Temat nie jest mi obcy, bo ostatnio wyposazalem tate w laptopa, przetwornice, antene gps i karte telwizyjna.
Za karte zaplaciłem okolo 250 zł, jest ona na złacze PCMCIA. Wpina sie takowa do laptopa i uruchamia dolaczony na plycie program ktory odbiera telwizje. Wszystko w dosyc dobrej jakosci dzwieku i obrazu (no ale bez przesady)
Za antene GPS zaplacilem okolo 169zł, teraz taki odbiornik jest za 115zł. Wpina sie go do portu USB, uruchamia mape (w moim przypadku Map&Guide v12 Professional) i na mapie widac punkt w jakim jestesmy. Taki odbiornik mozna kupic
tutaj
Co do mapy to polecam Map&Guide v12 Pro. Jest ona po Niemiecku/Angielsku, i jest to chyba najbardziej szczegolowa mapa, warto tez przypomniec ze jest ona robiona z mysla o kierowcach ciezarowek. Sa zaznaczone niskie wiadukty, mosty itp. Jest ona bardzo droga (w niemieckich sklepach internetowych okolo 1700Euro), wiec polecam sciagniecie jej z internetu. Ma byc to Map&Guide v12 Proffesional+Europa City
Przetwornica wystarczy o mocy 300V, taka ma moj tata. Gdzies czytalem ze taka przetwornica "uciagnie" 3-4 laptopy. Ja za nia zaplacilem 159zł.