Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 kwie 2013, 22:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: BMW E36

Witam. Odrazu zaznaczam, że jeśli w zły dział dałem temat to proszę o przesunięcie.

Przejdę do rzeczy. Mam zamiar założyć firmę transportową. Nie dla tego, że mam taki kaprys albo coś w tym stylu tylko mam gwarantowaną pracę jako przewoźnik po krajach UE. Jednak jak już wcześniej napisałem, trzeba założyć tę działalność i mieć przede wszystkim samochód. Wiadomo, starego sztrucla się nie weźmie ale na nowy to pewnie mnie nie będzie stać. Tu moje kilka pytań do Was.

1) Jak założyć firmę (działalność gospodarczą) , ile się czeka na załatwienie, gdzie iść, co wypełnić?

2) Co z ZUS-em jakie są przykładowo średnie opłaty itp

3) Czy jeśli mam za niezapłacony mandat komornika, to będzie jakiś problem z założeniem działalności i późniejszym leasingiem?

A propo leasingu. Przeglądałem ostatnio różne oferty firm i znalazłem DUCATO MAXI z 2008 roku z kurnikiem i webasto. Oczywiście komis załatwia leasing. Czy mogę leasing załatwić we własnym zakresie?

Proszę mnie pokierować i będę jak najbardziej wdzięczny za wszystkie "ZA" i "Przeciw" gdyż dotychczas jeździłem na podobnym aucie jako pracownik i troszkę wiem co nie co o transporcie jednak to tylko troszkę.

Dzięki za wypowiedzi.

Post Wysłano: 06 kwie 2013, 11:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

1) Na pewno musisz pójść po numer REGON, do Banku założyć konto, Urząd skarbowy odwiedzić po numer NIP no i wyrobić pieczątkę. A przede wszystkim pójść do urzędu miasta/gminy złożyć wniosek, że zakładasz działalność. Wiem, że można przez internet wypełnić ten druk tylko nie pamiętam strony internetowej a później tylko wybierasz się do gminy tylko po odbiór czy tam po podpis. No i jeszcze jak nie znasz się na księgowości zatrudnić jakąś dobrą księgową 8)

2) Prawdopodobnie przez jakiś okres tylko nie powiem Ci jaki płacisz "mały ZUS" czyli połowę czyli pi razy drzwi ~450 zł

3) Prawdopodobnie tak. Chyba nawet mógłby Ci "siąść" na tą Twoją "firmę" i zlicytować?

I też chyba potrzebujesz uprawnień aby na własnym aucie jeździć zagranice...

No i jeszcze jak ponad 3.5T będzie autko to Viatolla....

Post Wysłano: 06 kwie 2013, 12:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

mnijszy zus chyba jest dwa lata, jezeli auto powyżej 3,5 wchodzi w gre masa papierów i licencji= dużo więcej kasy

Post Wysłano: 06 kwie 2013, 18:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VOLVO

Na mandat kasy nie miałeś a firmę chcesz zakładać? Najpierw trzeba by uporządkować kwestie prawne, potem odłożyć kasę a dopiero myśleć o swojej firmie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]