Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 24 mar 2013, 16:14

Użytkownik

Użytkownik

Czy jeśli jadę samochodem Ciężarowym i mam znak zakaz wyprzedzania b25(dla osobowych) to on też tyczy się Cieżarowych? w sensie mam znak b25 to mogę wyprzedzić osobowy Ciężarowym?

Post Wysłano: 24 mar 2013, 16:23

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

fakt bardzo niezrozumiałe pytanie :oops:
B-25 Zakaz wyprzedzania
Znak zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.
Znak ten dotyczy wszelkich pojazdów silnikowych (lub tylko wyszczególnionych na tabliczce pod znakiem - np. T-23a), a więc zarówno samochodów osobowych, ciężarowych, autobusów, jak i motocykli jednośladowych i wielośladowych oraz wszelkich ciągników rolniczych i pojazdów wolnobieżnych. Do kierujących tymi pojazdami skierowany jest ten zakaz. Pojazdy te symbolizuje czerwona sylwetka samochodu, stanowiąc tzw. część czynną znaku. Część tzw. bierna - to ta, która określa pojazdy, jakich wyprzedzać nie wolno. Są to wszystkie pojazdy silnikowe wielośladowe, a więc te same, które zostały wymienione wyżej, z wyjątkiem motocykli jednośladowych. Pojazdy te symbolizuje czarna sylwetka samochodu.

A zatem pojazdami, których znak nie zabrania wyprzedzać, są pojazdy inne niż silnikowe, takie jak: rowery, motorowery, pojazdy zaprzęgowe, wózki ręczne, a z pojazdów samochodowych - motocykle jednośladowe. Dodatkowo, widząc ten znak, można wyprzedzić również tramwaj (nie jest to pojazd silnikowy).

Znak ten można odwołać znakiem B-27, lub znakiem B-42 "koniec zakazów".

Post Wysłano: 24 mar 2013, 16:24

Użytkownik

Użytkownik

czyli nie można tak?

Post Wysłano: 24 mar 2013, 16:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
czyli nie można tak?
no NIE MOŻNA tak trudno pojąć.
ten znak jak stoi tzn. że tam naprawdę nie wolno wyprzedzać (mimo że inzynierowie ruchu mają różne dziwne pomysły)

Post Wysłano: 24 mar 2013, 17:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

doskonałe.

przypomina mi to pytanie gościa: jeżeli jest znak do 3,5t to czy mogę wjechać 40t, przecież na znaku jest tylko mowa o pojazdach 3,5t.

Post Wysłano: 24 mar 2013, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Powitać nowego kierowcę pojazdu ciężarowego.
może będzie miał papierek (jak zda egazmin), a to nie jest równonaczne z tym że jest kierowcą.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 3:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
przypomina mi to pytanie gościa: jeżeli jest znak do 3,5t to czy mogę wjechać 40t, przecież na znaku jest tylko mowa o pojazdach 3,5t.
Gościu już dobre pół roku zalewa forum prawojazdy.com.pl pytaniami w stylu "w którą stronę kręcić kierownicą chcąc skręcić w prawo", więc zalecam najzwyklejszą olewkę w tym kierunku.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 15:20

Użytkownik

Użytkownik

Bo jest to nie zrozumiałe a dokładnie to:

jest znak zakaz wyprzedzania przez samochody ciezarowe ok ale jadąc osobowym i widząc ten znak to obowiązuje mnie tak samo jak ciężarowych?

Post Wysłano: 25 mar 2013, 15:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

jest znak zakaz wyprzedzania przez samochody ciezarowe ok ale jadąc osobowym i widząc ten znak to obowiązuje mnie tak samo jak ciężarowych?
weź rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów i przeczytaj.

można dyskutować z kimś kto ma choć elementarną wiedzę na temat dyskusji.
jak przeczytasz to rozporządzenie, zastanowisz się i nie będziesz czegoś rozumiał, bardzo chętnie wyjaśnię.

to tak jakbyś zapytał dlaczego nie wolno jechać na czerwonym świetle?

Post Wysłano: 25 mar 2013, 15:56

Użytkownik

Użytkownik

czyli nie wolno pytam bo widzę zakaz wyprzedzania przez ciężarowe a każdy wyprzedza policja stoi i nić czyli ze jak by wolno

Post Wysłano: 25 mar 2013, 16:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

jak Ty chcesz poznać znaczenie znaków drogowych: z komiksów, z forum, z opowiadań z mchu i paproci, z akademii parkingowej?

jeżeli chcesz wiedzieć musisz zapoznać się z rozporządzeniem, innego wyjścia nie ma.

wyjaśnij mi: co jest tak trudnego, obrzydliwego czy alergicznego w przeczytaniu kodeksu czy rozporządzenia?

bo bronisz się przed tym rękoma i nogami.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 18:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

jeżeli ktoś jest kretynem to na pewno to będzie niezrozumiałe.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 19:06

Użytkownik

Użytkownik

Kretynem to ty jestes i to przez Duże K.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 19:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

z braku znajomości tematu dochodzi do nieporozumień.

to o co pytasz jest tak oczywiste dla większości kierowców, że aż nie chce się niektórym wierzyć w niezrozumienie tego.

to tak jakbyś kolego Nicko999 wszedł na stronę fanów piłki nożnej i pytał się dlaczego zawodnicy nie mogą podczas gry, chwytać piłki w rękę, bo to i łatwiej i logiczniej i po co sobie utrudnia?. rozwijając temat kategorycznie byś żądał, aby Ci ktoś to wyjaśnił.

dlatego nim zapytasz się o coś musisz wyczerpać dostępne Ci źródła wiedzy, w tym wypadku to rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów na drodze.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 20:05

Użytkownik

Użytkownik

Przeczytałem odnośnie zakazów i jednak faktycznie

Zabrania czyli nie mogę wyprzedzać osobowym jeśli jest znak zakaz wyprzedzania Ciężarowym i na odwrót.

Post Wysłano: 25 mar 2013, 21:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

całe dwie doby broniłeś się przed przeczytaniem jednej linijki tekstu.

zastanawiam się co Tobą kierowało?

Post Wysłano: 25 mar 2013, 22:17

Użytkownik

Użytkownik

do nicko999 słuchaj chłopczyku(?) napiszę krótko i treściwie.
z zasady jestem grzeczny nawet dla kretynów (bez znaczenia czy z dużej czy z małej litery) i staram się podać prawidłową odpowiedź, którą zresztą otrzymałeś w moim pierwszym poście w temacie.
jeżeli próbujesz dyskutować to prezentuj choć minimalny poziom.
jeżeli nie jesteś w stanie przeczytać jednej linijki tekstu ( jak napisał CYRYL) to daruj sobie uzyskiwanie jakichkolwiek uprawnień - w transporcie trzeba posiadać umiejętność czytania i rozumienia tekstu.
aha z taką wiedzą nie sądzę byś zdał egzamin.

Post Wysłano: 27 mar 2013, 22:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: opel

No to skoro już wszyscy wyznali sobie bratnią polską miłość to teraz JA :
Znak B-25
" zakaz wyprzedzania "
Cytuj:
B-25 Zakaz wyprzedzania

Znak zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.
Znak ten dotyczy wszelkich pojazdów silnikowych (lub tylko wyszczególnionych na tabliczce pod znakiem - np. T-23a), a więc zarówno samochodów osobowych, ciężarowych, autobusów, jak i motocykli jednośladowych i wielośladowych oraz wszelkich ciągników rolniczych i pojazdów wolnobieżnych. Do kierujących tymi pojazdami skierowany jest ten zakaz. Pojazdy te symbolizuje czerwona sylwetka samochodu, stanowiąc tzw. część czynną znaku. Część tzw. bierna - to ta, która określa pojazdy, jakich wyprzedzać nie wolno. Są to wszystkie pojazdy silnikowe wielośladowe, a więc te same, które zostały wymienione wyżej, z wyjątkiem motocykli jednośladowych. Pojazdy te symbolizuje czarna sylwetka samochodu.

A zatem pojazdami, których znak nie zabrania wyprzedzać, są pojazdy inne niż silnikowe, takie jak: rowery, motorowery, pojazdy zaprzęgowe, wózki ręczne, a z pojazdów samochodowych - motocykle jednośladowe. Dodatkowo, widząc ten znak, można wyprzedzić również tramwaj (nie jest to pojazd silnikowy).

Znak ten można odwołać znakiem B-27, lub znakiem B-42 "koniec zakazów".
B-25 to ten znak z czerwoną osobówka i czarną osobówka na znaku

Teraz trudniesze ciut.
Znak B-26
"Zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe "
Cytuj:
B-26 Zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe

Znak zabrania wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych kierującemu samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony, ciągnikiem samochodowym oraz pojazdem specjalnym lub używanym do celów specjalnych - o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony.

Znaczenie tego znaku różni się tylko tym od znaku B-25, że pojazdami, którymi nie wolno wyprzedzać są samochody ciężarowe o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony, a zatem różnica między tymi znakami występuje tylko co do ich "części czynnej", natomiast w "części biernej" oba znaki wyrażają dokładnie to samo.

Znak ten nie dotyczy autobusów, chociaż ich dopuszczalna masa całkowita jest większa od 3,5 tony.

Znak ten można uchylić znakiem B-28, lub znakiem B-42 "koniec zakazów".
Przeczytaj, i jeś;i czegoś nie zrozumiałeś to pytaj śmiało.
Zapasy mojego narkotyku są na wyczerpaniu

Pliki przydatne dla kierowcy - do pobrania - link

Post Wysłano: 27 gru 2013, 10:19

Użytkownik

Użytkownik

Jechałem ostatnio z 60 letnim kierowcą, z którym kłóciłem się o prawie wszystko, strasznie mnie denerwował i zachowywał się jakby pozjadał wszystkie rozumy. Potrzebuję potwierdzenia moich racji :) Jadąc niemieckimi autostradami ów kierowca wydzierał się na mnie, że wyprzedzam innych pomimo tego że wcześniej był zakaz wyprzedzania. Pewnie, zakaz był parę kilometrów wcześniej, ale później był węzeł i można było zjechać, a później wjechać na autostradę i uznałem że to odwołuje zakaz. (Czy już po zjeździe mogę zacząć wyprzedzać? bo czasami wjazd na autostradę jest po 500m/1km i wynika to z budowy węzła lub skrzyżowania, czy muszę czekać aż minę wjazd na autostradę? I jeśli nie ma tam ustawionego znaku zakaz wyprzedzania to mogę wyprzedzać? Bo wjeżdżający przecież nie wiedzą jakie znaki miałem wcześniej, no bo skąd mieliby wiedzieć? :D). Po jeździe dalej tą samą ciągle autostradą po paru kilometrach pokazał się znak 'koniec zakazu' B-42 i znowu kierowca zaczął się wydzierać że dopiero tutaj mogę zacząć wyprzedzać.

Czy taka sama sytuacja ma swoje miejsce jeśli mówimy o ograniczeniach prędkości? Tu raczej nie będzie chodziło o autostrady, ale o drogi krajowe, którymi dojeżdżamy do firm na załadunek i wyładunek. Jak postawią mi pięćdziesiątkę (50) to co odwołuje ten zakaz? Skrzyżowanie? Ale co jeszcze?

Post Wysłano: 27 gru 2013, 12:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 502603
Samochód: Sam jesteś samochód.

Cytuj:
Jechałem ostatnio z 60 letnim kierowcą, z którym kłóciłem się o prawie wszystko, strasznie mnie denerwował i zachowywał się jakby pozjadał wszystkie rozumy. Potrzebuję potwierdzenia moich racji :) Jadąc niemieckimi autostradami ów kierowca wydzierał się na mnie, że wyprzedzam innych pomimo tego że wcześniej był zakaz wyprzedzania. Pewnie, zakaz był parę kilometrów wcześniej, ale później był węzeł i można było zjechać, a później wjechać na autostradę i uznałem że to odwołuje zakaz. (Czy już po zjeździe mogę zacząć wyprzedzać? bo czasami wjazd na autostradę jest po 500m/1km i wynika to z budowy węzła lub skrzyżowania, czy muszę czekać aż minę wjazd na autostradę? I jeśli nie ma tam ustawionego znaku zakaz wyprzedzania to mogę wyprzedzać? Bo wjeżdżający przecież nie wiedzą jakie znaki miałem wcześniej, no bo skąd mieliby wiedzieć? :D). Po jeździe dalej tą samą ciągle autostradą po paru kilometrach pokazał się znak 'koniec zakazu' B-42 i znowu kierowca zaczął się wydzierać że dopiero tutaj mogę zacząć wyprzedzać.

Czy taka sama sytuacja ma swoje miejsce jeśli mówimy o ograniczeniach prędkości? Tu raczej nie będzie chodziło o autostrady, ale o drogi krajowe, którymi dojeżdżamy do firm na załadunek i wyładunek. Jak postawią mi pięćdziesiątkę (50) to co odwołuje ten zakaz? Skrzyżowanie? Ale co jeszcze?

Na przyszłość proponuję słuchać starszych, ewentualnie dowiedzieć się czegoś o kraju przez który się jedzie. W Niemczech skrzyżowania nie odwołują zakazów. Też bym na Ciebie darł mordę.