Użytkownik
Dzień dobry
Obecnie pracuję jako kierowca tira w szwecji. W Polsce mam założoną działalność gospodarczą jednak podatki jakimi jestem obciążony (zwłaszcza ZUS) są dla mnie bardzo niewygodne.
Ostatnio dostałem propozycję założenia spółki w Angli aby zminimalizować koszty prowadzenia działalności. Obecnie bardzo dużo płacę różnorakich danin, prawo w polsce jest bardzo niepewne a na dodatek nie wierzę w jakąkolwiek emeryturę na starośc, więc pieniądze płacone na zus są dla mnie równoznaczne z wyrzuceniem ich w błoto. Zastanawiam się nad anglią ponieważ są tam bardzo dobre warunki do prowadzenia działalności, wysoka kwota wolna od podatku (w polsce 3 tysiące rocznie w anglii 62 tysiące rocznie) , proste prawo podatkowe, brak opłat typu zus itp. Dodatkowo taką spółke można prowadzić całkowicie legalnie, jako obywatel Unii Europejskiej nie możemy być podwójnie opodatkowanii w dwóch różnych krajach.
Mam do was takie pytanie. Czy ktoś już prowadzi taką działalność ? Chciałbym sie dowiedzieć więcej szczegółów jak to wszystko wygląda ? Jakie są procedury itp
Słyszałem, że taką spółke rozlicza się tylko raz do roku, jednak warunkiem wymaganym jest przynajmniej raz w roku pojawić się w Anglii i spisać posiedzenie zarządu, ponieważ wedle prawa spółka w uk może działać gdzie chce, jednak najważniejsze decyzje powinny zapadać w Anglii
Czy ktoś może potwierdzić te informacje ?
Dodam tylko, że nie interesuje mnie zakładanie działalności gospodarczej, tylko spółki LTD, odpowiednik naszej spółki z.o.o
Dziękuję ślicznie za wszelkie odpowiedzi