Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 lut 2014, 21:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: renault magnum eTech 480

Witam

Mam poważny problem z Reanult magnum eTech 480 , silnika bardzo nie równo pracuje , czasami nie pali na dwa cylindry , stał dwa miesiące czekając na remont , zostały wymienione tuleje cylindrów , powodem bylo , dostawanie się wody do cylindra , glowice zostały sprawdzone i są w 100% pewne , podłączałem do kompa i wykazał błąd wtrysków, wstryskiwacze były regenerowane i nic nie pomogło , pompy wtryskiwaczy też są prawdopodobnie sprawne. Przyczyna bierze się z powodu długiego postoju samochodu przed remontem , ale przed remontem nie było takiego problemu.
Może ktoś z was miał podobny problem ??? potrzebuje pomocy pilnie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Poluzuj podczas pracy rurki wtryskow, przy pompkach. Dowiesz się na ktorych cylindrach nie pali.

Nastepnie zamien pompy miejscami, wtedy się dowiesz czy masz sprawne pompy.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: renault magnum eTech 480

aha Dzięki za rade sprawdzę

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

witam
e tech -euro 2 czy euro 3 ?
wywala błędy ?
jesli tak to podaj mozę cos zaradzimy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
witam
e tech -euro 2 czy euro 3 ?
wywala błędy ?
jesli tak to podaj mozę cos zaradzimy.
Przeczytaj cały temat.....

Co to za różnica e2 czy e3?

Użytkownik

Użytkownik

Dla mnie różnica oczywiście bez obrazy :)
W e3 kody są napisane na desce i każdy je przeczyta natomiast w e2 trzeba wspomóc się kontrolką która dany kod wypulsuje a nie kazdy wie jak to zrobić ot cała róznica i filozofia.
Oczywiscie trzeba miec jeszcze opisy błedów które są w stanie pomóc jak niejeden komp.
Jak poda błędy może obejdzie się bez popusczania rurek i szukania w ciemno na chybił trafił.
Działam na kodach w magnumach e1,2,3 od dobrych 15 lat przy swoich autach i jeszcze sie nie zawiodłem tak jak przypadku kompa opis błedu to nie wszystko potrzebna jest jeszcze znajomosc układu który nawalił ,własciwa interpretacja oraz analiza problemu bo jak to w życiu bywa powstały problem niejednokrotnie jest natępstwem zupełnie czegoś innego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Autor napisał, że podpinal tester.

Ja również mam tester, także miganie kodów to nie dla mnie.

Użytkownik

Użytkownik

cytuje
"podłączałem do kompa i wykazał błąd wtrysków, wstryskiwacze były regenerowane nic nie pomogło pompy wtryskiwaczy tez są najprawdopodniej sprawne"

Jak komp sprawdził mechaniczne wtryskiwacze ?
,Co to za komp który nie jest w stanie zdjagnozowac uwalonej pompki , instalacji.

To własnie są kompy i testery które nie do konca są w stanie własciwie zinterpretować co się dzieje i pokazują nieprawdziwe usterki zamiast ich mozliwe przyczyny , w efekcie faktycznie te podzespoły nie działają ale z innego powodu którego juz komp nie widzi bo dla niego najważniejszy jest element niedziałający a nie powodujący jego niedzialanie.

Znam z własnej praktyki przypadek gdzie serwisowe kompy cuda techniki pokazały to co pokazały i mechanicy chcieli rozbierać silnik na częsci bo inaczej nie da rady koszt naprawy pare tysięcy euro do problem pojawił się na uni.
Laweta, w domu diagnoza za pomocą kodów potwierdzona fizycznie usterka wbrew kompa banalna, naprawa i po sprawie.
Owszem mają zastosowanie w kwestiach kiedy trzeba przestawić zadane parametry itd bo producenci wprowadzili takie a nie inne regulacje za ich pomocą i tego juz nie da się przeskoczyć ale za pomocą większości tych testerów i kompów nie ma takiej mozliwości. Zatem jak dla mnie diagnostyka tymi ustrojstwali to jak widać loteria która powtarza się w wielu postach wywala błędy których nie znam podłaczyłem kompa nawymieniałem to co pokazał i dalej to samo.Nie twierdze ze kody są najlepsze ale nie pokazują głupot typu uwalone wtryski.

Przyczyną tak naprawde wcale nie musi być długie stanie a dodatkowe uszkodzenie zepsucie czegoś co było wymontowawane i zamontowane ponownie przy składaniu lub poprostu uszkodzone przez przypadek co przy remoncie czesto się to zdarza.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

myślisz, że kody pokazują coś innego niż komputer? kody to sposób pokazania usterki, dokładnie to samo wyświetla komputer. Tyle, że nie trzeba mieć do tego książki kodów i liczyć mignięć lampki... Najważniejsza zarówno w diagnostyce komputerowej jak i na kody migowe jest właściwa interpretacja. Po prostu trzeba wiedzieć skąd to się bierze i jak działa.

Użytkownik

Użytkownik

Dokładnie o to chodzi i o tym pisałem.komp kontrolka nie zastapi prawidłowego toku myslenia.
Na tym forum ostatnio był temat z problemem w reni komp pokazywał usterę koła zamachowego natomiast z kodu odczytanego wynikłało ze to usterka czujnika wałka rozrządu. Koleś nie pochwalił się ostatecznie cz się potwierdziło (co mnie osobiście wkurza bo zero potwierdzenia typu miałes racie lub nie).i teraz pytanie który system oszukiwał ?komp diagnostyczny- kaseta auta wywalająca bład?moze kolo się odezwie tak by przynajmniej wypadało

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja mam tester diagnostyczny kosztujący tyle co taka cała magnumka.

I uwierz pokazuje prawidłowo, kontrolka nie jest w niczym lepsza.

Użytkownik

Użytkownik

Wierze tylko tak jak piszesz kosztuje tyle co magnumka :D.
Nie każdego stac na taki rarytas. Nie wykonuje usług więc wystarcza mi jak narazie kontrolka i kody z deski dla wstępnej diagnozy.Ale te czasy juz się kończą bez kompa niedługo nie da rady.

Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]