Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 lut 2013, 13:19

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Steyr

Witam posiadam transport na potrzeby własne czyli rozwózka mat.budowlanych zwiru itp .. mam pytanie moj znajomy potrzebuje przywieźć maszyne masa okolo( 2.5T jakas mala tokarka ) 200 km od mojego miejsca prowadzenia dzialalnosci czy jakos zgodnie z prawem moge mu ja przywieśc swoim samochodem , dodaje ze samochod jest moja wlasnoscia i tylko ja nim jezdze .W pkd mam zapisane uslugi transportowe lecz nie posiadam licencji na uslugi transportowe poniewaz dostalem dotacje na samochod na potrzeby wlasne i licencje bede mogl wyrobic dopiero po roku prowadzenia dzialalnosci. Czy zgodnie z prawem na potrzeby wlasne moge taka maszyne przetransportowac ?

Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, 17:14 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę o konsekwentne używanie polskich znaków, a nie wedle Twojego widzi-mi-się

Post Wysłano: 21 lut 2013, 15:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3980134
Samochód: Peugeot Boxer & Renault Clio

Cytuj:
Czy zgodnie z prawem na potrzeby wlasne moge taka maszyne przetransportowac ?
Tak ;)
Ja jestem przewoźnikiem w firmie siódemka, a w weekendy już nie raz coś przewoziłem po Polsce. Raz tylko miałem kontrolę, gdy przewoziłem meble i płot ze śląska do centralnej polski. Nic, a nic się nie pytali co, po co i dlaczego ;)

Post Wysłano: 21 lut 2013, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Jelcz 3w642

Jeśli się nie mylę to możesz wieźć tą maszynę bo masz auto do swoich potrzeb,i właśnie teraz masz potrzebę żeby przewieźć tokarkę tylko że w liście przewozowym czy jakimś innym dokymęcie piszesz że jest Twoja.(Jak nie się mylę to proszę mnie poprawić).
Ja raz wiozłem silnik z Jelcza(wiadomo jaki jest wielki :D ) i mnie misiek ściągną do kontroli (gaśnica trójkąt dokumenty a silnik był na mnie)i się pyta "co to jest" ja że silnik z jelcza to pomyślał że debila z niego robię i dalsza kontrola stan tech i dalej dokumenty, w końcu dotarło do niego że to jednak jelcz i obrażony puścił mnie wolno :)

Post Wysłano: 21 lut 2013, 21:23

Użytkownik

Użytkownik

legalnie nie mozesz chyba ze udowodnisz ze jest twoja. kara za brak licencji transportowej 8 tys zl.

Post Wysłano: 21 lut 2013, 21:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3980134
Samochód: Peugeot Boxer & Renault Clio

Cytuj:
legalnie nie mozesz chyba ze udowodnisz ze jest twoja. kara za brak licencji transportowej 8 tys zl.
Ok... na przykładzie maszyny jest to do udowodnienia, a jeśli przewozisz np. meble ?? Jak udowodnisz, że są Twoje ??

Post Wysłano: 22 lut 2013, 1:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Daihatsu Sirion

Ech, Polska...

Ja tu firmową ciężarówką z licencją na potrzeby własne znajomym kiedyś przewoziłem meble (szafkę, fotel i sofę 18 tonówką :P). Oczywiście sprawę obgadałem z szefem i w UK sprawa wygląda tak, że to oni by mi musieli udowodnić, że pieniądze za to biorę - jeśli to nie jest "for hire or reward" to mogę przewieźć tokarkę sobie, ciotce albo znajomemu...

http://www.gazetae.com

Post Wysłano: 22 lut 2013, 9:14

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Steyr

Czyli najlepiej maszynę załaduje wz pisze ze jadę do siebie na plac , ew jakaś szybka umowa kupna sprzedaży ze jest moja na droge :D:D ?

Post Wysłano: 24 lut 2013, 20:47

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Ok... na przykładzie maszyny jest to do udowodnienia, a jeśli przewozisz np. meble ?? Jak udowodnisz, że są Twoje ??
pytanie bylo czy mozna? a nie jak udowodnic. dla mnie mozesz przewiezc nawet bez prawka, dowodu rejestracyjnego i OC. a jak udowodnic to problem przewoznika. jesli chcesz udowodnic, ze nie mam racji to posluguj sie jakimis przepisami.

Post Wysłano: 24 lut 2013, 21:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Daihatsu Sirion

Cytuj:
a jak udowodnic to problem przewoznika. jesli chcesz udowodnic, ze nie mam racji to posluguj sie jakimis przepisami.
I tu mamy piękny przykład tego, dlaczego Polska jest jeszcze dzikim krajem. Normalnie jest domniemanie niewinności, i to jest problem policji zeby udowodnić, że łamie prawo. U nas? Na odwrót.

http://www.gazetae.com

Post Wysłano: 24 lut 2013, 22:08

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
a jak udowodnic to problem przewoznika. jesli chcesz udowodnic, ze nie mam racji to posluguj sie jakimis przepisami.
I tu mamy piękny przykład tego, dlaczego Polska jest jeszcze dzikim krajem. Normalnie jest domniemanie niewinności, i to jest problem policji zeby udowodnić, że łamie prawo. U nas? Na odwrót.
i niestety taka prawda

Post Wysłano: 04 mar 2013, 13:30

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Mam podobne pytanie jak kolega a mianowicie mam firme i wywrotke z zaswiadczeniem wykonywania transportu na potrzeby własne , mimo, że w PKD mam wpisane Usługi transportowe to nie posiadam licencji. Znajomy zakupił piasek i poprosil mnie o przetransportowanie piasku do niego na budowę. Wg. prawa wiem, że nie mogę tego przewieźć legalnie. Ale moje pytanie brzmi, czy jeżeli napisze taką lewą WZ, że wiozę ten piasek od siebie do klienta "x" (tak w razie kontroli aby mieć papier), to czy po wykonaniu tego transportu będę mógł mu wystawić fakturę za transport? (bo takiej On potrzebuje na zwrot podatku) Jak wyżej pisałem nie mam licencji ale mam usługi transportowe. I jeszcze jedno gdybym miał kontrolę w firmie to czy inspekcja będzie przeglądała wszystkie moje faktury? Czy w ogole inspekcja przeprowadza takie kontrole w firmach gdzie transport jest na potrzeby wlasne?

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]