Kilka dni temu rozmawiałem na temat szkoleń z urzędnikiem Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Katowicach. Zazwyczaj są to szkolenia z programu, który nosi nazwę Europejskiego Funduszu Społecznego. Niestety, w chwili obecnej nabór do wszystkich programów już dawno został zakończony. Wyjątkiem są szkolenia dla osób, których firmy są w stanie upadłości/likwidacji, czy pracowników sektora ciężkiego podlegających procesom restrukturyzacji (m.in. hutnicy, górnicy).
W lipcu 2006 Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach ogłosił nabór w ramach EFS. Wnioski o udział w szkoleniach złożyło około 1500 osób, z czego zakwalifikowanych mogło zostać max 500 osób. Sporo wniosków odpadło już na starcie gdyż były niekompletne lub nieprawidłowo wypełnione. O udziale w projekcie decydowała kolejność zgłoszeń. Uczestnicy projektu mieli m.in. okazję brać udział w szkoleniu na kat. C, C+E, D (finansowane były również badania lekarskie oraz egzamin państwowy) czy kursie dokształcającym z zakresu przewozu rzeczy. Wszelkie informacje można znaleźć na stronie:
http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 9749480862
We wtorek, przy okazji egzaminu kat. C (zdanego
), rozmawiałem na temat tego projektu z jego koordynatorem. Pomimo, że tak jak już wspomniałem nabór został dawno zakończony - udzielił mi on wielu wyczerpujących i przydatnych informacji o programach EFS. Aż dziw bierze, że miałem styczność, jakby nie patrzeć, z urzędnikiem państwowym.
Cytuj:
Druga sprawa - gdzie zrobie w woj. slaskim kurs na przewoz rzeczy? Szukalem troszke i niestety tylko natrafialem na kursy ADR...
Kurs dokształcający w woj. śląskim przeprowadzają oddziały terenowe WORD w Katowicach. Kursy są organizowane na bieżąco, przynajmniej dwa razy w miesiącu. Po szczegóły odsyłam znowu na ich stronę
.