Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 paź 2010, 21:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam tak jak pisalem mam wyjezdzone 10 godzin na starym mercedesie 6 biegowym ale star na egzaminie jest dłuzszy co byscie zrobili na moim miejscu

przepisali sie do innej szkoły Np fedenczak w poblizu wiem ze ma Star TGL

czy kontynuowali kurs??

zle sie czuje jezdzac tym starym mercedesem twarde sprzeglo ciezko wchodza biegi

Post Wysłano: 06 paź 2010, 21:48

Użytkownik

Użytkownik

Kolego powiem ci tak. Wszystko zależy od tego jak się czujesz za fajerą. Jeśli uważasz, że dobrze sobie radzisz za kółkiem ciężarówki i wiesz, że sobie poradzisz na innym sprzęcie to zostań w tej starej szkole...a jak sobie słabo dajesz rade to się przepisz najwyżej rata ci przepadnie chyba, że już całość wpłaciłeś to nie wiem jak to tam już sobie uzgodnisz...

D - 04.04.2012r.
DE - 04.04.2013r.
KW - 23.11.2010r.
Karta kierowcy - 26.10.2010r.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 21:51

Użytkownik

Użytkownik

Czuje sie zle

-stary mercedes 1117
- ma tylko 6 biegów
-Sprzeglo twarde niewygodne
-krotki na placu niby dobrze wychodzi
ale ogolnie to do bani tym bardziej ze instruktor mnie olewa

Powiem tak bo juz zgupialem czy w miescie bo cos mimozna wyprzedzic rowerzyste na podwojnen ciaglej bo cos mi sie o uszy obilo ze ludzie wyprzedzaja inni nie ??

Bo na szczecinie bede zdawal na Star TGL wiec tutaj jest problem bo ten star jest dluzszy conajmniej 2 m

Prosz o rade Dziekuje

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Rowerzystę można wyprzedzać, gdy jest znak zakaz wyprzedzania.
Nie można za to przekraczać linii ciągłej.

Szkołę zmienić.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:05

Użytkownik

Użytkownik

No tak ale wiecie jak to jest stres uwagi ezgaminatora no i trasa w miescie rowerzysta jedzie blisko prawej a przedmna 500 m podowjna ciagla to go wyprzedzilem z kierunkiem wiec to nie byl blad prawda bo dzisiaj juz mam metlik zadnego zakazu wyprzedzania wczesniej nie bylo

co uwazacie z tym przepisaniem sie

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:09

Jedyne co powinno Cię skłonić do zmiany szkoły z tego co podałeś to instruktor i skrzynia jaką ma ten mercedes. Płacisz za to żeby Cię przygotowali do egzaminu a nie żeby sobie pojeździć. Jeśli chodzi o skrzynię to na egzaminie możesz mieć niemiłą niespodziankę kiedy okaże się, że auto na którym zdajesz ma przebitkę i połówki.
Co do długości to nie powinno mieć dla Ciebie żadnego znaczenia. Czy auto ma 8 czy 10m to bez znaczenia, manewry są te same i technika jazdy jest ta sama. Jeśli masz z tym problem to jest źle :]

Post Wysłano: 06 paź 2010, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

Dzieki koledzy

nie mam problemu plac elegancko nawet miej wiecej ta 6.5 metrowka wiem jak zaparkowac 1m od pacholkow

tylko mnie juz gryzie to jak pokonywac skrety wiadomo z 2 skrzyni z 8 nie wjade trzeba szybko zredukowac a tutaj kompletnie zielony jestem

wiec chyba zaplace 800 zl za to co nauczylem sie bynajmniej na placu i dogadam sie z kims w sczecinie i tam uczyc sie manewrow

Post Wysłano: 06 paź 2010, 23:03

Cytuj:
bynajmniej
Bynajmniej to nie przynajmniej.

Zanim wydaje się dużo pieniędzy na kurs, pasuje zorientować się co oferuje konkretna szkoła jazdy, a nie płakać potem na forum i zadawać pytania z podstawowej wiedzy.

Post Wysłano: 06 paź 2010, 23:05

Użytkownik

Użytkownik

No tak czyli musze sie dowiedziec gdzie indziej ale poco instruktor wporwadza w taki blad brak zakazu wyprzedzania rowerzysta jedzie to go cmyk

trzeba sie nauczyc jedzic na gornej i dolnej skrzyni

Post Wysłano: 07 paź 2010, 9:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2566184
Samochód: renault

Cytuj:
trzeba sie nauczyc jedzic na gornej i dolnej skrzyni

Nic szczególnego po 5 min bedziesz widzial o co chodzi. Ja sie uczylem na takiej:
Kod:
  1/4   3/6  
   |    |   
   ------    
   | 
  2/5
1,2,3 zmieniasz skrzynie i masz 4,5,6

dodam ze mnie intsruktor na CE tez zlewal twierdzil ze mam caly czas cwiczyc i cwiczyc az w koncu sie naucze, oczywiscie mowa o placu, a on sobie stal i gadal z ochrona osrodka albo czytal gazete na swiezym powietrzu a ja jezdzilem sobie... :D ale w koncu wyuczlem sie sam wszystkie i zdalem :)

Post Wysłano: 07 paź 2010, 10:50

Użytkownik

Użytkownik

Ja bym na twoim miejscu wykupił sobie ze dwie godzinki w innej szkole i wtedy ocenił, bo co jeśli i tam ci nie będzie szło :?: Znowu się przepiszesz do innej szkoły :roll:

Post Wysłano: 07 paź 2010, 18:08

Skrzynia z przebitką to może i nie jest nic trudnego ale jednak wymaga wyrobienia sobie pewnych odruchów. Zamiast skupiać się na jeździe, będzie się skupiał na zmianie biegów. Rób jak chcesz ale nie zdziw się potem jak oblejesz przez głupotę niedopracowaną podczas szkolenia. Płacisz, wymagasz. Przynajmniej ja tak robie.

Post Wysłano: 07 paź 2010, 18:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
dodam ze mnie intsruktor na CE tez zlewal twierdzil ze mam caly czas cwiczyc i cwiczyc az w koncu sie naucze, oczywiscie mowa o placu, a on sobie stal i gadal z ochrona osrodka albo czytal gazete na swiezym powietrzu a ja jezdzilem sobie... :D ale w koncu wyuczlem sie sam wszystkie i zdalem :)
Nie ma się czym chwalić, chyba że tylko tym, że masz za dużo pieniędzy ;-)

Przyzwalacie na to, że instruktor jest "away", pomimo, ze płacicie za to cięzkie pieniądze, to nie mówcie potem, że jak to on się ma dobrze, jak leci w kulki, jak Cie wy.....ali i jakie te kursy w Polsce nie są.

Zawsze będą tacy, którzy nie powiedzą NIE i będą płacić za nic, toteż takie szkoły nigdy nie znikną.

Cytuj:
Płacisz, wymagasz. Przynajmniej ja tak robie.

Post Wysłano: 07 paź 2010, 18:43

Użytkownik

Użytkownik

tylko ze dzwonilem do szczecina i tam nikt sie nie umowi zemna na 4 godziny jazdy ja jestem przyjezdny do sczecina mam 80 km a tam maja TGL

Post Wysłano: 12 paź 2010, 20:26

Użytkownik

Użytkownik

Ja też jestem w trakcie kursu. Jeżdżę MANem F90 a na egzaminie będzie TGL, są o ponad metr dłuższe. Ale technika jazdy ta sama tylko na łuku ciaśniej trzeba bliżej prawej linii się trzymać. Zdaje w Koszalinie. :]

Post Wysłano: 12 paź 2010, 21:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja też jestem w trakcie kursu. Jeżdżę MANem F90 a na egzaminie będzie TGL, są o ponad metr dłuższe. Ale technika jazdy ta sama tylko na łuku ciaśniej trzeba bliżej prawej linii się trzymać. Zdaje w Koszalinie. :]
ja identycznie, jeżdżę F90, a bd zdawał TGL-em. Tylko mam o tyle lepiej, że miasto w którym będę zdawał, Siedlce, jest ode mnie oddalone o 100 km, więc nie opłaca nam się gonić manika, lecimy osobówką i tam wypożyczamy TGL-a i poznajemy mieścine :wink:

Pozdro dla wszystkich kursantów :D

Post Wysłano: 12 paź 2010, 21:52

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7828199

U fedeńczaka jak sobie nie wykupisz jazd na tglu (100zł godzina) to z całego kursu dostaniesz maks 4H na nim, nic specjalnego 8 biegów w mieście do 8 nie dojdziesz, sprzęgło twarde bo na tzw cięgnie, jeżeli sobie dobrze radzisz to się nie przejmuj chyba że nie byłeś uczony metodą kręcenia jak zobaczysz dany słupek, (wyjątkowo skorzystałem i działa). Spróbuj w tym point drive czy coś tam może u nich łatwiej się dostać na tgla. Jeżeli się nie zdecydujesz to możesz mieć problem jedynie z równoległym.
I pamiętaj o wyjeździe na komuny paryskiej z golisza jest dosyć ciasno solówka przejdzie, zestawem zamykasz oczy hamujesz prawie do zera i prowadzisz auto w swoim pasie przyczepa po krawężniku bez paniki bo inaczej się nie da.

Strona 1 z 1 [ Posty: 17 ]