Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 mar 2014, 23:34

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ADR

Witam

Niebawem zapewne dostanę mandat za zdjęcie z fotokamery za wjazd na drogę o ograniczonym tonażu do 10t masy rzeczywistej. Pojazd cysterna którym się poruszałem posiada w dowodzie 9,9t masy własnej. Zastanawiam się czy jest sens odwoływania się, gdzie mógłbym przedstawić list przewozowy, świadczący o wcześniejszym rozładowaniu cysterny? List oczywiście jak to przy przewozach cząstkowych wypisywany jest ręcznie, choć fakt faktem cel przejazdu nie jest wtedy przekonywujący. Droga nie jest także oznaczona jako 'monitorowana'.

Bynajmniej nie chodzi o skracanie sobie drogi, lecz bardziej o względy bezpieczeńswa. Jest to dojazd do jednego z placów budowy które zaopatruję, korzystam z niego jedynie po dużych deszczach, gdy droga serwisowa przestaje być przejezdna, a przejazd niskim szosowym pojazdem z napędem na jedną oś staje się loterią. Wystąpienie o zezwolenie czasowe na przejazd zostało zbyte przez zarządce drogi. Czy powołanie się na bezpieczeństwo transportu towarów ADR ma jakieś znaczenie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Post Wysłano: 11 mar 2014, 23:57

Użytkownik

Użytkownik

Żeby być ukaranym za wagę,musisz być zatrzymany na parkingu i tam dokładnie zważonym.Wagi zatopione w jezdni,są wagami poglądowymi.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]