Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 16 mar 2013, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

witam

w połowie 2012 roku sprzedałem cementowóz.
niedawno dostałem pismo od TDT w którym domaga się opłaty za dozór techniczny za rok 2013 powołując się na Dz.U. 2010 nr 229 poz. 1502.
czy zasadne jest płacić za coś co już nie jest moja własnością i nie jest prze ze mnie eksploatowane??
w dz.u. jest napisane ze powinienem urządzenie wycofać z eksploatacji??!
rozumiem że wycofać z eksploatacji to oddać na złom, a cementowóz jeździ u nowego nabywcy.
nie do końca to wszystko rozumiem. przecież jaki problem opłatę nałożyć na nowego właściciela który urządzenie eksploatuje?

spotkał się ktoś z czym podobnym.

Post Wysłano: 16 mar 2013, 21:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Po sprzedaży trzeba było wysłać do nich zawiadomienie, że pojazd zmienił właściciela podobnie jak to sie robi z ubezpieczycielem i wydziałem komunikacji.
Spróbuj napisać do nich pismo że od dnia właścicielem pojazdu jest..... i dołącz umowę kupna sprzedaży lub fakturę.

Post Wysłano: 16 mar 2013, 22:51

Użytkownik

Użytkownik

Dozór jest na konkretnego użytkownika/firmę. Więc nowy właściciel musi mieć na siebie decyzję dozorową, a stary musi zgłosić fakt pozbycia się sprzętu.

Z ciekawości - ile przychodzi za silos?

Post Wysłano: 17 mar 2013, 10:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w UDT każda maszyna ma swoją księgę rewizyjną urządzenia technicznego: http://www.widlowe-wozki.eu/wp-content/ ... izyjna.jpg

w tej księdze jest cała dokumentacja tego urządzenia, jak również informacja kto jest właścicielem i jemu wysyłane są wszelkie powiedomienia.
po sprzedaży tej maszyny były właściciel jest obowiązany zawiadomić UDT (nie pamiętam w jakim terminie) i dołączając kopię umowy kupna-sprzedaży, wskazuje nowego właściciela.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]