POLSKA
POLOGNE
POLAND
POLEN
Dotyczy pojazdów
Pojazdy i zespoły pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 12 ton, z wyłączeniem autobusów
Obszar
W całym kraju
Zakaz
W dzień poprzedzający dzień ustawowo wolny od pracy od godz. 18:00 do godz. 22:00;
W dni ustawowo wolne od pracy od godz. 07:00 do godz. 22:00;
Od pierwszego piątku po zakończeniu roku szkolnego do 31 sierpnia:
od godz. 18:00 do godz. 22:00 w piątek,
od godz. 07:00 do godz. 14:00 w sobotę,
od godz. 07:00 do godz. 22:00 w niedzielę.
OGRANICZENIA OKRESOWE
Dotyczy pojazdów
Pojazdy i zespoły pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 12 ton, z wyłączeniem autobusów
Zakaz
od godz. 11:00 do godz. 22:00
Uwagi
Takie czasowe zakazy mogą być wprowadzane w całym kraju lub lokalnie podczas okresów wysokiej temperatury, która powodować może uszkodzenie nawierzchni dróg. Dokładne daty rozpoczęcia i zakońiczenia ograniczeń w ruchu ogłaszane są w mediach z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem. Szczegółowe informacje można uzyskać kontaktując się z Generalnym Dyrektorem Dróg Krajowych i Autostrad w Warszawie.
Wyjątki
- pojazdy należące do sił zbrojnych, policji, straży pożarnej, Straży Granicznej, służby cywilnej;
- pojazdy ratunkowe wykorzystywane w przpadku klęsk żywiołowych;
- pojazdy biorące udział w akcjach ratowniczych;
- pojazdy pracujące na potrzeby budowy dróg i mostów oraz ich utrzymania;
- wolnobieżne używane do prac rolnych i ciągników rolniczych;
- pojazdy przewożące artykuły szybko psujące się i środki spożywcze;*
- pojazdy przeznaczone do przewozu żywych zwierząt;
- pojazdy pracujące na potrzeby skupu mleka, zbóż lub zwierząt;
- pojazdy pracujące na potrzeby bezpośredniego zaopatrzenia statków morskich w paliwo, materiały olejowe, olej smarowy, części zamienne oraz wodę pitną;
- pojazdy przewożące sprzęt transmisyjny stacji radiowych i telewizyjnych;
- pojazdy przewożące prasę;
- pojazdy przewożące ładunki pocztowe;
- pojazdy uczestniczące w akcjach humanitarnych;
- pojazdy przewożące w związku z organizacją imprez masowych sprzęt dla ich obsługi;
- puste pojazdy po rozładunku artykułów szybko psujących się oraz skierowanych po załadunek takich towarów;
- pojazdy, które wjechały do Polski poza terminami lub godzinami obowiązywania zakazów lub ograniczeń, w odległości 25 km od miejsca przekroczenia granicy oraz pojazdy oczekujące na granicy na wyjazd z terytorium Polski;
- pojazdy przeznaczone do przewozu betonu;
- pojazdy przeznaczone do przewozu odpadów komunalnych;
- przewożących towary z wyładunku wagonów ze stacji kolejowych, w promieniu 50 km od stacji kolejowej;
- pojazdy przewożące materiały niebezpieczne objęte specjalnymi przepisami, w ilościach dla których wymagane jest oznakowanie pojazdu tablicami ostrzegawczymi koloru pomarańczowego;
- pojazdy wykonujące czynności dowozowo-odwozowe na odcinku między miejscem nadania albo przeznaczenia a najbliższym lądowym terminalem transportu kombinowanego lub w promieniu 150 km od terminalu morskiego;
- pojazdy powracające z zagranicy, pod warunkiem posiadania przez kierowcę ważnej rocznej lub półrocznej opłaty za przejazd po drogach krajowych, wykorzystywane w międzynarodowym transporcie drogowym;
- pojazdy pracujące w związku z niezbędnym utrzymaniem ciągłości cyklu produkcyjnego, w odległości do 50 km od siedziby przedsiębiorstwa, pracującego w cyklu ciągłym;
- przejazdów na pusto w okresie ograniczeń temperaturowych;
Artykuły szybko psujące się i środki spożywcze
1. Mięso i podroby jadalne.
2. Ryby i skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne.
3. Produkty mleczarskie, w szczególności: jogurty, kefiry, śmietana, mleko spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, masło. lody.
4. Jaja ptasie i masy jajeczne.
5. Kwiaty cięte i doniczkowe.
6. Warzywa i grzyby świeże i mrożone.
7. Owoce świeże i mrożone.
8. Zboża i surowce rolne służące do produkcji żywności, pasz i tłuszczów roślinnych.
9. Produkty przemysłu młynarskiego, w szczególności: mąki, kasze, grysiki i granulki zbożowe.
10. Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.
11. Przetwory spożywcze, w szczególności z mięsa, drobiu, ryb oraz z warzyw i owoców.
12. Cukry i wyroby cukiernicze.
13. Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka w proszku oraz pieczywo cukiernicze.
14. Napoje bezalkoholowe.
15. Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego, gotowe pasze dla zwierząt.
16. Buraki cukrowe.
17. Ziemniaki.
18. Drożdże piekarskie prasowane i w formie mleczka drożdżowego.
19. Podłoże uprawowe pieczarek.
Dni ustawowo wolne od pracy 2005
1 stycznia
27 marca
28 marca
1 maja
3 maja
15 maja
26 maja
15 sierpnia
1 listopada
11 listopada
25 grudnia
26 grudnia
Nowy Rok
Niedziela Wielkiej Nocy
Poniedziałek Wielkiej Nocy
Święto Pracy
Święto Państwowe
Zielone Świątki
Boże Ciało
Wniebowzięcie
Dzień Wszystkich Świętych
Święto Państwowe
Boże Narodzenie
Drugi Dzień Bożego Narodzenia
Źródło: ZMPD, Grudzień 2004.