Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 kwie 2013, 16:26

Użytkownik

Użytkownik

Czy pracodawca ma prawo przetrzymać dokumenty kierowcy tj. psychotesty,kurs na przewóz rzeczy itd.
po rozwiązaniu umowy o pracę i rozliczeniu się pracownika z powierzonego mu mienia na czas wykonywania pracy. Czy jest na to jakiś paragraf ? Czy obligatoryjnie musi je zwrócić w momencie całkowitego rozliczenia się ? Dokumenty oczywiście zostały wyrobione za pieniądze pracownika i nie otrzymał żadnego zwrotu za nie od pracodawcy.

Jak to się ma wszystko od strony prawnej ? Interesują mnie paragrafy, akty prawne itp.

Post Wysłano: 06 kwie 2013, 20:26

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Czy pracodawca ma prawo przetrzymać dokumenty kierowcy tj. psychotesty,kurs na przewóz rzeczy itd.
po rozwiązaniu umowy o pracę i rozliczeniu się pracownika.
Nie, nie ma prawa, wysmaruj pismo z żądaniem zwrotu w nieprzekraczalnym terminie, jak minie termin i nie dostaniesz skarga na policji. A co do paragrafów - google i "zabór mienia"

Post Wysłano: 06 kwie 2013, 20:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

pismo z żądaniem natychmiastowego zwrotu możesz wystosować ale równorzędnie składaj pozew do sądu pracy (nic nie kosztuje) z analogicznym żądaniem wraz z roszczeniem dotyczącym zwrotu utraconych zarobków z tytułu braku możliwości wykonywania zawodu z powodu braku przetrzymywanych dokumentów (gwarantuje ci że szybko je odda ) :lol:

Post Wysłano: 06 kwie 2013, 20:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
równorzędnie składaj pozew do sądu pracy (nic nie kosztuje) z analogicznym żądaniem wraz z roszczeniem dotyczącym zwrotu utraconych zarobków z tytułu ...
Utracone zarobki trzeba wykazać przed sądem, ostrożnie z tym, bo możesz się poślizgnąć.

Post Wysłano: 07 kwie 2013, 12:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Utracone zarobki trzeba wykazać przed sądem, ostrożnie z tym, bo możesz się poślizgnąć.
oczywiście że trzeba to zrobić z głową i żądamy kwoty 1600zł brutto za każdy miesiąc wraz z ustawowymi odsetkami :) (wystarczająca kwota,która bardzo przyspieszy procedurę zwrotu)
P.S.osobiście przeszedłem taką batalie z sukcesem wiec wiem co piszę

Post Wysłano: 09 kwie 2013, 12:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
po rozwiązaniu umowy o pracę i rozliczeniu się pracownika z powierzonego mu mienia na czas wykonywania pracy. Czy jest na to jakiś paragraf ? Czy obligatoryjnie musi je zwrócić w momencie całkowitego rozliczenia się ? Dokumenty oczywiście zostały wyrobione za pieniądze pracownika i nie otrzymał żadnego zwrotu za nie od pracodawcy.

Jak to się ma wszystko od strony prawnej ? Interesują mnie paragrafy, akty prawne itp.
Na powyzsze pytania czesciowo odpowiada art. 39l ust. 1 Ustawy o Transporcie Drogowym. Wynika z niego jednoznacznie, ze pracodawca ma obowiazek placic za badania lekarskie i psychologiczne, moze zaplacic za szkolenie okresowe, ma obowiazek przetrzymywac KOPIE w/w dokumentow (nie oryginaly) oraz ma obowiazek zwrocic te kopie po rozwiazaniu stosunku pracy.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 09 kwie 2013, 18:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: opel

Cytuj:
Wynika z niego jednoznacznie, ze pracodawca ma obowiazek placic za badania lekarskie i psychologiczne,
Tylko jeśli pracodawca skieruje na te badania pracownika

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]