Silnik D28 .Tuleje wymieniłem 4. Dwie pozostałe nie wymieniałem. W poniedziałek odbieram wtryski od pompiarza i odpalam maszyne.
[ Dodano: Pon, 26.03.2007, 18:19 ]
Zgodnie z planem Man odpalony. Najpierw błękitny/białawy żrący dym przy odapleniu. Ciśnienie na wskaźniku od razu na exa 5 Atm na wolnych obrotach po godzinie spadło do 4 Atm. Dymi po godzinie na wolnych obr.stanowczo mniej. Dodam gaz ciśnienie rośnie na max 5Atm, zaczyna zrowu dymić żrące wstrętne błękitno-białe spaliny,jak zejde na wolnie obroty nie dymi. Odkręcam korek zbior.wyrównawczego wody, nic nie dmuch jest ok, zdejmuje korek wlewu oleju troszeczke dmucha, nie pluje olejem.
Coś zauważyłem, że na 1 dziurze uszczelka korektor wydechow/głowiczka poci mi się olejem. Man pochodził na wolnych obrotach około 1 h, temp.osiągnął około 40 stp.
Pytam jak długo mam go docierać i co może być przyczyną: dymienia/czy to ustanie/ i pocenia się uszczelki pod korektorem wydechowym na 1 dziurze. Nadmieniam wszyskie uszczelki założyliśmy nowe.
[ Dodano: Sob, 31.03.2007, 9:07 ]
Dziś dokonałem pomiaru ciśnienia spręzania oto wartosci:
1dziura: 26 2: 24 3: 29 4: 29 5: 27 6: 31 W związku z tym mam pytanko
jakie wnioski z tych pomiarów można wyciągnąc i jakie wartości powinny być? Nadmieniam że dalej mi kopci na biało/niebiesko cały czas.
[ Dodano: Pon, 16.04.2007, 11:03 ]
Diabli mnie wezną z tą skorupą. Wysłaliśmy to auto do Bosch servis na sprawdzenie zapłonu i komputera EDC. Wymienili wtrysk sterujący (pierwszy z kablami) bo podobno ten który był miał spaloną cewkę. Efekt ich pracy mizerny.Owszem ciutkę mniej dymi ale za to z rury wydechowej jak przygazuje się, mam dalej dym ale teraz w kolorze błękitno czarnym .
Poradzcie co robić, bo już brakuje mi koncepcji.
[ Dodano: Pią, 07.09.2007, 8:58 ]
Już usterka usunięta ,był elektryk i jakiś kabel od sterowania edc był urwany,twierdzi że często się zdarza w starszych modelach, gniją przewody elektryczne te w rurkach plastikowych gdyż zbiera się w nich woda.Doradził mi jeszcze żeby naciąć je trochę na załamaniach żeby woda odpływała. Autko narazie chula.