Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 10 mar 2014, 0:46
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Witam, sprawa wygląda następująco. Dwa tygodnie temu ruszyłem z bazy w PL na przerzuty po EU i w sobotę o 15 zakończyłem tacho w Bremie (nic nie kombinowałem i dałem zakończenie D), wyjąłem kartę i pojechałem busem do domu. Jutro mam znowu ruszac z bazy innym samochodem. Jak teraz wszystko opisać żeby to miało ręce i nogi?

Post Wysłano: 10 mar 2014, 13:34

Temat wałkowany -naście razy.
Ale do rzeczy. Czas który spędzasz na dojeździe do samochodu, który stoi poza bazą traktujesz dwojako: Jeśli jesteś wieziony (w Twoim przypadku busem) to zaznaczasz to jako "Dyżur". Jeśli zaś jedziesz samochodem osobowym (prowadzisz służbowy samochód) to zaznaczasz to jako "Inna praca". Analogicznie jest z przyjazdem do domu, gdy samochód stoi poza bazą. Ewentualnie mógłbyś ten czas potraktować jako "Odpoczynek", ale tylko wówczas, gdybyś jechał pociągiem z kuszetką (miejscem do leżenia).

W Twoim przypadku będzie:
Od 8.03.2014, od 15:00 do dd-mm-rrr hh:mm - Dyżur (dojazd do miejsca zamieszkania)
Od dd-mm-rrrr hh:mm do 11.03.2014 hh:mm - Odpoczynek
Od 11.03.2014 hh:mm do dd-mm-rrrr - Dyżur (dojazd do samochodu)
Pytanie się pojawia - czy tym autem dojedziesz do tego, który zostawiłeś w Niemczech, czy też od razu zaczynasz pracę? Bo jeśli zaczynasz pracę to pomijasz ostatni punkt.

Post Wysłano: 10 mar 2014, 15:29
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Właśnie z bazy będę ruszał już innym samochodem i do tamtego nie wracam. Muszę mieć zrobione dwa zaświadczenia o działalności jeden na dojazd do domu, drugi jako odpoczynek i podczas logowania karty zrobić wpis manualny i zrobić wpis z inna praca tak jak na zaświadczeniu.

Czyli
od 15:00 8.03.2014
do 23:30 8.03.2014
Był dostępny // na tachografie koperta

i druga karta

od 23:30 8.03.2014
do xx:xx 10.03.2014

przebywał na urlopie lub odpoczywał w ramach dziennego okresu odpoczynku

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]