Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Cześć Panowie,

Zakupiłem do firmy 4 ośkę, którą aktualnie zabudowuję żurawiem i to będzie jej główne przeznaczenie. Dodatkowo wpadł mi jeden pomysł jeszcze na ciąganie swoich koparek tą oto ciężarówką.
Ciężarówka jeszcze nie stoi na polskich blachach, ale w homologacji ma następujące dane:
Masa[G]: 16,5t
Przyczepa[O.1]:
Autonome aanhangwagen - tłumacz podpowiada, że jest to przyczepa z przednią osią skrętną(czy jak to tam się nazywa :)) - 38t
Middenasaanhangwagen - tłumacz podpowiada, że jest to sztywny dyszel/oś - 18t

DMC pojazdu[F.1] - techniczne max 40t
DMC zestawu [F.3] - techniczne max 65t

Osie: 9,9,13,13 t

Zamysł jest taki, że zakupić przyczepę do wożenia koparki 23t(długość transportowa 10,5m).

Czy w związku z tym zamysłem jesteście mi panowie w stanie doradzić, podpowiedź jak to dograć/dogrywać ,po bożemu’ by wozić koparkę?

Odnośnie pozwolenia kategorii II ze względu na długość zestawu jestem świadomy. Pytanie odnośnie wag, dmc. Wystarczy kat III?

Użytkownik

Użytkownik

Musisz znaleźć sensownego diagnostę, bo na nim polegniesz w pierwszej kolejności.
Niedawno rejestrowałem 3 ośkę z Holandii, dmc techniczne 50t, przyczepa na obrotnicy 30t, tandem coś tam mniej. Ale to nic, wyszło mu z programu, że 40t administracyjne - 26t dmc auta, to na przyczepę zostaje 14t dmc. Co jest idiotyzmem, bo mogę ciągnąć niepełnym autem, przyczepę załadowaną do dmc i nie przekrocze 40t rmc.

W twoim przypadku raczej będziesz musiał jeszcze mieć odstępstwo.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

MMC przyczepy nie ustala prawo ani diagnosta - producent pojazdu. Skoro masz w O1 38t to tyle ma być i u nas. A Twoim zadaniem jako kierowcy jest utrzymać zestaw w 40t DMC poruszając się po drogach publicznych i utrzymać proporcje - masa przyczepy nie może być większa niż rzeczywista masa auta + 60%.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]