Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 kwie 2015, 20:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9740107
Samochód: Volvo V40

Witam

Chciałbym zasięgnąć języka jak wygląda rejestracja pojazdu sprowadzonego z zagranicy. Kupiliśmy ciągnik siodłowy z trzecią osią. Z duńskich dokumentów masa całego zestawu może mieć 50ton. Lecz rejestrując go w Polsce diagnosta może wpisać dopuszczalną masę 40 ton. Podobno przed rejestracją pojazdu należy załatwić w Ministerstwie pozwolenie. Jeśli ktoś zetknął się z takim przypadkiem proszę o opisanie z grubsza jak wyglądają procedury uzyskania pozwolenia.

Pozdrawiam
W1 DAMIAN

Post Wysłano: 16 kwie 2015, 22:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Robiąc przegląd dopilnuj by w ostatniej rubryce (której później nie ma w dowodzie rejestracyjnym)- maksymalna masa zestawu(jak dobrze pamiętam) - wpisali Ci te 50t i tylko tyle możesz zwojować + F1 też pewnie masz większe jak 26t i tam też tą większa wartość powinni wpisać i to będzie w dowodzie rejestracyjnym - prawda taka,że to wszystko i tak jest nic nie warte - w polsce masz 40t (kontenery tylko 40stopowe - 44t) - do większych tonaży potrzebujesz zezwoleń które tyczą się i tak ładunków jednorodnych ...

Post Wysłano: 20 kwie 2015, 14:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam
Jeżeli chodzi o rejestrację pojazdu o parametrach większych niż nasze krajowe wskazane w rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów to opisuje to art. 67 ustawy prawo o ruchu drogowym. Możesz uzyskać z Ministerstwa Infrastruktury odstępstwo od warunków technicznych i wtedy taka decyzja jest wbijana przez diagnostę do dowodu rejestracyjnego. Link do wniosku http://www.klubdiagnosty.pl/download/wniosek_odst.pdf
Jednakże aby poruszać się po drogach publicznych pojazdem o parametrach większych niż w warunkach technicznych musisz wystąpić o zezwolenia na przejazd pojazdem nienormatywnym. Niestety decyzja z Ministerstwa o odstępstwie nie jest szybką sprawą - troszkę poczekacie. Natomiast na drodze i tak fizycznie zestaw może mieć 40 lub 42 t max (w pewnych warunkach 44t) - jeżeli wieziesz ładunek niepodzielny wtedy możesz wystąpić tak jak pisałem wyżej o zezwolenie na przejazd pojazdem nienormatywnym.

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, 20:18 przez itd-porada, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 20 kwie 2015, 16:59

Użytkownik

Użytkownik

Życzę powodzenia.Najpierw przegląd i tam diagnosta musi wystawić kwit,że nie spełnia warunków.Potem ministerstwo i miesiące czekania.

Post Wysłano: 22 kwie 2015, 14:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 175257427

Driver1965 - ostatnio rejestrowaliśmy ciągnik na 60t DMC i naczepę pod gabaryty. Odstępstwa na oba - równy miesiąc oczekiwania ...

Post Wysłano: 22 kwie 2015, 17:38

Użytkownik

Użytkownik

Sie ma chody :)

Post Wysłano: 03 maja 2015, 19:01

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9740107
Samochód: Volvo V40

Już wniosek mamy złożony, tak więc pozostaje czekać, z informacji wynika, że około 4 miesięcy. Co do poruszania się to są te zezwolenia ja nazywam "abonamentowe" w określonych kategoriach.

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]