Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 maja 2012, 22:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Man Tga

Witam,potrzebuje kupic Przyczepe do Iveco 17 DMC z 6 Litrowym silnikiem , długosc 11 metrów ... dwie osie .
Nie moge znalezc jaka moge ciagnac przyczepe ? Ile moze miec ta przyczepa DMC ? Długosc maxymalna zestawu to 18,75 ? Prosze o Pomoc , czy jest jakis Limit ??

Post Wysłano: 09 maja 2012, 22:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

to aka przyczepe możesz ciągnąć zależy od tego co masz w dowodzie rejestracyjnym i na tabliczce znamionowej pojazdu.
co do długości to max 18,75 cała reszta to już przewóz ponadnormatywny.

Post Wysłano: 10 maja 2012, 14:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Taka ? Tzn ? 17 Dmc moze miec przyczepa Maxymalnie ? jak auto ma 17 dmc ? ... dodam ze samochód waży 7 Ton ... Mam na oku przyczepe 18 DMC i 12 Ton ładownosci , czyli Nie moge takiej przyczepy ciągnac ?

Post Wysłano: 10 maja 2012, 20:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 12345722

Ehhh, no sprawdź w dowodzie samochodu, jaka może być największa masa ciągniętej przyczepy, po prostu :]

Post Wysłano: 10 maja 2012, 22:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

kolego gdyby pisało to nie zakładał bym tego tematu ... w dowodzie maksymalna masa całkowita przyczepy >"..." Trzy kropeczki , nie ma wpisane nic ... prosze o podpowiedz ... czy to sie jakos oblicza od masy samochodu ?

Post Wysłano: 11 maja 2012, 21:20

Użytkownik

Użytkownik

tu masz cytaty z prawa o ruchu drogowym:
Art. 62. 1.Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
2) samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40 %;3) motocykl lub motorower - nie może przekraczać masy własnej motocykla lub motoroweru, jednak nie może przekraczać 100 kg.
2.Przepis ust. 1 nie dotyczy naczep.
3.Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą pojazdów Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Straży Granicznej oraz straży pożarnej.
4.Zespół pojazdów może składać się najwyżej z 3 pojazdów, a zespół ciągnięty przez pojazd silnikowy inny niż ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny - z 2 pojazdów.
4a.Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, a 3 pojazdów - 22 m, z wyjątkiem zespołu pojazdów złożonego z:
1) pojazdu samochodowego i naczepy, których długość nie może przekraczać 16,5 m;
2) motocykla i przyczepy, motoroweru lub roweru i przyczepy, którego długość nie może przekraczać 4 m.
4b.Przejazd zespołu pojazdów złożonego z liczby pojazdów większej niż określona w ust. 4 lub o długości większej niż określona w ust. 4a wymaga zezwolenia, o którym mowa w art. 64 ust. 1.
5.Długości zespołów pojazdów określone w ust. 4a nie dotyczą tramwajów.

zupełnie inna sprawa to czy twój pojazd jest technicznie przygotowany do ciągnięcia przyczepy czy ma belkę odpowiedniej konstrukcji.
w mojej ocenie nie ma dlatego masz puste miejsca w dowodzie poza ttym gdybys miał mozliwość zapięcia przyczepy to na tabliczce znamionowej pojazdu były by informacje o dmc przyczepy ( nie pamiętam ale w briefie niemieckim są pełne informacje o wszystkim zwiazanym z przyczepa łacznie z tym jaka dmc może mieć przyczepa centralnoosiowa)

Post Wysłano: 12 maja 2012, 16:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ok dzieki wielkie ! Auto nie ma własnie ani w brife ani na tabliczce nic , ale hak założyłem i przegląda przeszedł ... a diagnosta powiedział ze w ciężarowych nie wpisuje sie ze posiada hak , tylko w przypadku gdy nie ma zaczepu to wpisuje ze jest brak ... o ładownosc go nie pytałem jak to jest , pozdrawiam

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 22:49

Użytkownik

Użytkownik

Panowie to ja może odświeże bo zastanawiam sie nad kupnem lawety mam Mana DMC 17 i chciałbym tą lawete ciągnąć tym manem. Laweta ma mi slużyć do przewozu maszyny budowlanej (dokładniej ładowarki teleskopowej) waży ona 13 T. czy da się ugryźć ten temat tak aby zgonie z przepisami ciągnąć ową maszynę za moim manikiem? Czy raczej w gre wchodzi tylko niskopodwoziówka?
pozdrawiam

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 22:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

w schowku od strony pasażera będzie napisane max dmc ciągniętej przyczepy

Post Wysłano: 04 wrz 2012, 13:21

Użytkownik

Użytkownik

no właśnie tyle to wiem bo jeżeli mój man waży 10,5 t. to moge ciagnąć przyczepę o dmc 14 t. i to rozumiem tylko skoro jest to rzeczywista masa calkowita tzn ze gdybym zaladowal cos na mana co ważyłoby pozostałe 6,5 T. to czy wtedy moge ciagnac przyczepe o dmc do 23 T? troche dziwne dla mnie ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem ustawe...

Post Wysłano: 04 wrz 2012, 15:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

Tam masz określony max przyczepy jaka możesz ciągnąc podam CI na moim przykładzie (jak podasz swoje dane z tabliczki to wyliczę dla Ciebie) np moj man na pusto ma 6 ton(max12 ton dmc samochodu i 12 ton przyczepy) to znaczy ze jeśli jedane na pusto to przyczepa może ważyć 8400 jeśli jestem lekko załadowany i ważę 8 ton to przyczepa może ważyć max 11200 jeśli ja ważę 12 to przyczepa max 12 ton bo takie mam ograniczenie DMC przyczepy i zestawu. nawet jeśli chciał bym ciągnąc pusta przyczepę o dmc 20 ton która pusta wazy 6 ton nie mam prawa jej ciągnąc podaj dane ze schowka to CI wszystko wyjaśnię masz waga samochodu + 40 proc (do tylu ile ogranicza Cie DMC SAMOCHODU I PRZYCZEPY)

i tym manem raczej masz marne szanse zeby moc to ciągać jeśli to 17stka to jakiś stary model ma pewnie około 200 koni ? po 1 to na-pewno nie będzie miał takiego dmc przyczepy a jesli sie myle i masz ponad te 350 koni to i tak mija się to z celem bo musiał bys go dociążać np zbiornikami 1000l z woda zęby legalnie ciganac lawetę(no i zęby gdzieś nią w zimę podjechać lub wogle ruszyć) kup 3 ośkę albo znajdź kogoś to będzie Ci to woził za sensowna kasę na upartego to na bliska odległość ten twój manik dał by rade to przewieść jeśli wszystko jest sprawne ale nie radzę

Post Wysłano: 05 kwie 2013, 13:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1529106

Witam,
odświeżam temat. Pisałem o tym w wątku o Iveco ale nikt nie odpowiedział. Nasza firma sprowadziła z zagranicy IVECO ML180E28,rok 2007, po odebraniu dokumentów z tłumaczenia okazało się że maksymalna MC przyczepy wynosi 3500kg co jest skandalicznie mało jak na samochód ciężarowy 18T. Sprawdziłem sobie w specyfikacji na stronie Iveco czy tak jest rzeczywiście, i tam wychodzi że MC zestawu wynosi 32500kg http://web.iveco.com/poland/collections ... 180E28.pdf
Czy ktoś wie co spowodowane jest taką różnicą, i jak to można rozwiązać. Na tabliczce w samochodzie jest napisane że MC zestawu wynosi 21500kg (auto miało pierwszą rejestrację w Hiszpani) - myślę że może to być spowodowane jakimiś przepisami podatkowymi w tym kraju bo innej logicznej odpowiedzi nie mogę znaleźć - nie wierze że do Hiszpani auta mają cieńszą lub słabszą ramę.

Post Wysłano: 05 kwie 2013, 17:44

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Witam,
odświeżam temat. Pisałem o tym w wątku o Iveco ale nikt nie odpowiedział. Nasza firma sprowadziła z zagranicy IVECO ML180E28,rok 2007, po odebraniu dokumentów z tłumaczenia okazało się że maksymalna MC przyczepy wynosi 3500kg co jest skandalicznie mało jak na samochód ciężarowy 18T. Sprawdziłem sobie w specyfikacji na stronie Iveco czy tak jest rzeczywiście, i tam wychodzi że MC zestawu wynosi 32500kg http://web.iveco.com/poland/collections ... 180E28.pdf
Czy ktoś wie co spowodowane jest taką różnicą, i jak to można rozwiązać. Na tabliczce w samochodzie jest napisane że MC zestawu wynosi 21500kg (auto miało pierwszą rejestrację w Hiszpani) - myślę że może to być spowodowane jakimiś przepisami podatkowymi w tym kraju bo innej logicznej odpowiedzi nie mogę znaleźć - nie wierze że do Hiszpani auta mają cieńszą lub słabszą ramę.
prawie na pewno nie masz wyprowadzonej pneumatyki i dlatego dmc przyczepy z hamulcem najazdowym tyle wynosi.
przyczyną może być również belka zaczepu - jest goła bez zaczepu.

Post Wysłano: 09 kwie 2013, 9:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1529106

Dokłądnie tak jak piszesz, auto nie ma przystosowanej pneumatyki do przyczepy. Z IVECO dostałem informację że wypiszą nową homologację jak auto zostanie dostosowane do wersji R (przystosowane do ciągnięcia przyczepy) na oryginalnych częściach, więc będzie to trzeba zrobić na 99% w serwisie IVECO. Czy ktoś na forum już coś takiego przerabiał??

Strona 1 z 1 [ Posty: 14 ]