Witam serdecznie!
Czy ktoś wie może jakie uprawnienia potrzebne są do prowadzenia busa
17+1?
Dawniej istniała kategoria D1, ale teraz nic na ten temat nie słychać.
Czy wystarczy kat B i pzwolenie na przewóz osób, lub może trzeba inwestować w kat D (mjąc kat C można przewozić 17 osób)?
Serdecznie proszę o odpowiedzi gdyż nie jestem zorientowany w tym temacie a bardzo mnie to interesuje.
Pozdrawiam!
Tylko kat.D uprawnia do kierowania takim busem (to już jest autobus wg.przepisów) i kurs przewozu osób. W kat.D1 itp. wynalazki nie opłaca się inwestować. Zrób sobie D (nie musisz mieć C) i możesz potem prowadzić wszystkie autobusy bez ograniczeń.
GG: 0
Samochód: magnum 480
Jeszcze uzupełnię kolegę kraz'a.
Kat B lub C-przewóz do 9 osób
Kat D-powyżej 9 osób(auto z tylko tachografem)
Musisz jeszcze zrobić szkolenie na przewóz osób, a prawko na ciężarowe na nic się tu nie zda.
_________________ "spokojnego nie znam dnia, na dżdżo spalam pety dwa i herbaty tak jak trza nie posłodze
po asfalcie, czy przez piach, gładko, czy po kocich łbach, taki mi się trafił fach-życie w drodze"
W.Młynarski "Absolutnie"
W gwoli ścisłości:
każdy pojazd przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą to autobus, zgodnie z definicją zawartą w Kodeksie Drogowym. W tym przypadku dokumentem potwierdzającym uprawnienie do kierowania takowym pojazdem jest prawo jazdy kat. D1/D.
Reasumując: posiadając kategorię BC prawa jazdy - możesz przewozić maksymalnie 9 osób (łącznie ze sobą-czyli kierowcą).
Jeszcze uzupełnię kolegę kraz'a.
Kat B lub C-przewóz do 9 osób
Kat D-powyżej 9 osób(auto z tylko tachografem)
Musisz jeszcze zrobić szkolenie na przewóz osób, a prawko na ciężarowe na nic się tu nie zda.
Witam
A po co ten tachograf???? Auto tylko z tachografem???
Coś się zmieniło, że tak musi być?
Pozdrawiam
DraKoN
GG: 0
Samochód: magnum 480
Nie wiem czy się zmieniło, ale autobus chyba powinien mieć tacho
_________________ "spokojnego nie znam dnia, na dżdżo spalam pety dwa i herbaty tak jak trza nie posłodze
po asfalcie, czy przez piach, gładko, czy po kocich łbach, taki mi się trafił fach-życie w drodze"
W.Młynarski "Absolutnie"
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości