witam;
mam taki mly problem z manem a dokladnie przy kupnie zauwazylem ze przy
wentylatorz a dokladnie przy radiatorze jest zaworek powietrza ale przewod powietrza ktory do niegi dochodzi nie jest podłaczony,dlatego wentylator jest sprzenzony razem z obrotami silnika, po podlaczeniu slychac ze powietrze "syczy" z tego zaworka. I teraz mam pytanie co moze byc uszkodzone czy ten zaworek czy moze zawor ktory pod wplywem tem otwiera i puszcza powietrze czy moze cos innego,a i czy to ze wentylator jest sprzenzony caly czas z obrotami silnika to czy? to moze miec wpływ na spalanie ??? bo 2 takie same many 403 a spalanie inne,?? prosze o jakies wskazowki moze jakies trony gdzie znajde zasady działania układu chłodzenia,
dzieki wielkie za jakiekolwiek porady...
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Jeśli możesz przy wyłączonym silniku obracać wentylatorem to on nie jest na stałe załonczony. Przy pracującym silniku wentylator obraca się od siły od środkowej napędzającej go koła pasowego w samym wentylatorze jest sprzęgło wiskotyczne działające na podobnej zasadzie co zwykły termostat jeśli obudowa wentylatora nagrzeje się do określonej temperatury sprzęgło załonczy na stałe wentylator z kołem pasowym w tym momencie powinneś usłyszeć jak wyje wentylator
moge obracac przy wyłaczonym silniku ale przy właczonym nie moge utrzymac wentylatora a w innym manie jak patrzyłem wystarczy przyczymac sie nie obraca,a tu obroty sa takie same od razu co i w silniku,,,,
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość