Cytuj:
Witam wszystkich.
Jeździłem w zaopatrzeniu na solówkach, a od paru lat pracuję w komunikacji miejskie-jeżdżę przegubowcami (Ikarus, Man). Zarobki marne, nie przekraczają 1800zł. netto.
Mam pytanie.
Czy z takim doświadczeniem i w wieku 50lat mam szansę otrzymania pracy na TIR-ach za większą kasę?
U nas przyjmujemy do 56. roku życia, ale z doświadczeniem. Nie na solówkach czy autobusach, ale z doświadczeniem w ciągniku z naczepą. Przecież nikt Cię nie puści w trasę, jeśli tyle czasu nie jeździłeś takim zestawem. Szkoła Kierowców przygotowuje, ale głównie ćwiczy się manewry i nasze zasady serwisowania. Po niej jedni - ci z doświadczeniem - ruszają w trasę sami lub robią ze 2 kursy w podwójnej obsadzie (jeśli np. jeździli w krajówce, a chcą w międzynarodówce, albo jeździli po określonych trasach tylko, a u nas nie ma podziału na Wschód i Zachód), a ci bez doświadczenia zaczynają couching, który trwa od miesiąca do trzech, w zależności od postępów.
Bez doświadczenia przyjmujemy, ale tylko na staż i dopiero po stażu, przynajmniej miesięcznym, można jeździć normalnie. Ostatnio 3 chłopaków skończyło staż i właśnie każdy robi swoją pierwszą trasę samodzielnie
Ale przeżywają!
Nie wiem. Jeśli chcesz, możesz do nas się udać. Zostaniesz przetestowany (manewry, podjazd pod rampę itd.). Jeżeli do tego czasu poćwiczysz i wszystko będzie ok technicznie, wtedy możesz zostać przyjęty do międzynarodówki, ale przynajmniej 2 kursy zrobisz w podwójnej obsadzie.