Witam. Teraz przyszła kolej na firmę Noteboom. Chyba w zeszłym roku Herpa wypuściła pierwsze modele z produktem wzorowanym na naczepach firmy Noteboom (holenderska firma produkująca specjalistyczne naczepy, przyczepy, min do przewożenia nadgabarytów, konkurent Goldhofera).
Prezentowane naczepy to modele naczep rozsuwanych - do przewożenia długich ładunków. Oferta Herpy już jest bardzo szeroka - tu zaprezentuje tylko 5 modeli.
M-B Actros w barwach firmy "Breuer & Wasel" (naczepa 3-osiowa)
MAN TGA w barwach firmy "Colonia" (naczepa 3-osiowa)
MAN TGA w barwach firmowych "Noteboom'a" (naczepa 4-osiowa)
Scania R w barwach firmy "Carsten Hansen" (naczepa 3-osiowa, model limitowany)
Scania T w barwach firmowych "Noteboom'a" (naczepa 3-osiowa)
I na koniec cała piatka na wspólnych fotkach
Wszystkie naczepy są rozsuwane (na kilku zdjeciach widać je rozsunięte), osie w naczepie są skrętne i z blizniaczymi kołami.
Badzo ładna podkolekcja w Twoich zbiorach. Dla mnie podoba się Scania w barwach Carsten Hansen. Szkoda że Herpa z uporem godnym lepszej sprawy łączy naczepy Noteboom przeważnie z Manem lub Mercedesem co skutecznie odstrasza mnie od ich zakupu. Gdyby ta Scania była w normmalnej ofercie napewno bym ją zakupił.
Faktycznie modele są wspaniałe. I tu też pochwalę rzadko spotykaną Scanie T z kabinką Topline. Podobnie jak petrzask wolałbym jakiegoś szweda przy takiej naczepie, bo faktycznie gabarytów z MB czy MAN-em jest sporo a z innymi markami niekoniecznie...
Moim zdaniem ciągniki sprzęgnięte z Nooteboom'ami to najciekawsze modele gabarytów od Herpy. Podobnie jak przedmówcy ubolewam nad tym, że większość tych zestawów to Many i Mercedesy - przydałyby się również jakieś FH lub Scanie... Tym bardziej gratuluję posiadania w kolekcji bardzo ciekawej "czwórki" w barwach firmy Carsten Hansen.
Podobnie jak przedmówcy ubolewam nad tym, że większość tych zestawów to Many i Mercedesy - przydałyby się również jakieś FH lub Scanie... Tym bardziej gratuluję posiadania w kolekcji bardzo ciekawej "czwórki" w barwach firmy Carsten Hansen.
Co do polityki Herpy - zwazajac, ze to firma niemiecka nie ma sie co dziwic, ze w ich produkcji przewazaja trucki spod gwiazdy i psa (chyba to ma na znaczku Man ). Tez bym ogladal z checia inne produkty - no coz - jest jak jest. Za to jedna z zalet Herpy jest to, ze mozna dostac ichnie zestawy jak czesci i zlozyc sobie trucka jakiego chcemy. W swojej ofercie maja rozne kabiny, podwozia - wiec jest w czym wybierac. I na szczescie pasuje to z czesciami prod Kibri - a tu wybor jest tez duzy. Niestety - jest male ale - dostepnosc tego rodzaju modeli w naszym pieknym kraju jest ograniczona. Zostaje priv import z Niemiec. Na szczescie koszty przesylki spadaja w dol, i-net coraz bardziej jest bogaty w taka oferte.
I na koniec - dla "znudzonych" ( dla mnie tez) M-B i Manami, zestaw, ktory juz sie kiedys pojawil na forum - zestaw nadgabarytow ze smiglami do elektrowni wiatrowej. Volvo, Daf no i M-B . No coz - cena tylko jak na razie nie atrakcyjna - 99 Euro. Moze kiedys bedzie mnie na niego stac ....
Nie jestem pewien, ale to mi bardziej na wilka pasuje. Chyba, że pies wilczór
Hmmmm - teraz sprawdzilem co to za zwierz .... Wyglada mi to na lwa, a wzial sie on ze znaczka firmowego firmy Bussing - firma przejeta w 1971 przez Mana. Man zostawil sobie tego zwierzaka jako logo ....
Bardzo spodobała mi się Scania R w barwach firmy "Carsten Hansen" (naczepa 3-osiowa, model limitowany) tylko zrobiłeś mały błąd w opisie bo to nie jest Scania z typu " R " tylko " L "
Mi osobiście najbardziej podobają się modele Breuer & Wasel, Carsten Hansen i Colonia. Rozciągane naczepy Notebooma to najbardziej dopracowany produkt jaki opuścił fabrykę Herpy. Było bu miło gdyby Herpa przykładała się tak do kazdego typu naczepy bo niektóre konstrukcje są niedopracowane.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 24 gości