wagaciezka.com - Forum transportu drogowego
http://serwis.wagaciezka.com/

Przewóz produktów pochodzenia mleczarskiego - sery
http://serwis.wagaciezka.com/viewtopic.php?t=39861
Strona 1 z 1

Autor:  Edler [ 20 maja 2013, 17:39 ]
Tytuł:  Przewóz produktów pochodzenia mleczarskiego - sery

Siema :)
Pisze pracę licencjacką na temat: Drogowy transport chłodniczy na przykładzie produktów pochodzenia mleczarskiego.
Jak główny produkt wybrałem sobie sery. Czy ktoś z was wozi sery i może opisać warunki w jakich taki produkt musi jechać. Rozumiem że oczywiści standard typu ładowane na paletach, ostrechowane itp. Chodzi mi o temperaturę, jeśli ktoś z was ma dane na temat wilgotności to również będę wdzięczny. Z publikacji naukowych to ja mam dużo danych, ale muszę w jednym rozdziale ujęcie praktyczne mieć :)

Autor:  andy the driver [ 20 maja 2013, 21:09 ]
Tytuł:  Re: Przewóz produktów pochedzenia mleczarskiego - sery

Nie wiem czy to cos pomoze ale kilka lat temu wozilem sery typu mozarella, ladunki wyjezdzaly z Irlandii do Francji i Holandii i transport odbywal sie w zakresie temperatur 0- 3 st Celsjusza, najczesciej byla to ta gorna granica :wink:

Autor:  Edler [ 20 maja 2013, 22:36 ]
Tytuł:  Re: Przewóz produktów pochedzenia mleczarskiego - sery

To już coś :) dziękuje serdecznie

Autor:  kłaliti [ 20 maja 2013, 22:48 ]
Tytuł:  Re: Przewóz produktów pochedzenia mleczarskiego - sery

Ja wozilem sery z Włoch z miejscowości Anguillara Sabazia do Krakowa do magazynu sklepów Alma (tych drogich sklepów)
A wiec ser w kartonach,paletka wiadomo. Bez foli pakowane,ser otulony woskiem pakowane w kartonie po 200g (każdy ten serek w tym wosku).
Dla mnie Polaka to śmierdziało nawet nie odważyłem się próbować. Na magazynie mi powiedzieli ze cena za szt200g serka to 23zl...
Lubiłem tam jeździć mały rodzinny zakład w skale (dosłownie).
Temp transportu to 3*C . Przeważnie wiozlem 2palety 700kg
Specjalnych wytycznych brak ;)

Autor:  Edler [ 20 maja 2013, 22:53 ]
Tytuł:  Re: Przewóz produktów pochedzenia mleczarskiego - sery

To już sporo :D Ja kiedyś miałem wątpliwą przyjemność jechać za ciężarówką, która wiozła sery... zgłodniałem tylko od tego zapachu :P Właśnie piszę prace i jestem na etapie opisywanie zabudowy chłodniczej :) piękna sprawa :)

Autor:  JoHn [ 23 maja 2013, 0:36 ]
Tytuł:  Re: Przewóz produktów pochodzenia mleczarskiego - sery

Standard temp to +4, pakowane w opakowanie kwadratowe bądz sześcioboczne jeżeli chodzi o żółte, białe +2 zazwyczaj policzone co do sztuki i nie ma co wziąć :mrgreen:

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/