Cytuj:
Witam. Panowie pomożecie mi odpowiedzieć na parę pytań?!
Posiadam Prawo Jazdy kat B,C,D bez E. Mogę sobie przyrobić jeżdżąc lawetą. Do jakiej wagi mogę jeździć na te kategorie które mam. Orientuje się, że raczej powyżej 4 ton musze już posiadać kat E, ale wolę się upewnić. Druga sprawa to gdybym chciał się wybrać na E do C to muszę przed kursem wykonać badania psychotechniczne? Dodam że mam takie badania już zrobione bo pracuje na autobusach, czy potrzeba nowe badania mimo że tamte mają aktualną datę ważności. A jak jest z badaniami lekarskimi tutaj chyba muszę nowe zrobić ale nie mam pewności bo mam takie zaświadczenie ważne do 18.02.2016r tak samo psychotechniczne z tą różnicą że na orzeczeniu psychologicznym nie mam wpisanej kat prawa jazdy a na zaświadczeniu lekarskim mam kierowca transportu drogowego D, DE.Kolejna sprawa to czy ciężko jest manewrować zestawem, mam trochę doświadczenia w prowadzeniu podobnych pojazdów tj autobus przegubowy. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
1. C uprawnia cie do kierowania solówką nie ważne ile ma ładownosci, bedzie to 4 oska to moze byc dmc 32t i takim mozesz jechac oczywiscie nie wiem z kad te 4 tony wzieles
2. Badania przed kazda kategoria na nowo, tak samo psychotesty
3. Co do manewrowania kwestwia wprawy, doswiadczenia, checi jak i zdolnosci nie kazdy urodzil sie kierowca wiec sam musisz to sprawdzic