Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 lip 2014, 21:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9
Samochód: SCANIA

Witam wszystkich.
Mam pytania i opisze to wszystko tak:
Firma kupuje Ciągnik siodłowy z naczepa na potrzeby własne auto bedzie miało raz w tygodniu 1 kurs 300km autem bedzie jezdził kierowca. Coś słyszałem że właściciel musi mieć karte przedsiębiorcy i na niej może jezdzić tak? co ile przedsiębiorca musi robić wydruk tachografu kierowcy??

Czy można jeździć od 18 lat w firmie na potrzeby własne z ładunkiem ok.40 np u ojca?.

Jakie jeszcze trzeba jeszcze mieć papiery dla kierowcy a dla firmy na zestaw zeby mógł jezdzić legalnie?.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7659272
Samochód: MAN TGA Tandem, MB Sprinter

Pierwsze i najważniejsze co musisz mieć, to zaświadczenie o przewozie na potrzeby własne, oraz wypis z niego to przewożenia w samochodzie. Są 2 rodzaje, krajowe wyrabia się w starostwie powiatowym, albo międzynarodowe, wyrabia się w GITSie.
Przedsiębiorca może sam prowadzić pojazd, lub zatrudnić kierowce z wszystkimi uprawnieniami (prawo jazdy oraz KW)
Ponieważ tutaj praca jest dosyć rzadko, można zamiast zatrudniać na umowę o prace, to na umowę zlecenie, o ile nie będzie nosić znamion stałej pracy czy jakoś tak (najlepiej dopytaj księgową).
Słyszałem ze w przypadku tacha cyfrowego, można jakoś rzadziej pobierać dane z pojazdu i kart, ale nie wiem czy to ma podstawę prawną.

Cytuj:
(...)Słyszałem ze w przypadku tacha cyfrowego, można jakoś rzadziej pobierać dane z pojazdu i kart, ale nie wiem czy to ma podstawę prawną.
Bzdura.
Dane z tachografu pobiera się co najmniej raz na 90 dni, dane z karty kierowcy co najmniej raz na 28 dni. Są pewne odstępstwa (skrócenie tych terminów), które reguluje ustawa.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 5 listopada 2010 (Dz.U.2010.215.1410)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9
Samochód: SCANIA

Na ile te dane z tachografu trzeba zachować?.
Własciciel jeździ na karcie Przedsiębiorcy?.
Dane karty kierowcy ja przechowuje tak?.

Dzięki wielkie za odpowiedzi

Podrawiam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
Ponieważ tutaj praca jest dosyć rzadko, można zamiast zatrudniać na umowę o prace, to na umowę zlecenie, o ile nie będzie nosić znamion stałej pracy czy jakoś tak (najlepiej dopytaj księgową).
Nie można. Kiedyś już był ten temat poruszany.
viewtopic.php?f=45&t=37437

Cytuj:
Na ile te dane z tachografu trzeba zachować?.
Własciciel jeździ na karcie Przedsiębiorcy?.
Dane karty kierowcy ja przechowuje tak?.

Dzięki wielkie za odpowiedzi

Podrawiam.
Odsyłam do Ustawy o Transporcie Drogowym. Tam jest wszystko dokładnie wytłumaczone.
Właściciel, jeśli chce zapłacić mandat to niech jeździ na karcie przedsiębiorstwa. A jeśli chcesz wiedzieć, do czego służy karta przedsiębiorstwa:
1. Pozwala na blokowanie danych
2. Umożliwia dostęp do danych
3. Wydruki
4. Pobieranie danych za pamięci tachografu.
Źródło: http://www.tachografy.info/index.php?ac ... artlang=pl

Dane przechowujemy:
Wykresówki, zaświadczenia o nieprowadzeniu, wydruki i pliki z danymi z kart kierowców i cyfrowych tachografów, inne dokumenty, rejestry czasu pracy należy przechowywać przez okres 3 lat.
Źródło: http://www.tachografy.info/index.php?ac ... artlang=pl

Jeśli chcesz sobie przechowywać dane z karty to sobie przechowuj: na płytkach, w komputerze. Tylko musi Ci je ktoś sczytać. A przedsiębiorca musi przechowywać dane z Twojej karty u siebie i sczytuje je sam, lub też zleca to firmie zewnętrznej (np. legalizującej tachografy).

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]