Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 sie 2013, 15:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Zostałem zatrzymany przez ITD. Zabrali mi dowód rejestracyjny i naliczyli 2200 zł mandatu za drobne braki na tarczkach oraz 500 zł za brak zaświadczenia łikendowego. Tarczki pozwolili mi poprawić i darowali mandat, ale tego zaświadczenia już nie odpuścili - tak powiedzieli. Na pożegnanie otrzymałem od nich dwa papierki: protokół kontroli oraz pokwitowanie zabrania dowodu rejestracyjnego. Nic więcej. Czy w takim razie te 500 zł też mi ostatecznie darowali? Zawsze otrzymuje się jakiś kwitek na to, czy muszę teraz gdzieś to sprawdzić, czy aby na pewno nie dostałem mandatu?

Z trochę innej beczki: Czy przewinienia zapisane na karcie kierowcy ulegają przedawnieniu?

Post Wysłano: 11 sie 2013, 16:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Przyjdą pocztą papiery o wszczęciu postępowania administracyjnego, i ustosunkowanie się do zarzutów.
Za kilka tygodni przyjdzie następne, z decyzją administracyjną w postaci nałożenia mandatu 500zł za nie manie zaświadczenia, pouczenie że można się odwoływać i w ogóle.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 11 sie 2013, 17:10

Cytuj:
[...]
Z trochę innej beczki: Czy przewinienia zapisane na karcie kierowcy ulegają przedawnieniu?
Wówczas, gdy ulegną zatarciu na karcie. A to trwa przeważnie circa rok. Jak nie lepiej.

A tak na poważnie to inspektor ma prawo skontrolować na drodze kartę za okres: dzień bieżący + 28 dni wstecz. Na firmie - do roku czasu. A co do kar to już się nie wypowiem.
Nim rozpęta się wojna jak długo pamięta karta - proszę o powstrzymanie się od tego typu postów, będą usuwane bez powiadomienia.

Post Wysłano: 11 sie 2013, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Zabrali mi dowód rejestracyjny i naliczyli 2200 zł mandatu za drobne braki na tarczkach oraz 500 zł za brak zaświadczenia łikendowego.
za tarczki i brak zaświadczenia dowodu nie zabierają musiało być coś jeszcze.
te 500 zł to chyba nie koniec jest to kara z załącznika do ustawy o transporcie drogowym:
1.7.
Wykonywanie transportu drogowego lub przewozu na
potrzeby własne z naruszeniem obowiązku wyposażenia
kierowcy w odpowiednie dokumenty 500 zł.

chyba ten mandat dostanie zarządzający transportem w firmie i dodatkowo firma zostanie wpisana centralnej ewidencji naruszeń:

Art.80.1.Tworzy się centralną ewidencję naruszeń stwierdzonych w
wyniku przeprowadzanych kontroli, zwaną dalej "ewidencją".
2.W ewidencji gromadzi się dane i informacje o przedsiębiorcach i
kierowcach oraz popełnianych przez nich naruszeniach, o których mowa w
ust. 1.

Post Wysłano: 11 sie 2013, 22:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Dziękuję za odpowiedzi, ale chciałbym upewnić się.

@Kierownik:
Mam rozumieć, że gdybym jednak otrzymał mandat 500 zł za brak zaświadczenia, to i tak nie musiałbym otrzymać żadnego kwitka na to od inspektora? Mam po prostu czekać na pocztę?

@Zzx:
Czyli nawet jeżeli nałożono mandat, to nie ja go zapłacę, tylko firma?

P.S. Dowód zabrali za stan techniczny (olej, światła) + zakaz dalszej jazdy, ale jak powiedział pan inspektor: "Co Pan zrobi z tym zakazem, to już Pańska sprawa", więc pojechałem dalej.

Post Wysłano: 12 sie 2013, 4:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Pamięć tachografu:

12. Zapisywanie i przechowywanie w pamięci danych
Cytuj:
Do celów niniejszego pkt,
— »365 dni« definiuje się jako 365 dni kalendarzowych przeciętnych czynności wykonywanych przez kierowców w
pojeździe. Przeciętne czynności na dzień w pojeździe definiuje się jako przynajmniej sześciu kierowców lub
wspólkierowców, sześć cykli wkladania wyjmowania karty i 256 zmian czynności. Tak więc »365 dni« obejmuje
przynajmniej 2 190 wspólkierowców, 2 190 cykli wkladania wyjmowania karty i 93 440 zmian czynności,
Pamięć karty kierowcy :
Cytuj:
Pamięć karty kierowcy wystarcza do przechowywania danych dotyczących czynności kierowcy przez przynajmniej 28
dni (przeciętną aktywność kierowcy definiuje się jako 93 zmiany czynności dziennie).
Więc skąd się wziął rok ??
hmmm.
Więcej w rozporządzeniu.
Zachęcam do czytania
Cytuj:
Czyli nawet jeżeli nałożono mandat, to nie ja go zapłacę, tylko firma?
A nie mogłeś zrobić wpisu ręcznego ( na wykresówkach też się da ) że miałeś odpoczynek?
"Łikendówka" nie jest konieczna.
Konieczne jest udokumentowanie co robiłeś , jak nie było automatycznej rejestracji czynności.
Mandat dla Ciebie

ps. A co masz napisane w protokole ?

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Post Wysłano: 12 sie 2013, 19:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:

@Kierownik:
Mam rozumieć, że gdybym jednak otrzymał mandat 500 zł za brak zaświadczenia, to i tak nie musiałbym otrzymać żadnego kwitka na to od inspektora? Mam po prostu czekać na pocztę?
Kwitka nie dostałeś, bo dopiero wszczęto w tej sprawie postępowanie administracyjne, którego finałem będzie nałożenie kary (mandat to nie jest to samo co kara administracyjna).
Podsumowując, czekaj na pocztę :).

Kania to ch uuu j!!! 8)

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]