Cytuj:
John ja nie jestem osobą nieomylną. Bardzo ciekawa informacja. Pokazuje że nasi przewoźnicy to odważni i zaradni ludzie.
Poza tym o transporcie z Izraela rozmawiałem z handlowcem od elektroniki z Izraela. On wysyła swoje towary z ojczyzny, wszystko na kołach wyjeżdża w kontenerach morskich. I tyle. Zapewne zależy to od rodzaju przewożonego ładunku, kalkulacji ceny, preferencji zamawiającego i wysyłającego.
Gdy byłem na wyspie Kos leżącej przy Turcji a należącej do Grecji, transport odbywał się tak że naczepę ktoś zaciągał do portu, tam starymi ciągnikami wciągali je na prom a w porcie docelowym miejscowy przewoźnik je odbierał.
Dla mnie nowość i ciekawostka że nasze towary dojeżdżają tam na kołach. Może napiszecie coś więcej :
* ile zajmuje transport do Izraela
* co zabiera się z powrotem
* czy do Cypru płynie się z portów Tureckich (w obecnej sytuacji politycznej między Turcją a Izraelem mocno dyskusyjne ) czy tylko z Grecji. A może aż z Włoch opłaty nie są takie wysokie skoro przewoźnicy m in z Iranu tam dopływają ?
Kierowca mówił ze prom płynie 2 doby
wiezie tam zamrożone ćwierci wołowe i cielęce na haku a powrotny ładunek to dopiero w Grecji albo na Cyprze ładuję .. w podwójnej obsadzie schodzi im sie ponad 2 tyg w obie strony
je zza około raz na 2 mieś 5 aut