Cytuj:
Cytuj:
Witam jestem tutaj nowy na forum. Moje pytanie dotyczy auta kategori B moze to byc 4x4, jakis sprinter ,ford transit itp ktore ma w dokumentach i moze ciagnac przyczepe 3.5tony.(A tak dokladniej to mam zamiar kupic koparke o wadze 2.7 do 3 ton i ciagac ja jakims autem tylke jeszcze nie wiem jakie auto ma dopuszczalny uciag 3500kg, wiem tylko ze model transita moze ciagac 2800kg) prosze o jakies podpowiedzi
na kategori B nie te masy nawet na B+E za mało musisz mieć kat.C.
mam pewne wątpliwości.
w tej chwili uprawnienia oraz ograniczenia wiekowe określa Ustawa o Kierujących Pojazdami, a tam w Art. 6 jest:
"12) kategorii B+E, C+E lub D+E – pojazdem określonym odpowiednio w prawie jazdy kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą (przyczepami), przy czym w zakresie kategorii B+E dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t;"
1. pojazd określony w kat. B jest:
"a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,"
i pojazd ciężarowo-osobowy 4x4 w rodzaju Nissan Patrol o DMC np. 3300kg jest takim autem, więc wystarczy kat. B
2. przyczepa - laweta nie może przekraczać 3,5t DMC, więc jeżeli ta przyczepa jest podpięta do auta wymienionego powyżej, kat. B+E jest wystarczająca.
podsumowując: jeżeli sam pojazd ma do 3,5t DMC (nie jest ani autobusem, ani motocyklem) i przyczepa również, to wystarczy kat. B+E
3. jedyny problem, aby auto poniżej 3,5t DMC mogło być dopuszczone do ciągnięcia cięższej od siebie przyczepy, a to w przypadku pojazdów o jakich wspomniałem jest możliwe.
głównymi klientami na kursach kat. B+E są właśnie ci od minikoparek, laweciarze, osoby ciągnące końskie przyczepy, duże przyczepy kempingowe przy dużym aucie oraz ci od przyczep z jachtami.