Cytuj:
ZZX Wszystko zrozumiałem i myślę że Twój post jest idealną odpowiedzią dla autora tematu.
Ale może opisze inną przykładową sytuacje.
Biorę samochód od znajomego, przyczepę od sąsiada i jadę w drugi koniec Polski bo jest tam załóżmy komis z cudami z Niemiec. Kupuje parę rzeczy na paragon i dodatkowo za darmo biorę inne rzeczy które znalazłem w ogłoszeniach z okolicy w dziale "oddam" na które nie mam paragonu/faktury.
Podsumowując:
Nie mam działalności gospodarczej
Samochód nie jest mój
Przyczepa nie jest moja
Nie na wszystkie rzeczy mam dowód zakupu w postaci paragonu.
Viatoll, prawo jazdy B+E, badania lekarskie + psychotesty oraz dowody rejestracyjne od pojazdów mam przy sobie.
Druga sytuacja była by podobna z tym że takim pojazdem jadę np. do Niemiec, do tej pory słyszałem tylko o zeszycie w który zapisywał bym czas jazdy przerwy itp.
Staram się pytać dokładnie ponieważ wypowiedzi z tematu są ze sobą sprzeczn.
Z wypowiedzi
Cyryla gdzie cytuje on ustawę o transporcie drogowym wysuwa takie wnioski:
Cytuj:
czyli reasumując, jeżeli wieziesz towar wyprodukowany przez siebie dla klienta (udokumentowane fakturą, na której jesteś sprzedającym, kupującym, albo wykonawcą zlecenia naprawy), to musisz mieć:
badania psychotechniczne, dopuszczenie do zawodu, nie musisz rejestrować czasu pracy, ale musisz płacić ViaToll.
Nie ma nic o pozwoleniu na "Transport na potrzeby własne" (czyli z tego co wiem zielonej kartce). A w przypadku autora tematu który wiezie towar z własnej działalności to zapewne faktura na ten towar nie jest wystawiona od osoby "Jaś kowalski" tylko np. z "PHU Jaś Kowalski" Co oznaczało by że musi mieć on tą zieloną kartkę...
nie wiem czy zwróciłeś uwagę że wszystkie informacje zamieszczone (cytaty) przez Cyryla dotyczą wyłącznie prowadzących działalność.
ustawa o transporcie drogowym i rozporządzenie UE 561/06 rozgraniczają tych co prowadzą działalność i tych którzy "hobbistycznie" (wyłącznie dla siebie) wożą towary dla tego są podane między innymi wyłączenia (tak jak Cyryl napisał ) i ja ci powtórzę to kolejny raz. Ty spróbuj przytoczone akty prawne przeczytać w całości wtedy zrozumiesz. czytanie wyrywkowo nie daje żadnego efektu.
tu masz podstawy prawne:
ustawa o transporcie drogowym:
Art. 3.1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego
wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
rozp. 561/06
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przewozu
drogowego:
h) pojazdami lub zespołami pojazdów o dopuszczalnej
masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 ton używanymi