Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Szukam Prawnika
Post Wysłano: 19 sty 2015, 14:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Czerwona Paryżanka 460Dxi

Witam poszukuję dobrego Prawnika, może ktoś kogoś poleci, który wyciągnie trochę pieniędzy z odszkodowania z wypadku auta ciężarowego nie z mojej winy, jest kilka nieprawidłowości, i szukam osoby która by się tym zajęła.

Post Wysłano: 19 sty 2015, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

a masz ustaloną kwestie prawną,że jesteś poszkodowanym? czy tylko tak uważasz i szukasz wsparcia w walce o sprawiedliwość ?

Post Wysłano: 20 sty 2015, 9:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Czerwona Paryżanka 460Dxi

Cytuj:
a masz ustaloną kwestie prawną,że jesteś poszkodowanym? czy tylko tak uważasz i szukasz wsparcia w walce o sprawiedliwość ?

Mam ustaloną, tylko kwota jest według mnie znacznie zaniżona, po za tym nie mam zwróconego podatku Vat, a to auto z działalności.

Post Wysłano: 20 sty 2015, 13:39

Użytkownik

Użytkownik

Jak rozumiem szkoda jest likwidowana z OC sprawcy?
Jeżeli tak, to musisz wiedzieć, że zakład ubezpieczeń jest zobowiązany do zapłaty odszkodowania równego kosztom przywrócenia pojazdu do stanu sprzed szkody. Górną granicą jest wartość sprzed szkody (np. jeżeli ciągnik wart był przed szkodą 60 000,00 PLN to do tej kwoty koszty naprawy powinny zostać pokryte). Najłatwiej byłoby uzyskać kosztorys z serwisu.
Odnośnie podatku VAT - zasadą jest wypłacanie odszkodowań w kwotach netto. Jeżeli nie istnieje możliwość odliczenia podatku VAT to należałoby to udokumentować i zażądać dopłaty odszkodowania.

Ponadto masz prawo domagać się albo zwrotu kosztów pojazdu zastępczego albo wypłaty odszkodowania za utracone korzyści (zakładam, że przez jakiś czas uszkodzony pojazd nie świadczył usług, a więc powstała szkoda polegająca na braku uzyskania spodziewanych dochodów).

W celu ocenienia ewentualnych szans i zaproponowania konkretnych działań musiałbym jednak zapoznać się z dokumentacją szkodową, więc w razie potrzeby zapraszam do kontaktu.

Post Wysłano: 20 sty 2015, 14:17

Użytkownik

Użytkownik

Tych co chcą zaliczkę unikaj jak ognia

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]