Cytuj:
Jak podjeżdżasz pod załadunek i sam nie ładujesz, ale oczekujesz aż Cię załadują to koperta. Jeśli sam ładujesz to młotki.
No ale jak ktoś mnie ładuje i mówi wprost że mam 1h z głowy to mimo tego że czekam aż mnie załadują a ja leże to czego nie mogę niby robić pauzy, wszystko zależy od sytuacji.
Cytuj:
Pauza może być jednym cięgiem 45 min, ale również dzielona. Tutaj uwaga: ZAWSZE pierwsze jest 15 min,
Minimum 15min minimum, taką mała różnica ale robi robotę.
Cytuj:
A czy za jazde na łożku są jakieś kary.
No są są... 100 zł za każdą tarczkę (jak dobrze pamiętam ale jakoś tak), za złe operowanie selektorem aktywności... Ale ciężko za to ukarać bo... Kto Ci coś udowodni, przecież możesz powiedzieć że Ty tylko jeździsz i odpoczywasz. Dajmy na to przyjeżdżasz na budowę i idziesz na stołówkę ktoś cię ładuje i wrzuca papiery do kabiny a Ty tylko odjeżdżasz i tak w kółko. Gorzej jak np. będziesz robił koło albo łopatą piach zwalał z tej wywrotki bo coś tam, gdy podjedzie ITD to może ukracać ale jako tako się jeszcze tego nie czepiają bo większość jeździ na "łóżku".
Zresztą w tym kraju większość jeździ jak osobówką (prawie że bezkarnie) nie patrząc na tacho a gdzie tam jakieś pauzy, to kto będzie się bawił w "młotki". Skoro ITD nic sobie nie robi z tej całej patologi to kto tam będzie coś w tacho przestawiał...
Cytuj:
Rozmawiałem z jedym kierowcą i mówił mi ze on jeździ na łóżku a na forum czytam że na młotkach dlatego mam mętlik w głowie?
Hehe jakbym słuchał kierowców to bym nie zrobił więcej jak 100km dziennie.... zapamiętaj jedno, co kierowca to nowy przepis, inne zdanie, i zazwyczaj g**** prawda.
Cytuj:
Po jakim czasie jazdy moge/musze zrobic te 15 min i ile moge jechac po tych 15 min?
Musisz zrobić nie później jak po 4.5h jazdy a nie wcześniej jak po JEDNEJ MINUCIE JAZDY, czyli kiedy tylko chcesz.
Możesz jechać ile chcesz tylko żeby nie przekroczyć 4.5h.
Ja używam nieraz młotków żeby w ciula polecieć za pauza np. stoję gdzieś na załadunku i wiem że mi wyjdzie pełna pauza 45min i więcej wiec jak np. mam 44min pauzy daję młotki żeby zrobiło mi z tego tylko 15min a potem po drodze dokręcam tylko 30 a nie 45min.
I nie ma przepisu który mówi kiedy masz ja zrobić może być np. tak:
jazda 1min
pauza 44min
jazda 2h
pauza 15min
jazda 2h
pauza 29min
jazda 20min
pauza 29min
jazda 5min
pauza 29min
jazda 1min
pauza 30min- i tu dopiero kasuje się nam JAZDA, i mamy czyste konto (4.5h)
Albo...
jazda 4h 25min
puaza 15min
jazda 3min
pauza 30min i czyste konto (4.5h)
... i tak bez końca...