Strona 33 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 131 32 33 34 3549 Następna
Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 03 maja 2007, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Alkomaty oni mają, ale taki test ma sens...
dzieki za odpisanie :-)
czekamy na foto z NY
pozdrawiam... 8)

[ Dodano: Czw, 03.05.2007, 12:31 ]
hiob czy to stacja paliwowa ze starej drogi 66,słyszałem ze po zamknięciu jej odcinków prowadzących tak jak dawniej przez miasta ,i po wybudowaniu autostrad omijających je,całe miasta zbankrutowały i "wymarły"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 01ea9.html
a ten koleś w PETE widocznie sie zainteresował twoim Volvo(może jakiś Polak??) :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... d33d3.html

[ Dodano: Czw, 03.05.2007, 19:22 ]
hiob,co ci się stało z kamerą na trucku :? :?:

Tytuł:
Post Wysłano: 03 maja 2007, 21:02

Użytkownik

Użytkownik

Piękne zdjęcia wogule w Stanach jest exstra.Hiob jeśli byś miał jeszcze jakieś zdjęcia z maszynami rolniczymi i budowlanymi to mógłbyś mi przesłać ???.Byłbym wdzięczny

Tytuł:
Post Wysłano: 03 maja 2007, 21:32

Użytkownik

Użytkownik

hiob ile dni temu byłeś w Oklahomie??
od dwóch dni płonie tam rafineria,widziałeś może to :
http://www.tvn24.pl/2045137,12691,0,0,1,wideo.html
http://www.tvn24.pl/2045122,12691,0,3,1,wideo.html
pozdrawiam 8) 8)

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 1:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1019688
Samochód: BMW M3 E90; Volvo VN780

Cytuj:
... jak jest z zaladunkami. Wszystko robi magazynier , Ty potem mocujesz. Czy czasem tez pomagasz np. krotkim paleciakiem? a propo's jak taki paleciak zwie sie po angielsku jak mozesz podpowiedziec bo nie znalazlem w slowniku techn.
Załadunek to najczęściej sprawa firmy, w której się ładuję. Czasem muszę tylko liczyć paki, ale i to nie zawsze. Z rozładunkami za to bywa różnie. Wiele magazynów wymaga od kierowcy rozładunku, choć wtedy zazwyczaj są "ładowacze do wynajęcia" i najczęściej broker, który dał mi ładunek, zwraca koszty rozładowania naczepy.

Wózek widłowy to "forklift", choć w niektórych regionach USA, jak Detroit, czy Nowy Jork, częściej się słyszy „Hi-Lo”. Ręczny wózek do przewozu palet to najczęściej „pallet jack”.

Cytuj:
Z tego co wiem w USA są nawet salony gdzie można sobie kupić takie właśnie pojazdy tylko że są już odnowione w super stanie a cena sięga kilkudziesięciu tysięcy dolarów. Nie widujesz może czasami takich salonów przy autostradach?

Jak widzę coś ciekawego, to pstrykam i zamieszczam tutaj. Jak więc coś zobaczę, na pewno tu będzie.

Cytuj:
hiob czy to stacja paliwowa ze starej drogi 66,słyszałem ze po zamknięciu jej odcinków prowadzących tak jak dawniej przez miasta ,i po wybudowaniu autostrad omijających je,całe miasta zbankrutowały i "wymarły"

To normalna kolej rzeczy. Tak się dzieje, gdy likwidują bazy wojskowe, budują nowe drogi, albo gdy zamykają fabryki. Ludzie się wyprowadzają. Czasem inni przychodzą na ich miejsce i teraz przy starej szosie 66 zaczyna się odradzać turystyka. W USA ludzie podobno średnio mieszkają po 7 lat w jednym miejscu. Nie zawsze to zmiana miasta, czasem zmiana domu na większy, ale i tak to bardzo mobilny, ruchliwy naród. Jedzie się tam, gdzie jest praca. Normalne zjawisko.

Cytuj:
a ten koleś w PETE widocznie sie zainteresował twoim Volvo(może jakiś Polak??)

Nie sądzę. On po prostu patrzy w lusterko swojego trucka, żeby zobaczyć kiedy zbiornik paliwa będzie naprzeciw dystrybutora.

Cytuj:
hiob,co ci się stało z kamerą na trucku :? :?:

Co z kamerką na trucku? A co ma być? O co pytasz? Jak jadę koło ósmej wieczór polskiego czasu, to zazwyczaj jest włączona na godzinkę lub dwie, a w opisie gg informuję, gdzie jestem. Ale jak jestem w domu, czy na parkingu, czy w terenie, gdzie nie mam netu, to i kamerki nie ma.

Cytuj:
Piękne zdjęcia w ogóle w Stanach jest exstra.Hiob jeśli byś miał jeszcze jakieś zdjęcia z maszynami rolniczymi i budowlanymi to mógłbyś mi przesłać ???.Byłbym wdzięczny
Jak coś ciekawego widzę, pstrykam.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

KAMERA NA MOIM TRUCKU i INTERAKTYWNA MAPA z GPS-em: truck27.com

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 1:46

Użytkownik

Użytkownik

Hiob
chyba chodziło o to, że czasami obraz z kamerki jest tak jakby ''przeswietlony'' ale ja sądze ze to wina słońca..

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 2:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Hiob
chyba chodziło o to, że czasami obraz z kamerki jest tak jakby ''przeswietlony'' ale ja sądze ze to wina słońca..
Aha, rozumiem. Tak, to problem, gdy jest jasny asfalt, lub droga betonowa i słoneczny dzień. To prosta kamerka i ma dość ograniczony zasięg regulacji, więc jak jest zbyt dużo światła, cały obraz jest prześwietlony.

Wracamy do zdjęć. Koło tego Plumoutha stał fajny Jeep Wrangler, model 1998. Cena $ 7000.- Rzeki w stanie Nowy Jork są pełne wody. Nie tak, jak w Arizonie. :D Wyprzedza mnie interesujący Peterbilt. Pstryknąłem kilka fotek, potem dopadłem go jeszcze, jak zjechał tankować. Jego zdjęcia są już w innym temacie, ale je tu powtórzę, bo ten wątek to jest mój „okręt flagowy”. ;) Wyprzedził mnie też ciekawy samochodzik, Lotus Exige. Fajna zabaweczka i nieczęsto spotykana, ale co parę miesięcy się trafia na drodze.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ograniczenia szybkości w miejscach, gdzie są roboty na drodze są znacznie skuteczniejsze, gdy jest taki „komitet powitany”. Od razu każdy zaczyna kontrolować prędkościomierz :D. Kawałek dalej zobaczyłem, że ten Peterbilt zjechał na stację benzynową, więc pojechałem za nim i pstryknąłem trochę fotek. Nawet wlazłem mu do środka, ale nie mogłem wiele fotografować, bo miał nie pościelone łóżko itd. i prosił mnie o dyskrecję. Ale widać na jednym zdjęciu kuchenkę, na drugim szafki, a nawet kominek.

Ale jak się potem zacząłem zastanawiać nad celowością takiego domku, to nijak się nie mogę doszukać w tym sensu. Nawet nie dlatego, że mam coś przeciwko godnemu życiu kierowcy. Ale ten sleeper nie jest wcale aż tak wiele lepszy od mojego. Jasne, że nie mam łazienki, ale łazienka, którą on ma jest marniutka. Jedna kabina, bardzo wąska, z prysznicem u góry i kibelkiem na dole. Sam kierowca mi powiedział, że poza sporadycznymi przypadkami i tak korzysta z dużych, wygodnych łazienek w truckstopach. Nie mam też kominka, ale już stolik mam tak samo rozwiązany jak on: Trzeba złożyć łóżko, żeby rozłożyć stolik. Do tego ja mam drugie, gorne łóżko, a on tylko jedno. Mam też mikrofalówkę i piecyk elektryczny, mniejsze niż u niego, ale tak samo przygrzeją mi obiad. I mam ze dwa, czy trzy metry podłogi mniej i mniej szafek, ale to niewielka strata, biorąc pod uwagę fakt, że moje auto jest o 100 000 dolarów tańsze. A za taką sumę można kupić „normalny”, spory domek.

Te zdjęcia, jak wspominałem, są już w innym temacie, ale nie zaszkodzi ich tu powtórzyć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to dla odmiany najmniejszy „legalny” sleeper. Przepisy mówią, że kierowca nie może zaznaczyć w karcie drogowej, że spał w samochodzie, jak nie ma łóżka o szerokości co najmniej 60 cm. Jeżeli jakaś firma ma głównie krótkie trasy, tak, że kierowca wraca co nic, ale od czasu do czasu coś wypadnie, to taka „półsypialnia” rozwiązuje problem legalnej przerwy, bez potrzeby pójścia do hotelu. A to już pobudka w New Jersey. Słoneczko zaczyna wyłazić, choć na wschodzie jeszcze zachmurzone. Wyjeżdżając z tego parkingu zobaczyłem odpoczywającego rodaka w Peterbilcie 387 z kontenerem. Nie tylko samochody osobowe mają przyciemniane szyby, ale sporo wywrotek w New Jersey zauważyłem z przyciemnianymi bocznymi szybami. Niektóre całkiem ciemne.

A to już wjazd na płatną drogę, New Jersey Turnpike. A obok inny ciekawy truck. Popularne rozwiązanie w okolicach Nowego Jorku, gdzie jest tak ciasno, jak w Europie każdy centymetr auta się liczy. Ten ma wąską kabinę i przedłużoną ładownię tak, ze długie stalowe pręty mogą być ładowane przez całą długość samochodu. Już widać panoramę Nowego Jorku. Przejazd koło lotniska w Newarku, gdzie od lat latają nasze, polskie samoloty. Dziś jednak żadnego nie zauważyłem. ;) Lądował tylko jakiś Continental. I już Nowy Jork. „NYPD” to skrót od „New York Police Department”. Przy okazji niedano mnie ktoś prosił o zdjęcie Cadillaca Escalade, a więc i ten się załapał. ;) Verrazano-Narrows Bridge, most między dzielnicami Staten Island i Brooklyn w Nowym Jorku. A dalej, z autostrady BQE można zauważyć, jak się uważnie wpatruje, Statuę Wolności.

I to na dziś tyle. Będzie więcej zdjęć z NY, ale ja już powrotem w Ohio. Ja zawsze wyprzedzam zdjęcia o parę dni. Rozładowałem się już i czekam do jutra na ładunek do Matthews, w Północnej Karolinie. Proszek do prania do magazynów sklepów „Family Dollar Stores”, które są w moim rodzinnym miasteczku. Najwyższy czas przypomnieć się choć na parę dni rodzince, żeby nie zapomnieli, że mają tatę i męża. Nie wszystko można załatwić przez telefon, bez uścisków, pocałunków i bezpośredniego kontaktu nie ma rodziny.
:D :) :P

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 10:39

Użytkownik

Użytkownik

Jak zawsze trasa bardzo ciekawa!! :mrgreen: Ale drugą rzeczą która mnie cieszy to powrót hioba do domu, ponieważ w domu będzie mógł przesłać filmy : :mrgreen: :P

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 10:51

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Co z kamerką na trucku? A co ma być? O co pytasz?
Cytuj:
Hiob
Cytuj:
Aha, rozumiem. Tak, to problem, gdy jest jasny asfalt, lub droga betonowa i słoneczny dzień. To prosta kamerka i ma dość ograniczony zasięg regulacji, więc jak jest zbyt dużo światła, cały obraz jest prześwietlony.
no dokładnie ,ot jest chyba to o co pytałem. 8) spoko.bo ja myslalem ze sie moze zepsuła albo coś, że taki obraz kiepski.ja wiem ze masz w opisie na gg gdzie jesteś ,bo widze :!: :D i to ze jest "czynna"okolo 20 przez godzine dwie to tez wiem :D 8) 8)
pozdrawiam...

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 11:35

Zdjecie tego Hamera jest cudne 8) sam posiadam w domu 5 modeli Hamera.Ten samochod mi sie wyjatkowo podoba pojezdzil bym sobie nim! :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 12:42

Użytkownik

Użytkownik

Jak dla mnie to strasznie ciasny i ponury ten NY.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 12:51

Użytkownik

Użytkownik

Witam wszystkich bardzo serdecznie :D To jest mój pierwszy post na tym forum więc jeśli będzie nie na temat to przepraszam. Chciałem po prostu podziękować i pogratulować Hiobowi świetnego tematu. Dopiero parę dni temu trafiłem na to forum i nie mogłem się oderwać od kompa dopóki nie przeczytałem całego tematu. Piękne krajobrazy i ten amerykański klimat, super robota! Czekam na następne fotki. Keep on truckin' Hiob!

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 15:13

Użytkownik

Użytkownik

Hiob. Super relacja i fotki jak zawsze. Ten Pete od Mayflower tez niczego sobie ale z mniejszym sleeperem wygladalby lepiej a i wszystkie potrzebne rzeczy by zmiescil podejrzewam. Wiecej funkcjonalnosci, a za taki sleeper pewnie tez placi zwiekszonym zuzyciem paliwa.
Czy Mayflower to tez jedna z tych firm przeprowadzkowych ?
Pozdrowienia dla calej rodziny.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 18:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...drugą rzeczą która mnie cieszy to powrót hioba do domu, ponieważ w domu będzie mógł przesłać filmy : :mrgreen: :P
Hmmm... Zobaczymy jak z tym będzie. Niewiele nakręciłem filmów, poza tym będę chyba w domu dość krótko. Ale jak nie zapomnę, jakiś jeden, czy dwa filmiki wrzucę na google.
Cytuj:
Zdjecie tego Hamera jest cudne 8) sam posiadam w domu 5 modeli Hamera.Ten samochod mi sie wyjatkowo podoba pojezdzil bym sobie nim! :wink:

Hummery zawsze fotografuję, jak widzę. Później może będzie jeszcze zdjęcie H1, chyba z demobilu, bo to dwuosobowy pick/up. Ale zdjęcie niezbyt wyraźne, z sąsiedniego pasa autostrady i trochę ruszone. Od jakiegoś czasu obiecuję sobie iść do salonu sprzedaży Hummera w Charlotte i tam zrobić parę zdjęć. Może kiedyś znajdę czas, bo chyba warto. Jest tam kilkadziesiąt Hummerów wystawionych na sprzedaż.

Cytuj:

Ja nie lubię NY. Ludzie nieżyczliwi, korki, drogo, przejazd przez most kosztuje od 24 do 48 dolarów, ciasno, a do tego pogoda była ponura. ale są ludzie zakochani w tym mieście. Jedno jest pewne, nie można mówić o Ameryce jako o jednorodnej całości. Nowy Jork i Montana to dwa różne światy. Tak, jak Londyn się różni od małego miasteczka w Bułgarii, tak różnią się od siebie poszczególne tereny USA. Stany Zjednoczone to bardziej kontynent niż kraj, a poszczególne stany są jak państwa w Europie.

Cytuj:
...To jest mój pierwszy post na tym forum więc jeśli będzie nie na temat to przepraszam. Chciałem po prostu podziękować i pogratulować Hiobowi świetnego tematu. ...

Witam i gratuluję również. Gdyby to każdy pisał tak przejrzyście, z sensem i bez błędów ortograficznych jak Ty w swoim pierwszym poście! :D Zapraszam jak najczęściej.

Cytuj:
Czy Mayflower to tez jedna z tych firm przeprowadzkowych ?
Pozdrowienia dla calej rodziny.

Dzięki. Tak, Myflower to firma od przeprowadzek, ale także obsługują "Trade Shows", wystawy i targi, obsługę filmów, sztuk teatralnych w trasach objazdowych, koncertów itd.

A teraz powrót do fotoreportażu. Lincoln Town Car, zarówno w wersji rozciągniętej, jak i normalnej jest bardzo charakterystyczny dla krajobrazu Nowego Jorku. Tam wiele osób korzysta z limuzyn jak z taksówek. Żółte taksówki się łapie machając ręką, ale jak ktoś chce „radio taxi” to dzwoni po limuzynę. Taka rozciągnięta jest dużo droższa, ale zwykłe, czterodrzwiowe Town Cars są porównywalne w cenie z żółtymi taksówkami. Te ostatnie zresztą też się zmieniają. Jak przyjechałem do USA 25 lat temu, widać było jeszcze sporo Checkerów, wypieranych wtedy głównie przez Chevrolety Impala. Potem, gdy Impala i bliźniaczy model Caprice Classic zostały zamienione przez auto z napędem na przednie koła, NY został zdominowany przez taksówki Ford Crown Victoria. Teraz są one najpopularniejsze, ale coraz więcej widać minivanów, zwłaszcza marki Toyota. Nie znam statystyk, ale na drodze na lotnisko, gdzie widuje się wiele taksówek, widziałem chyba co najmniej tyle Toyot, co Fordów.

Zanim tam jednak dojedziemy, to najpierw Brooklyn. Pierwsze zdjęcia z autostrady BQE, Brooklyn-Queens Expressway. Po lewej widać panoramę downtown Manhattanu, dalej siedzibę centrali Świadków Jehowy, a nawet dwie, nowy kompleks i stary budynek z charakterystyczną „strażnicą” („Watchtower”). Zdjęcie starej siedziby ŚJ się troszkę rozmyło, ale już je zamieszczałem w tym wątku. Dalej „blokowiska” Brooklynu, domy w których mieszka więcej ludzi niż w niejednym małym miasteczku. Bardzo często są to najubożsi mieszkańcy, czynsz jest dofinansowany przez podatników, a same bloki niezbyt bezpieczne. Duża przestępczość, narkotyki itp. Z drugiej strony jest też wiele podobnych wielkich budynków z bardzo drogimi mieszkaniami, cieciem na dole itd. Wszystko zależy od lokalizacji. I niekończące się roboty na drogach i związane z tym niekończące się korki. I na koniec Freightliner Argosy, którego kierowca zdaje się łączyć miłość do Harleyów z miłością do Jezusa. Na ostatnim zdjęciu schodki do kabiny. Zdjęcie z lewej, od tyłu, od zbiornika paliwa. Otwarcie drzwi kabiny powoduje, że schodki wysuwają się na zewnątrz i bardzo wygodnie można wejść do środka. Można też, naciskając guzik w drzwiach, unieruchomić tę funkcję i wchodzić „po drabince”, jak w każdym innym samochodzie ciężarowym.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 21:39

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ale drugą rzeczą która mnie cieszy to powrót hioba do domu, ponieważ w domu będzie mógł przesłać filmy :
człowieku daj Hiobowi odpocząć i nacieszyć się rodziną 8) :!:
Cytuj:
Zdjecie tego Hamera jest cudne
HUMMERA
Cytuj:
przejazd przez most kosztuje od 24 do 48 dolarów,
:oops: 120 zł. za sam przejazd przez most ,ale żdzierstwo :!:
Cytuj:
NY to miasto gdzie sie dąży do sukcesu.Jest takie powiedzenie nawet"Jak poradzisz sobie w NY, to poradzisz sobie wszędzie indziej,gdziekolwiek."
8) :D
Cytuj:
Stany Zjednoczone to bardziej kontynent niż kraj, a poszczególne stany są jak państwa w Europie.
DOKŁADNIE. :!:
Cytuj:
...zwłaszcza marki Toyota. Nie znam statystyk, ale na drodze na lotnisko, gdzie widuje się wiele taksówek, widziałem chyba co najmniej tyle Toyot, co Fordów.
nie dziw się,widziałeś ostatni ranking,-,marka Toyota wyprzedziła amerykański GM pod względem sprzedaży.GM , który od lat wiódł prym w świecie motoryzacji i był potentatem. :!:

w centrum tego zdjęcia stały kiedyś WTC , prawda ?? !! :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b8852.html
POZDRAWIAM.
8) :!:

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 21:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tego Argosy, o którym pisałem wcześnij, spotkałem w magazynie, gdzie się rozładowywaliśmy. W takich miejscach wychodzą zalety krótszych zestawów. Widać, o ile dłuższe jest moje auto. Do tego magazynu trzeba było cofnąć z ulicy i wjechać tyłem w wąską bramę. Im dłuższy zestaw, tym trudniejsze zadanie. Peterbilt z Mayflower miałby tutaj poważne problemy. I już jazda na lotnisko. Panorama Manhattanu z Mostu Kościuszkim łączącego dzielnice Brooklyn i Queens. Na zdjęciu z LIE, Long Island Expressway widać właśnie taksówkę Toyota i dwa Lincolny do wynajęcia. Taksówki w NY mają rejestrację identyczną z numerem na kogucie, limuzyny do wynajęcia mają zawsze rejestrację zaczynającą się na T i kończącą na C. Mercedes CLS 55 AMG. Jakbym wygrał w Lotto, byłby bardzo wysoko na liście samochodów do rozpatrzenia. Ma i wygląd i odpowiedni silnik i osiągi. :D I skręcamy na Van Wyck Expressway idący na lotnisko Kennedy’ego, skąd mam mieć kolejny ładunek. Tutaj zawsze korki. Ale w końcu zawsze się dojedzie. Na koniec jeszcze jedna betoniarka OshKosh.

Śmieciarki w NY należą do małych, prywatnych firm i często są bardzo ładnie malowane i ozdabiane. Ford taki, jak w Europie. Załadunek koło lotniska. „All Mighty Services”, firma cytująca werset z Biblii, List do Filipian 4:13 na swych samochodach. „All Mighty”, czy „Almighty”, to wszechmogący, a Flp 4:16 mówi: „Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia”. Warto zapamiętać ten werset. I wreszcie wyjazd z Nowego Jorku. Już się zrobiła noc, a to zdjęcie z mostu George Washington Bridge, nad rzeką Hudson, między północną częścią Manhattanu a stanem New Jersey.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 22:39

Użytkownik

Użytkownik

Hiob, czekasz na "przerywnik", żeby móc wkleić dalsze zdjęcia? Na mnie zawsze możesz liczyć. Dawaj następne foty, czekamy :mrgreen: :twisted: :P

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 22:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki, szofer, właśnie na to czekałem ;) :D A więc...

Dalsza trasa, Pittsburg o świcie, potem przejazd przez Ohio River i następne stopy w stanie Ohio. Dwuosobowy pickup Hummer H1, chyba odzyskany z demobilu. O ile pamiętam, nie było takiej cywilnej wersji tego auta. Jeszcze raz samochód do przewozu długich prętów stalowych, teraz spotkany gdzieś na szosie w Ohio. Wygląda dość komicznie z tą wąską kabiną. W Ohio na płatnej autostradzie Ohio Turnpike można ciągnąć trzy małe, albo dwie duże naczepy. A ten kierowca dzieli się swoją wiarą pisząc palcem na brudnej naczepie to, co chciałby przekazać. Napis głosi: „Jezus Chrystus Baranek Boży żyje po prawicy Boga”. Jedna z fabryk samochodowych, których tam wiele. Ohio graniczy z Detroit i choć niektóre samochody produkuje się już i w innych regionach USA, to ciągle tamte tereny są siedzibą wielu fabryk produkujących części samochodowe i montujących kompletne samochody.

Interesujący motocykl. Trudno to oddać na zdjęciu, gdy nie ma punktu odniesienia, ale ten motor ma może z 50 cm wysokości. Taka zabaweczka, tyle, że zarejestrowana do poruszania się po drogach publicznych. A na tym trochę większym motocyklu atrakcyjna blondynka. Ale to nie jest Harley, bo widać łańcuch, a Harleye są napędzane gumowymi paskami zębatymi. Ciężarówka do przesadzania drzew. Ta gruszka się otwiera, wbija się ją dookoła pnia drzewa tak, że wchodzi pod korzenie i wyciąga się kompletne drzewo z korzeniami i ziemią. Można je w ten sposób łatwo przewieźć i przesadzić w innym miejscu. KW „normalna” ciężarówka i naczepa typowa dla stanu Michigan, gdzie są inne przepisy o naciskach na osie i naczepy z dodatkowymi osiami są dość popularne. Ponieważ te osie nie są skręcane, to gdy ładunek jest lekki, są one podnoszone do góry, jak widać na zdjęciu. „Motor Carrier Enforcement”, jak głosi napis na radiowozie, to „Inspekcja Transportu Samochodowego”, a nie zwykła policja. I ciekawy Dodge Magnum, z kołami mającymi na oko ze 22 cale.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 22:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Mercedes CLS 55 AMG. Jakbym wygrał w Lotto, byłby bardzo wysoko na liście samochodów do rozpatrzenia. Ma i wygląd i odpowiedni silnik i osiągi. Very Happy
Myślimy podobnymi kategoriami :) A najlepsze jest to, że obok tego mercedesa jest BMW serii 5 które też byłoby do rozpatrzenia (oczywiście w wersji M - 507KM) :mrgreen: Tyle tylko, że amerykańska wersja wygląda jakoś dziwnie. Pewnie przez tą rejestrację....
Cytuj:
Ford taki, jak w Europie
Tzn w europejskim stylu, bo ciężarówek forda u nas nie uświadczysz :)

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 23:32

Użytkownik

Użytkownik

Witaj Hiob,
mam pytanko:co to za wypukłość na przedniej ścianie naczepy,którą ciągnie Argosy? Wygląda to troche na owiewke...

Tytuł:
Post Wysłano: 04 maja 2007, 23:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Myślimy podobnymi kategoriami :) A najlepsze jest to, że obok tego mercedesa jest BMW serii 5 które też byłoby do rozpatrzenia (oczywiście w wersji M - 507KM) :mrgreen: Tyle tylko, że amerykańska wersja wygląda jakoś dziwnie. Pewnie przez tą rejestrację....

Być może. W sumie sam miałbym problem, co wybrać, choć BMW, jak na mój gust, przesadziło ze stosowaniem gadżetów i bajerów w swoich samochodach. M 5 ma 500 KM jak się naciśnie guzik, a tak to ma "tylko" 400 koni, I-drive wszystkich testujących doprowadza do rozpaczy, itd, itp. Ja chyba wybrałbym skromnie E 63 AMG. ;) Ale to, czy lepszy jest Mercedes, czy BMW to rzecz gustu, obiektywnie spór nie do rozstrzygnięcia. A i miłośnicy Audi RS 6 mieliby tu swoje trzy grosze do dorzucenia. :D Może na suchym asfalcie trochę wolniejszy od konkurentów, ale jak mokro, albo śnieg na drodze, nic nie zastąpi napędu na 4 koła.

Cytuj:
Cytuj:
Ford taki, jak w Europie

Tzn w europejskim stylu, bo ciężarówek forda u nas nie uświadczysz :)

To jest kabina europejskiego Forda, choć nie jestem pewien gdzie one konkretnie były produkowane. Myślę, że w Anglii. Później chyba przejęła to grupa Iveco. Big Nasty może coś będzie na ten temat wiedział. :D nas też już nie ma ciężarówek Ford, poza tymi mniejszymi, będącymi w zasadzie dużymi pickupami. Koncern Forda sprzedał amerykańskli wydział dużych ciężarówek Daimlerowi, a ten zmienił ich markę na Sterling.

Cytuj:
Witaj Hiob,
mam pytanko:co to za wypukłość na przedniej ścianie naczepy,którą ciągnie Argosy? Wygląda to troche na owiewke...

Tak, to dodatkowa osłona mająca na celu zmniejszyć opory powietrza. Taki dodatek, czy jest z przodu, czy z tyłu naczepy nie dolicza się do całkowitej legalnej długości pojazdu, więc można je stosować nawet w 53-stopowych naczepach. Nie mogą tylko być wykorzystywane jako dodatkowa przestrzeń ładunkowa, choć i z tym bywa różnie. Zamknięte naczepy do przewozu samochodów bardzo często wykorzystują takie "bąble" do wstawiania tam wystających nosów i kuprów przewożonych aut.

A to już ostatnia grupa zdjęć, jakie udało mi się do tej pory zrobić. Ostatnie pokazuje miejsce, gdzie w tej chwili stoję. Ponadwymiarowy ładunek dla armii i spojler na Freightlinerze. Ale o ile taki spojler wygląda w miarę dobrze na wypolerowanym klasyku Peterbilta, to do takiego zabrudzonego i zaniedbanego Century pasuje jak wół do karety. W Ohio nigdy nie brakuje policjantów. Jakiś Oldtimer i Sary cabover Peterbilt 372, o którym niedawno pisalem. Trochę się rozmazał, ale to taki rzadki truck, że zamieszczam jego zdjęcie i tak. Pisałem, że nie spotykam go częściej, niż raz na parę lat, a tymczasem to już drugi w ciągu miesiąca. Rest Area, przydrożny parking na północ od Columbus, Ohio, przy autostradzie I-71 i Bentley Continental GT Convertible, sympatyczny kabriolet Bentleya, który mnie całkowicie zaskoczył w tej okolicy, gdzie się rozładowywałem. Dopiero udało mi się go złapać, jak już niemal odjechał.

Znowu tankowanie, a więc okazja do porozglądania się po truckstopie za ciekawymi ciężarówkami. Trafiły się klasyczny Mack i Peterbilt 379 (albo nawet jeszcze 359, poprzedni model) i z nowszych Freightliner Coronado i Pete 386. Jak widać w Ohio kaski nie obowiązują nawet łysych motocyklistów. :D I na koniec miejsce mojego ostatniego postoju, gdzie odsypiałem poprzednią noc. Jak zwykle na rampie, gdzie cisza i spokój. Kolejny ładunek jest o dwie mile stąd, ale dopiero za parę godzin, więc stąd czas na uaktualnienie forum. W domu bowiem nie bardzo będzie na to czas, bo trzeba go będzie poświęcić najbliższym.

Moje filmy na youtube.

POZWIEDZAJ ZE MNĄ USA.

Ostatnio zmieniony 05 maja 2007, 0:41 przez hiob, łącznie zmieniany 2 razy.

Strona 33 z 49 [ Posty: 963 ] Przejdź na stronę Poprzednia 131 32 33 34 3549 Następna