mnie?

Post Wysłano: 24 lut 2013, 11:22

Użytkownik

Użytkownik

Pewnie chodzi o:

Znak B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych" oznacza zakaz ruchu:

1) samochodów ciężarowych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,

2) ciągników samochodowych,

3) pojazdów specjalnych i używanych do celów specjalnych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t,

4) ciągników rolniczych,

5) pojazdów wolnobieżnych.

Znak B5 zabrania ci wjazdu pojazdow o dmc powyzej 3,5 t.

Z kolei:

Znak B-18 "zakaz wjazdu pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej ponad .....t" oznacza zakaz ruchu pojazdów, których rzeczywista masa całkowita jest większa od wartości podanej na znaku; w przypadku zespołu pojazdów zakaz dotyczy ich łącznej masy.

Jeżeli masz znak np 7 ton to oznacza on rzeczywistą mase całkowitą czyli tyle ile pojazd waży w danej chwili. Załóżmy jeżeli jedziesz ciężarówką która ma dmc 10 ton a wjeżdzasz pod znak B 18 (7 ton) i jedziesz powiedzmy pojazdem egzaminacyjnym którzy ma masę włąsną 4,5 tony to możesz wjechać pod ten znak a z kolei pod znak B5 juz nie możesz(ten z ciężarówką na znaku)chyba że masz podwyższoną mase na znaku np 12 ton to wtedy tak. Myśle ze troche rozjasniłem sprawę.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 13:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Gdybyś tak troszeczkę jaśniej mógł (...)
Ja tak nie na temat, ale chcę publicznie to napisać.

Dlaczego ten post nad Tobą tak wygląda? Dlaczego nie wyegzekwowałeś od autora jego poprawy, lub nawet sam nie poprawiłeś tego bełkotu? DLACZEGO?
Nie przeszkadza Tobie ta kasza, którą autor wątku nam zaserwował prezentując tym samym kompletny brak szacunku?
PS: Post zaraportowałem

Post Wysłano: 24 lut 2013, 15:50

Użytkownik

Użytkownik

Przepraszam,że taki bełkot zrobiłem.

Koledzy chodzi mi oto,że jak jest znak DMC np 7T a mój ma 5T i ten znak DMC 7T jest przy samej drodze to wiadomo nie wjadę tak samo jak jest RMC przy drodze np 7T to mam mniejszy nie wjadę okej bo zakaz,ale chodzi oto bo tego nie kapuje:

jest taka niebieska tablica informacyjna i jest rozpis dróg prosto w prawo i w lewo i np na drodze w prawo na tej tablicy jest znak np DMC 7T a mój ma 10T i o co chodzi jak ten znak jest osadzony od razu przy samym początku drogi na tym znaku to wiadomo,że nie wjedzie się bo jest od razu przy wjeżdzie w drogę okey taka sytuacja:

http://images.tinypic.pl/i/00337/0wtxzxa3vq20.jpg

czyli wiadomo nie skręcę w prawo bo znak DMC 7T obowiązuje już nawet jak spojrzy się w prawo od początku wjazdu na tą drogę tak?

i drugie czego nie rozumiem to to samo tylko,że taki odstęp:

http://i50.tinypic.com/35idg0w.jpg

i teraz tak w tym drugim obrazku wygląda tak,że mogę skręcić w prawo lecz po iluś tam metrach będzie obowiązywał tam znak 7T i nie pojadę dalej tylko np będę musiał w prawo/lewo odbić tak to rozumieć? ze jak znak jest osadzony na tablicy informacyjnej po środku drogi to można wjechać a jak jest na tablicy jak na zdjęciu pierwszym to nie można?(pomijając oczywiście to ze może być tabliczka pod znakiem ile km/metrów mogę jechać)

jeśli tak to jeszcze jeden taki przykład:

http://i47.tinypic.com/5a51j8.jpg
o co chodzi w tym trzecim ten trzeci ma tam gdzie znak 7T tą drogę krótszą niż poprzedni rysunek i pomimo,że znak jest na środku to nie wjedzie się(specjalnie to na drodze zauważyłem)bo w takim przypadku zakaz już obowiązuje od wjazdu i tego nie mogę zrozumieć jak to jest z tymi tablicami jak znak jest po środku tej drogi co tablica wskazuje
to mogę wjechać tylko nie wiadomo ile metrów itp? czy jak?

chodzi oto,żeby w razie na egzaminie jak spojrze na tablice informacyjną już wiedział a nie patrzę na tablice i nie wiem i patrzę np w prawo czy tam nie stoi gdzieś ten znak chodzi oto bym spojrzał na tablice i wiedział czy jak jest znak po środku moge wjechać tam czy nie itp

Post Wysłano: 24 lut 2013, 18:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

rozporządzenie w sprawie znaków i syganłów na drodze. chyba wypada przeczytać przed przystąpieniem do kursu?

Post Wysłano: 24 lut 2013, 18:58

Użytkownik

Użytkownik

Proszę o odpowiedzi bo dalej jest nie jasne.

Ja mam tak,że musi ktoś mi wytłumaczyć dopiero zrozumie.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 19:38

Użytkownik

Użytkownik

to gdzie na niebieskiej tablicy jest narysowany znak zakazu nie ma ŻADNEGO znaczenia - ważne jest czy jest wpisana odległość - za ILE metrów czy kilometrów będzie stał znak zakazu --jeżeli nie ma to możesz się spodziewać że już na początku drogi będziesz miał znak zakazu.

nie spotkałem się z tabliczką "DMC" pod znakiem.
taki zapis wprost wyraża przedstawiony znak co więcej dotyczy wszystkich rodzajów pojazdów, a nie tylko ciężarówek.

poza tym przeczytaj o tym co Cyryl napisał.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 20:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przekaz może być słowny i to jest najlepsze dla podań, legend i baśni.
natomiast prawo poznajemy z ustaw.

jak myślisz skąd wzięło się pojęcie uniwersytetu parkingowego?

jeżeli przeczytasz to rozporządzenie wszystko stanie się jasne, pod warunkiem że wcześniej poznałeś pojęcia podstawowe.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 21:11

Użytkownik

Użytkownik

koledzy teraz mam tak już czytelnie o taki znak chodzi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Znak_F-6.svg

czyli jadąc i widząc taki znak to chcąc jechać w prawo lecz ja mam DMC większe mogę podjąć manewr skrętu w prawo lecz tam po ilus m będę musiał skręcić bo on będzie obowiązywał? czy nie mogę? bo na kursie jadę a instruktor tu w prawo i jest ta tabliczka ale tak se myślę jak w prawo jak tam na drodze będzie zakaz powyżej 5T

ten znak F-6 widząc i znak zakazu powyżej 5T jest osadzony nie na znaku od razu z początku tylko widzicie na środku czyli mogę tam wjechać czy znak obowiązuje już od wjazdu w tą drogę?

Post Wysłano: 24 lut 2013, 21:18

Użytkownik

Użytkownik

Możesz wjechać w tą drogę.Ten znak informuje że będzie zakaz, ale nie podaje po ilu m czy km.
Nie wolno Ci wjechać za znak zakazu

Post Wysłano: 24 lut 2013, 21:35

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Możesz wjechać w tą drogę.Ten znak informuje że będzie zakaz, ale nie podaje po ilu m czy km.
Nie wolno Ci wjechać za znak zakazu
Dlaczego wprowadzasz w błąd ludzi?

Znak F-5 "uprzedzenie o zakazie" uprzedza o znaku zakazu umieszczonym na drodze w odległości wskazanej na znaku.

W sytuacji jeżeli niemasz podanej odległości za ile znak będzie obowiązywał tzn ze np jezeli skrecasz w drogę poprzeczną to on bedzie postawiony zaraz przed jezdnia na ktora wjezdasz.
W skrócie jezeli niemasz odległosci na znaku to nie wjeżdzasz. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 21:42

Użytkownik

Użytkownik

Nie będę się z Tobą spierał o znak F-5.
Tym bardziej że piszemy o F-6

Post Wysłano: 24 lut 2013, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

eh nie rozumiem

Post Wysłano: 24 lut 2013, 22:00

Użytkownik

Użytkownik

F5i F6 jezeli niema podanej odlegosci to jest on zaraz na jezdni przed ktora wjezdzamy umieszczony. Pozdrawiam.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 22:34

Użytkownik

Użytkownik

W takim razie

to jest znak informacyjny uzupełniający

http://tinypic.com/view.php?pic=35idg0w&s=6

i u mnie w mieście instruktor mówi,można wjechać tam lecz nie daleko się zajedzie czyli można i tu sie głubie

Post Wysłano: 24 lut 2013, 23:15

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
F5i F6 jezeli niema podanej odlegosci to jest on zaraz na jezdni przed ktora wjezdzamy umieszczony. Pozdrawiam.
Co to znaczy "zaraz ?
To coś na kształt: " chwila " ; " moment " ?
Niby każdy wie, ale nikt nie umie określić ile to jest.
Do znaku zakazu można jechać.
Znaki z grupy " F " są znakami INFORMACYJNYMI a nie ZAKAZU.

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]